Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Ošatkový domácí chléb

Stránky

středa 2. ledna 2013

Ošatkový domácí chléb


Ošatkový kváskový chleba

Dneska pokračuji opět ve svých zajetých kolejích a jsem tu s receptem na ošatkový chleba!
Pokud doma nemáte domácí pekárnu a přesto si chcete vyzkoušet pečení chleba, potom vyzkoušejte domácí ošatkový chleba. Ošatkový chleba u nás v kuchyni pomalu, ale jitě vytlačuje "ten z domácí pekárny".





Na těsto používám stejný recept jako na kváskový chleba z domácí pekárny. Těsto nechám zpracovat v domácí pekárně (na programu dort). A pokud pekárnu nevlastníte - potom těsto musíte udělat klasicky ručně.
Vypracované těsto přendáme do moukou vysypané chlebové ošatky. Chlebovou ošatku je opravdu potřeba dobře vysypat moukou (přidávám k ní i lžíci škrobu), aby se nám na ní těsto při kynutí nepřilepilo. Těst necháme v ošatce asi tak 1,5 hodiny kynout. (Pokud nemáte chlebovou ošatku, dobře poslouží i jakákoli jiná vyšší ošatka, kterou jste ochotny ne tento experiment obětovat).



Vykynuté těsto opatrně vyklopíme z ošatky na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 230 st. Při pečení vložíme do trouby kastrůlek s vodu!
Po 20 minutách troubu nastavíme na 200 st. a chleba pečeme dalších 40 minut. Během pečení můžeme chleba potřít vodou.
Jestli je chleba dostatečně propečený poznáme podle pokledu - kůrka krásně duní. A pokud se nám těsto nelepí na špejli...potom máme upečeno!
Občas se mi při pečení stane, že chleba "napraskne". Tenhle kosmetický defekt, ale nijak neovlivní výslednou chuť chleba!!
Ta vůně a chuť.. no, prostě není nad domácí chleba!!!

A tady je další "chlebová várka"


Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...