Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Šunkový aspik

Stránky

středa 2. ledna 2013

Šunkový aspik


Šunkový aspik

Malou změnou ve všech těch vánočních sladkostech je šunkový aspik. A pokud přemýšlíte o tom, co připravit na Silvestra, potom vyzkoušejte šunkový aspik.

domácí aspil
šunkový aspik


Stejně jako na panna cottu, tak i na šunkový aspik potřebujeme želatinu. Ale nebojte se želatiny, ono to sice zpočátku vypadá, že ne a nezatuhne ... ale ve finále ... zatuhneUsmívající se a obavy jsou ty tam!

Na šunkový aspik potřebujeme:
1 l tekutiny - já jsem použila přecezený nálev z kyselých okurek a do 1 l litru dolila vodou, a protože nálev je dost kyselý, dosladila jsem celé ještě 1 lžičkou cukru. Pokud nemáme nálev z okurek, potom v 1 litru vody můžeme povařit 3/4 kostky masoxu. Tekutinu přivedem k varu.
Mezi tím si dáme do 1/2 skleničky nabobtnat 35 g mleté želatiny.
Nabobtnalou želatinu dáme rozpustit do vařícího nálevu a za stálého míchání necháme rozpustit (želatinu nevaříme). Odendáme z plotýnky.
Připravený rosol necháme vychladit a připravíme si suroviny, které budeme do aspikem zalévat.
Ale ještě je potřeba si do lednice dát vychladit nádobky, do kterých budeme aspik zalévat.


Já jsem tentokrát do apsiku použila vařená vajíčka, kyselou okurku, tvrdý sýr a šunkové rolky naplněné vlašským salátem.
A nyní začneme se zaléváním. Upozorňuji, že proces zalévání a prokládání je trochu časově náročnější, protože jednotlivé vrstvy zaléváme postupně.
Nejprve do vychlazené formy nalijeme asi půl centimetru vysokou vrstvu rosolu dáme zatuhnout do lednice. Takto připravenou zatuhlou vrstvu poklademe vajíčkem, okurkou a zalijeme rosolem. Opět dáme zatuhnout. A takhle pokračujeme až do konce - ozdobit - zalít -zatuhnout . Musíme mít na paměti, že až se forma vyklopí, tak to , co je navrchu bude vespod a naopakMrkající.

A na závěr dáme vše do lednice, aby celý aspik krásně zatuhl a šel dobře krájet!
Čekání se v tomto případě určitě vyplatí!!!



A z připravených surovin můžete připravit také malé aspikové bábovičky...

aspikové bábovičky


Vyzkoušejte i další "želetinové recepty". Vyzkoušejte také vaječnou tlačenku. Recept na její přípravu najdete ZDE na blogu!

vaječná tlačenka

2 komentáře :

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...