Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Hrášková polévka

Stránky

pondělí 26. srpna 2013

Hrášková polévka


Dnes přináším recept na moji oblíbenou letní polévku. A tou je hrášková polévka. Sezona zeleného hrášku ze zahrádky se pomalu blíží ke konci a tak zužitkujeme poslední zbytky úrody. 






Jak název polévky napovídá, tak na přípravu domácí hráškové polévky budeme potřebovat hrášek. S tím domácím ze zahrádky budeme mít trochu práce. Nejprve ho musíme vyloupat a uchránit před nedočkavými jedlíky. A pokud hrášek na zahrádce zrovna není, tak klidně můžeme použít i hrášek mražený. 

                        


Tak a zpátky do kuchyně. Na hráškovou polévku si připravíme:
dva  1/4 litrové hrnečky vyloupaného hrášku
2 brambory
1 cibuli
3 stroužky česneku
sůl 


Brambory pokrájíme na kostičky, cibuli na menší kousky a spolu s hráškem a česnekem vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme, dokud brambory a hrášek nezměknou. Poté použijeme  ponorný mixer a vše rozmixujme na požadovanou konzistenci. Dle chuti dosolíme a můžeme přidat majoránku


A jako přílohu můžeme do polévky vložit osmažené chlebové kostičky.




A co VY a hrášková polévka?















15 komentářů :

  1. Prima, hrášek já můžu:-))

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ta je podle mé chutě, ale přiznám se, že z čerstvého hrášku jsem ji ještě nedělala. Chválím Tě za velice vkusné nafocení.

    OdpovědětVymazat
  3. Co já? Normálně se spolu s hráškovou kamarádíme:) Čerstvý hrášek ze zahrádky bohužel nemám, takže použiju mražený. Brambor je bezva zahušťovadlo:)

    OdpovědětVymazat
  4. U nás byla v sobotu, sice trochu jiná, ale chutnala taky báječně ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Alis ahoj! :-)
    Miluji hráškovou i hrachovou polévku! Já si tedy dodnes myslela, že je to stejné, ale byla jsem poučena, že jsou to dvě rozdílné polévky. :-)

    My tedy do hráškové polévky brambory nedáváme, ale jinak si na ní pochutnávám stejné! A místo chlebových krutónků - které miluji k česnečce i cibulačce - děláme krutónky z rohlíků a je to mňam mňam!! :-)

    Alis měj se krásně a ahoooooooooooooooooooj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Alis, správně jsi tam dala poznámku o tom hlídání toho hrášku, protože když byly moje děti malé, rodiče měli problém - myslím s tím hlídáním. Pro syna je stále největší pochoutkou z polévek ta, kterou mu vařívala moje maminka. Bylo v ní hodně hrášku, ale jinak to byla taková klasická zeleninová nebo bramborová, u mne to vyjde nastejno. Prostě hodně drobně nastrouhaná zelenina - čím víc druhů tím líp, nejlépe i vyvařit květák nebo kapustu, trošku zahustit jíškou a to je pro mého syna mňamka. Ale ostatní ji taky rádi.

    OdpovědětVymazat
  7. Na polévky si příliš nepotrpím, tedy abych to upřesnila - na vývary si nepotrpím. Ale takovéhle husté polévky, tak to já můžu! :-) A hrášková? Mňam! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Alis, podobnou hráškovou polévku dělávám, ale dávám do ní smetanu a nedávám bramboru. Je také moc dobrá.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...