Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Domácí jogurt

Stránky

úterý 28. ledna 2014

Domácí jogurt

Po delší době jsem se opět pustila do výroby domácích jogurtů. Už delší dobu si kupuji  mléko  "ze dvora". Přímo od kraviček z  domácího chovu a věřte, že tohle domácí mléko se vůbec nedá s kupovaným "krabicovým" srovnat. Ta vrstva smetany, která se  pokaždé navrchu utvoří...no prostě malý bílý zázrak......A tak jsem opět oprášila  starý dobrý recept na domácí jogurt a pustila se do výroby.








Na výrobu domácího  jogurtu potřebujeme:


1 l čerstvého  mléka ( tady pozor - ne krabicového!! V obchodě ho najdeme v plastové lahvi, často označené jako selské mléko. Nejlepší je ovšem pokud máme možnost ho koupit přímo ze dvora)
1 bílý jogurt se živými jogurtovými kulturami ( používám bílou Hollandii nebo bílou sladkou Activii - bifidus acturegualis. Ale stejnou službu udělá i jakýkoli bílý jogurt, akorát pozor, aby byl s živými kulturami)
2 lžíce sušeného mléka
Mléko dáme ohřát "na prst"- tak bychom v něm udrželi prst, tudíž nesmí se vařit, ani nesmí být příliš studené - no prostě "na prts".


 V mléce dobře rozmícháme sušené mléko a přidáme celý jogurt. Dobře promícháme a nalijeme do skleniček. A teď to nejdůležitější : skleničky musíme dát do tepla, aby nám hmota pěkně zjogurtovatěla. 

                      


Já skleničky dávám na 4 hodiny do vyhřáté trouby a udržuji v troubě po celou dobu teplotu 50 stupňů. Při této fázi jsem otestovala moji novou troubu, nastavila udržovací program na 50 st....
Potom jogurt vyndáme z trouby a skladujeme ho v lednici.



A domácí jogurt je  připravený ke konzumaci....






Připravte si doma i další mléčné výrobky:
Recept na domácí sýr Lučina najdete ZDE
domácí pomazánkové máslo


Recept na domácího Pacholíka najdete ZDE












19 komentářů :

  1. Mňam, domácí jogurtek byvh si dala, ale kde vzít čerstvé mlíčko? Budu se muset pozeptat. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja jogurtik tiež robím domaci...ale, mliečko prevarím a schladím ho tak na 30-40 st...a potom ho dam vo fľaštičkach do jogurtovača. Skúsim ešte mlieko neprevariť len zohriať ako to robíš ty a porovnam.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Alenko! Tak domaci jogurt jsem jeste nezkousela... Ja znam ten delany pomoci jogurtovace,ale tohle je zajimavejsi. Jen se tady bezne nedostane susene mleko - pouze to pro kojence, coz je dost drahy spas....a velke baleni:-))

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Alis, docela mně přišel vhod recept na jogurt. Kdysi dááááávno jsem ho dělala, když byly děti malé a pak jsem návod zapomněla. I mlíko jsem kupovávala od paní, která měla kravičky. Teď budu muset koupit mlíko v obchodě. Vyberu to nejlepší. Díky, díky! Pozdravuju Květa

    OdpovědětVymazat
  5. Když máš kvalitní mléko, to se ti dělá domácí jogurt, Ali! Zatím jsem nic takového nezkoušela, ale taky se na nějaké mléčné domácí výrobky chystám.
    Zdravím a přeji prima dny! Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Z mlíčka "ze dvora" to musí být opravdu lahůdka. Já zatím zůstávám pouze u domácí Lučiny. Zrovna dnes jsem ji po dlouhé době vyklopila z cedníku, už se mi po ní stýskalo. Měj se krásně, Alis.

    OdpovědětVymazat
  7. Jogurty jsem dělávala když byly děti malé--ale po tvém připomenutí se asi do nich zase dám :) Martina

    OdpovědětVymazat
  8. Jogurt doma často nedělám, ale zkušenosti s ním mám. Vždycky jsem si pochutnala mnohem lépe než na jogurtu koupeném. Radost z povedené práce je příjemná! :-)
    Už aby tu bylo zralé ovoce ze zahrádky nebo lesa. To mám na jogurty vždy tu největší chuť. Měj se prima, Alis! Šárka

    OdpovědětVymazat
  9. Mléko přímo od kravičky,a jen ohřáté na prst, nechejte si někdy udělat test co to mléko obsahuje za baktérie,budete překvapena,vím o čem píši,daleko zdravější je v tomto smyslu čerstvé mléko z obchdu pasterizované. Když ho převaříte, zníčíte zdravé věci,proto pasterizace. Activie obsahuje baktérii,kterou lidský žaludek vůbec nezpracuje,hold reklama je reklama. Nekritizuje je upozorňuji, ať si každý dle svého selského rozumu zváží. Taky vyrábí jogurt,ale dívejte se čtěte co kupujete. Hold mléčné výrobky podražily, tak vyrábíme doma. Jen jsem chtěla upozornit, abyste věděly co jíte. mějte se hezky

    OdpovědětVymazat
  10. No, manžel moc jogurty nemusí, já si kupuji, ale ne denně. Já jsem kdysi měla i jogurtovač, to ještě když byly děti doma, to bylo také šikovné zařízení, ale pak jsem ho vyhodila. Asi už nefungoval či co, ani si nepamatuji.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...