Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Hruškový závin

Stránky

pátek 1. listopadu 2013

Hruškový závin



V poslední době jsem v jednom kole  a nezbývá mi moc času na experimentování v kuchyni. A tak vařím a peču "osvědčenou klasiku".  
Dostala jsem krásné podzimní hrušky, které si přímo říkaly o zabalení do závinu :)
A protože v naší lednici je stále k dispozici bílý jogurt, připravila jsem osvědčené závinové jogurtové těsto a upekla hruškový závin...






O jogurtovém těstu na podzimní záviny jsem vám již psala. Celý článek najdete ZDE. Letošní podzim jsem opravdu jiné těsto na záviny nepoužívala. Hlavně proto, že je opravdu hodně rychlé, celkem levné a co je pro mě důležité...při vyvalování se nelepí. 
Recept na jogurtové těsto:


Na jogurtové závinové těsto potřebujeme:
1 malý kelímek  bílého jogurtu (200 ml)
70 g změklého tuku
špetka soli
300 g hladké mouky
Množství surovin je akorát na dvě nohavice závinu.

A na hruškový závin budeme samozřejmě potřebovat hrušky..... pokrájené na kousky a prosypané skořicí



A jedeme dál...těsto vyválíme, poklademe hruškama....a kdo chce může posypat i klasickou máslovou drobenkou.....na té teď ujíždím a v závinu je prostě super....



Zavineme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 180 st. asi tak 25 minut....




a hlídáme před nedočkavými jedlíky..



A tady je pár kousků jen a jen pro vás.....





A co VY a hrušky? Co z nich nejčastěji připravujete?







20 komentářů :

  1. Závín vypadá lákavě, a jak voní....

    OdpovědětVymazat
  2. Voní... Sbíhají se mi sliny.
    My moc hrušek nemáme, jen co občas dostaneme. Většinou je sníme syrové. :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Hruškový jsem ještě nikdy nejedla, ale určitě by mi chutnal.
    Já jsem se závinem právě ztroskotala. Jedeme na dušičky, tak od půl 5 vařím, aby tu něco měla dcera. Závin měl být slaný - zelný, jenomže jsem to tak dlouho odkládala, až mi těsto v lednici zplsnivělo. KUpované. A jogurtové ve spojení se zelím . nevím, nevím. Nádivka schovaná v lednici počká, až koupím těsto nové.
    Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katy, do tohoto těsta nepřijde žádný cukr, tak si myslím, že by šlo klidně udělat i ve slané verzi

      Vymazat
  4. Taky dělávám hruškový závin. Už jsem si na něj hrušky zarexovala, jen tak, bez vody a cukru. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Alis tak to mě nenapadlo---závin dělám jen klasicky s jablíčkama--určitě příště až nějaké hrušky někde seženu tak vyzkouším :o) Martina

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam, mňam, vyzkouším, neodolám...

    OdpovědětVymazat
  7. Jogurt mám hrušky ne, ale za to spoustu jablek a tak zítra bude štrůdl :)

    OdpovědětVymazat
  8. Proč mě to taky nenapadlo!! Závin miluju a ještě k tomu s hruškama..mňam!

    OdpovědětVymazat
  9. hruškový závin jsem nikdy nezkoušela, u nás frčí ten jablíčkový...ale je fakt, že k hruškám ani nemám zdroj, takže je moc často nepoužívám...to těsto je fajn recept, vyzkoušíme:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Mňam, také jsem dělala občas závin, kde jsem použila hrušky místo jablek. Ale to jen v případě, že mi je někdo dal. Jinak jsou v obchodě dost drahé, ale dobré to bylo, to je fakt. Teď mi žaludek zrovna zpívá, že si asi jeden ten kousek od tebe vezmu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...