Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Domácí krtkův dort

Stránky

čtvrtek 27. března 2014

Domácí krtkův dort


Březen je u nás v Jedlíkově měsícem narozeninovým. A k narozeninám patří i narozeninový dort. A protože moji jedlíci nejsou příznivci klasických krémových dortů, tak pokaždé přemýšlím, jaký že dort to bude letos. Letos jsem ale nemusela příliš dlouho přemýšlet, protože pro velký loňský úspěch  opět vyhrál domácí krtkův dort.


                      



Krtkův dort před pár lety zažíval obrovský bum. Všude se pekl krtek....Akorát u nás si krtkův dort musel chvíli počkat. Dost se bráním "krabicovým směsím". A tak jsem zajásala, když jsem  našla  recept na "domácí krtkův dort" . A protože koukám, že na blogu na něj ještě recept nemám, tak se dnes  o něj s vámi podělím.  Recept jsem upravila velikosti malé dorty formy. Na kakaový korpus můžete  použít i svůj oblíbený recept, akorát si upravte množství surovin, aby nebyl korpus příliš vysoký.

Na můj domácí krtkův dort  budete potřebovat - množství surovin je do malé dortové formy:
Korpus:
2 žloutky
2 bílky
80 g krystalového cukru
2 lžíce kakaa a dovážit do 80 g polohrubou moukou
1/2 lžičky prášku do pečiva
Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a přidáme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Přimícháme vyšlehané bílky a těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. pečeme na 180 st. asi tak 20 minut.

Po upečení necháme korpus vychladnout. Vnitřek korpusu vydlabeme. Zbytky vydlabaného korpusu nevyhazujeme, budeme je potřebovat na dokončení dortu.


A nyní přichází na řadu náplň:
Nejprve si z 250 ml mléka a 1 balíčku vanilkového pudinku  uvaříme pudink. Uvařený pudink necháme vychladnout.

                                    

na náplň dále  budeme potřebovat:
150 ml zakysané smetany
250 g tvarohu
200 ml smetany ke šlehání
moučkový cukr 
na kousky nakrájenou čokoládu

Smetanu vyšleháme do tuha, přimícháme zakysanku, tvaroh. A nyní přichází na řadu vychladlý pudink, který postupně do krému zašleháme. Na závěr dle chuti dosladíme a přisypeme kousky čokolády.


A pomalu se blížíme do finále....
Vydlabaný korpus potřeme nutelou (nebo čokoládovou pomazánkou) a poklademe rozpůlenými banány


 Na banány naneseme připravený krém.....


Krém nanášíme tak, aby nám pomalu, ale jistě vznikala "krtina"....


A nyní je čas na využití vydlabaných drobečků, ty ještě trochu  rozmělníme a nasypeme na krémovou vrstvu...


Tak máme hotovo. Já jsem vrch ještě posypala zbytky strouhané čokolády...
A nyní stačí už jen dort dát na pár hodin chladit do ledničky....


A tady  už je dort hotový...chtěla jsem vám ho vyfotit ještě na řezu.... ale nějak jsem to nestihla a už nebylo co vyfotit .....



  Přeji Vám všem krásný jarní víkend!!!!!!





 A co VY a narozeninové dorty? Který dort vede u vás?





30 komentářů :

  1. Alis já moc velká pekařka neboli cukrářka nejsem a dort dělám každý rok stále jen jeden a to čokoládový :o) ten má u nás největší úspěch vždy ale tenhle Krtkův vypadá velice lákavě a snad bych ho i zvládla :o) A moc se mě líbí ta tvá keramika ..... měj se moc krásně .Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marti,moc díky! Já myslím, že ho hravě zvládneš!

      Vymazat
  2. U nás budou narozeniny v dubnu... že bych zkusila Tvůj krtkův dort? protože mám totiž dojem, že mi voní i skrz monitor... :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivanko, moc díky! Vyzkoušej a uvidíš, že se povede :)

      Vymazat
  3. Alis, dort vypadá dobře :)
    U nás poslední dobou vedou lehké ovocné dorty s tvarohem :)

    OdpovědětVymazat
  4. Teda Alis ja zase neodolam...ešte som krtkov dortík nerobila a keďže sa blíži víkend, možno sa ujde trošku času aj na dortik. Každopadne ďakujem za receptík, odkladam. A ozaj...aj mňa zaujala ta tvoja keramika, je suprova, najviac podnos na dort. Krásny piatkový deň prajem a pozdravujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Mery,moc díky! Z té keramiky mám obrovskou radost! Po tom podnose jsem dlouho pokukovala a jsem ráda, že jsem si ho pořídila :)

      Vymazat
  5. Kromě dortíku (vypadá hoodně jedle) zase chválím Tvoji keramiku...

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Alis, krtkův dort jsem ještě nezkoušela. Vždy jsem si myslela, že je moc pracný a teď koukám, že vůbec ne. ;-) Já dorty nedělám, protože nás je víc a vždy udělám něco dobrého na plech. Ale k nedělní kávičce by toto nebylo špatné. My máslové krémy také nemusíme, a tak dělávám podobné tomuto. Měj se hezky. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Alis ahoj!
    Jůůů! Ty máš nový vzhled stránek a je nádherný! :-)
    Krtkův dort miluji! Co jsme ho měli tenkrát poprvé, tak jsem pak k narozeninám už jiný nechtěla. Do té doby jsem mívala dort jogurtový. :-)
    Krtkův dort je ten nejlepší dort jaký jsem kdy jedla. :-). Ne vážně - miluji krtkův dort! :-)
    Alis měj se krásně a ahoooooooooooooooj! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šári, moc Tě zdravím a díky! Hned bych Ti kousek poslala!!!!!

      Vymazat
  8. Alis, mě se dort vždycky propadne :-) Moje švagrová peče obrovské dorty tak už jsem se k ní "přihlásila" až bude péct další. Jinak u nás má největší úspěch dort s domácím marcipánem - který mě moc nebací dělat. Já vůbec na to pečení moc nejsem. Ale moc ráda si vždycky dám.

    OdpovědětVymazat
  9. Určitě to byla mňamka, jako vždy! Já včera pekla pro vnuka a dceru, vnuk mi přišel instalovat ten PC, tak jsem chtěla něco jednoduchého, ale bylo to taky výborné! Jen zatím nemohu vložit fotku, na novém PC se zatím učím, ale určitě to bude brzy"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ježurko,moc tě zdraví! Ať se Ti nový PC brzy rozchodí :)

      Vymazat
  10. Jeeeej urcite vyskusam ani ja som ho este nerobila, ja osobne milujem ovocne torty a slavnostne su klasicke, orechove cesto ,ziadne marcipany,potahove hmoty brrrrrrr , poctivy maslovy krem , cokoladova poleva a ribezlovy dzem ,rum, kava na poliatie .... no prosto klasika .....co z toho ,ked je dort krasny a nejedly no nie??? Alis si sikulka ....
    Mirka

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Ali, tak konecne vidim poradneho krtka!! To muselo byt radosti:-)) Ja delam vetsinou na narozeniny -v breznu Sachr dort a na ty druhe v cervenci dort s ovocem. Ale uz vidim,ze priste dojde na krtecka:-)) Moc zdravim!!

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Alis!
    Krtkův dort já mám moc ráda a nevadí mi ani ten krabicový,který si taky občas uděláme.
    No a domácí varianta je ještě lepší.Naposledka mi jej udělaly holky k narozeninám.
    Alis,moc zdravím a přeju hezký víkend!

    OdpovědětVymazat
  13. Koukám jak to tomu dortu na tom krásném talíři od L.H.sluší.Tak ho určitě vyzkouším a posadím na ten samý talíř,který tu zeje prázdnotou.

    OdpovědětVymazat
  14. Mám v zahradě krtka, upeču mu dort :-) Všechna jiná doporučení selhávají, třeba tato dobrota zabere a krtek odtáhne o dům dál. Zatím jsem tento dort ještě nepekla, ale už jsem ho ochutnala u přátel. Dobrý, osvěžující a pěkný na pohled. Našim malým klukům se líbí jeho výtvarné pojetí, tak ho občas peče dcera. Jinak u nás vítězí mezi dorty dort Schwarzwaldský a také Sacher. Schwarzwalder peču sama, na Sacher občas vyrážíme do Vídně. Krásné jaro a dobrou chuť, Alis ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šárko, moc Tě zdravím! nevím, nevím jestli na krtka kousek zbyde :) Schwarzwalder mám taky moc ráda :)

      Vymazat
  15. Krtkův dort dělám nejradši .... nebo spíš nejčastěji ... on se mi korpus při pečení vždy vyboulí, tak nic jiného mi nezbývá:-)))

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý recept. Moje dcera Anna byla nadšená.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...