Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Domácí jogurt

Stránky

úterý 1. ledna 2013

Domácí jogurt


Domácí jogurt

Vyrobit si domácí jogurt není nijak těžké. Dokonce k tomu není potřeba ani jogurtovač. Vystačíme si s klasickým domácím nádobím. Jen při výběru surovin musíme dávat pozor, protože ne z každého jogurtu a mléka domácí jogurt vyrobíme.



Na výrobu jogurtu potřebujeme:
1 l čerstvého plnotučného mléka ( tady pozor - ne krabicového!! V obchodě ho najdeme v plastové lahvi, často označené jako selské mléko. Nejlepší je ovšem pokud máme možnost ho koupit přímo od kraviček)
1 bílý jogurt se živými jogurtovými kulturami ( používám bílou Hollandii nebo bílou sladkou Activii - bifidus acturegualis. Ale stejnou službu udělá i jakýkoli bílý jogurt, akorát pozor, aby byl s živými kulturami)
2 lžíce sušeného mléka



Mléko dáme ohřát "na prst"- tak bychom v něm udrželi prst, tudíž nesmí se vařit, ani nesmí být příliš studené - no prostě "na prts". V mléce dobře rozmícháme sušené mléko a přidáme celý jogurt. Dobře promícháme a nalijeme do skleniček. A teď to nejdůležitější : skleničky musíme dát do tepla, aby nám hmota pěkně zjogurtovatěla. Já skleničky dávám na 4 hodiny do vyhřáté trouby a udržuji v troubě po celou dobu teplotu 50 stupňů.
Potom jogurt vyndám z trouby a skladuji ho v lednici.

2 komentáře :

  1. Ahoj, já jsem jogurt vyzkoušela a opravdu to funguje. A protože jsem spořivá hospodyňka"-) přemýšlela jsem, jak uspořit el. energii za zapnutou troubu. Jogurty jsem naskládala na plech. obložila je petkami naplnenými horkou vodou a strčila jsem je do postele. A taky to funguje a navíc máte večer krásně vyhřátou postel. Zdravím. Sylva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Sylvo, jsem ráda, že jsi recept vyzkoušela ! A díky za typ!

      Vymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...