Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Cuketová špagetka

Stránky

úterý 6. srpna 2013

Cuketová špagetka

Blíží se pomalu doba sklizně cuket. A jak jsem u Verunky na blogu zjistila, tak se mi tu nějak vytratil recept na moji oblíbenou cuketovou špagetku. Zapátrala jsem proto trochu v archivu na "starém blogu" a recept jsem pro vás oprášila.

Cuketová špagetka je  univerzální cuketová směs, kterou přidávám do omáčky na špagety, na topinky, na pizzu. ale i k masům - no prostě univerzál.
Jak už název napovídá, tak základní surovinou k její přípravě je cuketa. Takže pokud máte doma cuketu... tak už máte skoro vyhráno! Ostatní suroviny se doma také určitě najdou, takže můžete s výrobou hned začítUsmívající se









Na přípravu cuketové špagetové směsi potřebujeme:

1 kg nastrouhané cukety
3 lžíce oleje
6 cibulí pokrájených na drobné kostičky
5 stroužků česneku
1 lžičku mletého zázvoru
1 lžičku pálivé papriky
1 lžičku polévkového koření
5 lžic sojové omáčky
350 ml sladkého kečupu


Cibuli osmahneme na oleji, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhanou cuketu , koření a dusíme.
Nakonec přidáme kečup a ještě celé dobře podusíme a promícháme.

Do základní cuketové směsi můžeme přidat i povařené houby a hned máme špagetku houbovouUsmívající se!

Horké plníme do sklenic a v zavařovacím hrnci zavaříme!
Z jedné dávky máme 7 menších sklenic.





Vyzkoušejte také cuketovou marmeládu nebo cuketový kompot a pokud se chcete vyzkoušet něco sladkého, potom doporučuji cuketový chlebíček




Další cuketové recepty najdete ZDE


A co VY a cukety?

26 komentářů :

  1. Tak už je zase cuketové období :-)Cuketu mám ráda a špagetka je jistě skvělá věc.

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Alis, tak cuketkovou špagetkou ses mi teď trefila do chutí, mám doma spoustu cukín z bedýnky a pořád sháním nové recepty, jak je co nejlépe a nejchutněji "upotřebit". Perfektní recept. Hodně mě zaujal ten zázvor, taky ho ráda používám. Určitě jdu mrknout na další cuketové recepty :-). Ať máš krásný den!!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Alis,receptík se mi moc líbí,určitě vyzkouším. Pa

    OdpovědětVymazat
  4. To je skvělý recept na využití cukety,uložila jsem si a vyzkouším.Někdy už člověk ani neví,co s cuketou,pak zamražuji apod.

    OdpovědětVymazat
  5. Alis ahoj! :-)
    špagetku si na 100% opíši, protože vypadá tuze lákavě a cukety máme doma všichni moc rádi! :-) Moje babička zase dělala skvělý cuketový kečup a po tom se vždy děsně zaprášilo a nebo pekla cuketový perník, což byla lahůdka! a doma máme moc rádi bramboráky z cukety a nebo osmaženou cuketu - potřenou česnekem. Mňam! :-)

    Alis přeji krásný den. :-)
    Aooooooooooooooooj!!!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavé :) To by mě nenapadlo. Mile rád někdy vyzkouším. Děkuji za typ ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Alis ahoj,
    moooc děkujeme a po neděli se pustíme a určitě ne jen jednou, má u nás hodně velký úspěch .
    Ali moc Vás do Jedlíkova všechny zdravíme

    OdpovědětVymazat
  8. Cuketová špagetka je určitě výborná, škoda, že můj muž už všechno nakládání a zavařování odmítá! Já bych se do toho ještě dala, protože už slintám jen při čtení receptu. A cukety - ano, ty já ráda, slaný i sladký cuketový koláč - to je mňamka, ale i jinak! Jenomže si je musím koupit, no co nadělám, hlavně, že jsou!

    OdpovědětVymazat
  9. Alis, cuketová špagetka je super nápad. U nás zrovna probíhá "cuketobraní". Prostě cukety dozrávají a je třeba s nimi něco dělat dokud jsou pěkně měkoučké a čerstvoučké. V pondělí jsem pekla "cukeťák" podle Květy a dalších blogéreček, včera a dnes bylo na jídelníčku cuketové zelí. Takže prozkoumám, co tu máme u Alis a co by se dalo využít... Měj se pěkně a díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Helenko, špagetku vyzkoušej, uvidíš, že nebudeš zklamaná :)

      Vymazat
  10. jak dlouho to musím zavařovat, nemám zkušenosti, ale moc ráda se poučím, děkuji

    OdpovědětVymazat
  11. Ali,,cuket se mi letos urodilo strašně moc , ani to nestačím sbírat, myslela jsem , že žádné nebudou , tak jsem si jich nasadila 5 rostlin a zatím nevím co s nima!!!!!!!! Ale už jsem udělala tu cuketovou špagetku, ale já jsem tam ještě přidala kilo paprik a 6 mrkví a kilo rajčat!!!!!!!!!Jinak ten postup je stejný , je to opravdu moc dobré k masum nebo na špagety i ke grilování!!!!!!!!Ale ještě zkusím něco jiného abych se těch cuket zbavila!!!!!!!Něco rozdám a bude to zkonzumované!!!!!!!! Jeto škoda vyhodit , je to výborná zelenina, včera jsem z ní dělala krémovou polévku a taky všem chutnala!!!!!!!!Ali , tak ahoj a měj se krásně , ty tvoje recepty jsou k nezaplacení!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  12. Tak jsem ji dnes udělala, vynikající jen z jedné dávky na zkoušku,takže se budou dělat další. Také jsem dnes udělala pálivec, ten je také moc dobrý, mám podobný recept rutiku, který už dělám spousty let. Na stránky jsem došla náhodou, moc se mi líbí, a už mám zaděláno na mátový sirup a budu dělat lučinu. Recepty jsou vynikající. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Jsem ráda, že jste vyzkoušela a budu ráda, když se budete vracet:)

      Vymazat
  13. Dobrý deň , všetkým vrele doporučujem zavariť cuketu mladú.Výborna omáčka polievočka a čokolvek si zmyslíte .Nastrúham zalejem vodu a necham postat aspon 2-4 hod.-potm nechám odtiecť a dám do pohárov s nálevom , Varím toľko čo sa prehreje a chytí víčko.Vzime nemá chybu, dám osmahnuť cibuľku pridám dyňu, kmín , mletú červenú papriku, posolím , chvíľku podusím a zahustím .Mňamka .Môžete dať opečenú sekanú, klbasku , kto ako má rád .Nakoniec pridam do omáčky kôpor .

    OdpovědětVymazat
  14. Kôpor môžeme dať aj do pohárov s dyňou celé vetvičky a potom nasekať.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...