Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Domácí meruňková marmeláda

Stránky

úterý 16. července 2013

Domácí meruňková marmeláda


A je tu opět čas na doplnění zásob marmelád na zimuMrkající. Takové pravé domácí marmeládě se prostě ta kupovaná z jablečného protlaku nevyrovná! Nebojte se a vyrobte si doma tu svou, domácíUsmívající se.

Chce to jen chvilku času, 1 kg meruněk..... uvidíte, že výroba domácí marmelády není nic složitéHO!  A výsledek... ten je zaručený :)







Na přípravu pravé domácí meruňkové marmelády potřebujeme:

1 kg meruněk
1 želírovací cukr 2:1 (na 1 kg ovoce, 500 g želírovacího cukru)
1 lžičku kyseliny citronové




Meruňky odpeckujeme, pokrájíme na malé kousky, přidáme kyselinu citronovou a necháme rozvařit ve vlastní šťávě. Celý proces můžeme uspíšit tím, že podušené meruňky pomocí tyčového mixeru rozmixujeme na požadovanou konzistenci. U nás  obvykle vítězí "kousky" v marmeládě.
Do rozmixovnaé hmoty vsypeme želírovací cukr,  promícháme, přivedeme k varu. Povaříme ještě asi tak 5 minut.
Odstavíme ze sporáku a ještě horké plníme do skleniček!
Asi tak na 5 minut otočíme víčkem dolů a máme hotovo! Já pro jistotu marmeládu ještě zavařuji.



Tak a další z domácích marmelád je na světě! 

27 komentářů :

  1. Meruňky patří mezi moje nejoblíbenější ovoce. Marmeládu děláváme, ale abych se přiznala, meruňkovou jsme ještě nedělali. Tíky za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Wooou, Tvoja marmeláda vyzerá tak chutne. Ja mam konečne vo štvrtok dovolenku a odchádzame k moru, dúfam že moje marhule na mňa počkajú. Krásne dni prajem.

    OdpovědětVymazat
  3. Chystám se také na to. Letos je meruněk sousty a marmeládka / já dělám džem/ výborná !!!

    OdpovědětVymazat
  4. Alis,marmeládu dělám téměř stejně jako ty,ale už nezavařuji.Meruňkové mám od loňska dost,tak asi letos dělat ani nebudu.Měj se pěkně :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Alis,moc zdravím.
    Na meruňkovou marmeládu se chystám v nejbližší době.
    Mám odpolední,ale manžel mi hlásil,že ještě chvilku meruně budou na stromě.Jinak používám želírovací cukr...někdy dva v jednom,občas tři v jednom ale už jsem viděla i čtyři v jednom

    OdpovědětVymazat
  6. Meruňkovou marmeládu mám ještě od loňska, takže letos nejspíš nebude na pořadu dne. Ale pár meruní koupím na knedlíky, ty milujeme sypané opraženou strouhankou s cukrem a polité máslíčkem. Mňam.

    OdpovědětVymazat
  7. Meruňkovou marmeládu milujeme. A právě před týdnem jsem vařila první várku. Děláme ji stejně, necháváme kousky, nemixujem. Jen už ji dodatečně nezavařuju, ona stejně nejpozději během podzimu zmizí:) Letos jsem si malou část želírovacího cukru nahradila trochou vanilkového. Chuťově to je moc dobré. Jedna sklenice už padla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Tuttobene, s tím vanilkovým cukrem to taky vyzkouším! Díky za tip!

      Vymazat
  8. Ahoj Alis, taky se chystám na marmeládu, jen co sousedovi dozrají meruňky. Mám od něj každý rok. Já na zahrádece nemám meruňkový strom. Taky se hned budou dělat i knedlíky. Dělám většinou z odpalovaného těsta, nebo z tvarohového. Sypu sladkou strouhánkou.
    Alis, chci se zeptat. V jídelně nám pekli k obědu tzv. ROZPEKY. Jedlo se to např. k "pajšlu", nebo ke kapustě atd. Byla to taková kynutá "bulka". Nevíš recept??? Už to slibuju manželovi jak dlouho, že se tě zeptám. Nevím, kde mám recept najít a hlavně nevím, jak se to moc dobré jmenuje....
    Za případnou odpověď ti předem moooooc děkuji...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Květuško, knedlíky z odpalovaného těsta jsem ještě nikdy nezkoušela. Mohla bych Tě poprosit o recept? Asi Tě zklamu,ale rozpeky vůbec neznám. Tady u nás se nedělají. Ale budeme pátrat dál a třeba se někdo ozve :)

      Vymazat
    2. Dobrý den, rozpeky se dělají na Plzeňsku, taky jsem to vůbec neznala, přišel s tím manžel. Ještě jsem je nezkoušela, ale našla jsem na netu pár receptů: http://recepty.vareni.cz/rozpeky-z-plzne/ nebo http://www.recepty.cz/recept/rozpeky-2572 a ještě http://www.toprecepty.cz/recept/6148-plzenske-rozpeky/ a je jich spousta dalších.......stačí zadat do googlu heslo rozpeky ;-)

      Vymazat
    3. Díky za návštěvu a za recepty na rozpeky :)

      Vymazat
  9. Alis, na meruňkovou marmeládu se také chystám. Zatím čekám až meruňky dozrají... Dlouho jsem u tebe nebyla, tak jdu prozkoumat další tvoje dobroty. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
  10. Zatím tady u nás merunky ještě nejsou ale jak budou taky se do ní pustím :o) Martina

    OdpovědětVymazat
  11. Alis ahoj! :-)
    Koukám, jak se ti stránečky zase pozměnily, jahody vystřídaly meruňky a květák! Nádhera. :-)
    Domácí marmelády mám strašně moc ráda, to se pomalu ani nedá srovnávat s těmi kupovanými. :-)
    A meruňky jsme si na dovolené také kupovali, ale vůbec nebyly dobré. Měly plno šťávy, ale chuť žádnou! :-)

    Tak se měj nádherně a ahooooooooooooj!!!!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Zavařování meruněk mě čeká v pondělí, v neděli pro meruňky jedeme do Znojma. Marmeládu dělám trochu jinak než ty, Ali, meruňková je u nás nejoblíbenější.

    OdpovědětVymazat
  13. Já dělám marmeládu ve zdravější variantě, a to tak, že bílý cukr nahrazuju fruktozou a na zahuštění používám agar. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry vecer, miluji zdrave varianty, mohla byste mi napsat recept? Chtela bych udelat marmeladu z rybizu.Dekuji!

      Vymazat
  14. Dnes jsem našla Váš recept a hned vyzkoušela. Marmeláda je hotová!!! Díky:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...