Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Bylinky v kuchyni

Stránky

středa 28. května 2014

Bylinky v kuchyni


Dnes jsem pro vás nachystala malé bylinkové zamyšlení. Bylinky k vaření neodmyslitelně patří. Dnes není problém sehnat čerstvé bylinky po celý rok. Já však dávám přednost bylinkám domácím, vypěstovaným na zahrádce. Jak jsem tu  už jednou psala, tak nevlastním žádnou bylinkovou plantáž, ale pár bylinek u nás na zahrádce přece jenom nejdete.  A jsou to hlavně ty, které běžně používám při vaření. A ráda vám je tu dnes představím.









Pažitka 
Pažitka patří mezi klasickou bylinku v českých kuchyních. Pažitku můžeme v kuchyni používat už od časného jara, kdy vyraší ze země.....já ji používám na brambory, do polévky, do pamazánek, do omelet a do dresinků.  Na zimu pažitku pokrájím a dávám zamrazit a používám ji vlastně po celý rok. Nedávno jsem v Brandnoozboxu dostala pažitku sušenou. Ještě jsem jí nezkoušela a jsem moc zvědavá, jak bude sušená pažitka chutnat...




Petržel
Petrželka je další klasickou kuchyňskou bylinkou. Já osobně ji mám raději než pažitku. Na zahrádce pěstuji petržel kudrnku.


Zkoušela jsem letos vyset i hladkolistou, ale nějak se jí nedaří. Petrželku používám stejně jako pažitku do polévek, na brambory, do rýže, do rajčatového salátů,  krásně barevně oživí i knedlíky a vypadá moc krásně i jako ozdoba na nejrůznějších pokrmech.  A pokud ji sklidím více, tak z ní dělávám petrželové pesto. V kombinaci s těstovinami mám petrželové pesto nejraději.
recept na petrželové pesto najdete ZDE

petrželové pesto

Tymián
Tymián mám moc ráda díky jeho zvláštní vůni. Používám ho hlavně ke zvěřině, k rybám a do houbových pokrmů. Pár snítek čerstvého tymiánu přidávám i do vaječné omelety. Mám také recept na tymiánový sirup, ale ještě jsem ho nezkoušela. Čerstvý tymián je dosti aromatický, takže je s tím při vaření potřeba počítat!





Libeček 
Každý rok na jaře se netrpělivé chodím dívat, kdy že už ten libeček vykoukne ven ze země. Trochu mu to trvá než na jaře vyleze, ale potom vše rychlostí blesku dožene a roste jako o závod....Libeček je hodně aromatický, v kuchyni se mu také říká bylinkové maggi. Libeček nejčastěji používám do polévek a na brambory.



Rozmarýn
Rozmarýn pěstuju doma  za oknem v květináči. kromě toho, že krásně vypadá i krásně voní. Do pokrmů se musí přidávat hodně opatrně, je dosti aromatický. Přidávám ho ke zvěřině, k drůbeži a k rybám.

Meduňka
Meduňku je další z mých oblíbených bylinek. Nádherně citronově voní.... používám ji nejčastěji na čaj, jako ozdobu sladkých dezertů. A pokud ji sklidím více, tak z ní dělám meduňkový sirup. Recept na domácí  meduňkový sirup vám tu už brzy představím.


Máta
Máta má svoji specifickou vůni a ne každý má mátu rád. Ta čerstvě utržená má pěknou sílu a lístek máty je lepší než žvýkačka :) Mátu si suším na čajovou směs. Čaj z máty je moc dobrý na zažívací potíže. A protože se máta dost rozrůstá, tak ji často stříhám a dělám z ní domácí mátový sirup. V kombinaci mátového sirupu s citronem, perlivou vodou a ledem vytvoříte úžasný nápoj pro horké letní dny. Recept na mátový sirup najdete ZDE



Kari bylinka
O kari bylince jsem tu nedávno psala. Povídání o ní najdete ZDE. Prozatím jsem ji vyzkoušela v dušené rýži, přidala ji k rybě a do marinády na grilování. Je dosti aromatická, takže pár snítek opravdu stačí.Prozatím si na její neobvyklou  nahořklou chuť musím zvykat.



Nesmím zapomenout zmínit se tu ještě o bazalce a kopru.
Bazalku doma nepěstuju. Přiznám se po pravdě, že si ji kupuju už vyrostlou. A pak jen lístky otrhávám...používám ji hlavně v kombinaci s rajčaty, do salátů na letní pizzy, do těstovin.
Kopr, tak tomu se u mě na zahrádce  nedaří. Ten než stačí vyrůst, tak ho slimáci zlikvidují. Pokud úplně náhodou čerstvý kopr od někoho dostanu, tak z něj dělám klasickou koprovku nebo přidám do okurkového salátu. A kousek kopru přidávám i do nakládaných okurek...


Tak a to je pro dnešek z mé bylinkové zahrádky vše.





A co VY a bylinky ve Vaší kuchyni? Které používáte při vaření VY?




----------------------------------------------------------------------------------

A ještě jedna malá výzva.....

Chtěla bych Vás moc poprosit o podporu v soutěži "ovocný víkend".

Podpořte prosím svým "like" náš soutěžní recept - jahody se šlehačkou 

Soutěžní recept najdete ZDE:

http://www.blogerky.cz/recepty-z-ovoce/18/jahody-se-slehackou

a pod receptem stačí jen kliknout .....LIKE ....líbí se mi....

Moc děkuji za podporu!!!!!











15 komentářů :

  1. Ahoj Ali, tady se pri vareni pouzivaji temer vylucne jen bylinky! Salvej, rozmaryn, oregano, bazalka - to nechybi v zadne italske kuchyni.Petrzel se nedava snad jen do kafe :-)) Taky tymian je oblibeny a estragon.. Zkousela jsem zde vypestovat kopr - ten moc neznaji -ze seminek ,ale vybehlo par chlupu a nic..tak mi kamaradka privezla nakladany. Ale ja mam i slusnou zasobu ceskeho koreni - a vidim ze chutna:-)))!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásne a poučné predstavenie byliniek Alis, a pesto z petržlenu si spravím mame ho veľmi radi... ďakujem za recept.

    OdpovědětVymazat
  3. Bylinky mám ráda, používám skoro všechny, co ty.

    OdpovědětVymazat
  4. Alis ahoj! :-)
    Není nad čerstvé bylinky! :-) Ale i ty sušené nejsou špatné. :-)
    Pažitka! Tak ta jednoznačně vede na chlebu s máslem! :-) A nebo v pažitkové pomazánce. :-)

    Libeček jsme, tedy moje mamka, dostali od maminky Verunky, čerstvý, voňavý a byl tak moc dobrý! kamkoliv ho mamka přidala, tak to byla dobrůtka. :-) Jediné co já nemusím, tak čerstvou petrželku, nějak mi nedělá dobře na mé zažívání. :-)

    Alis měj se krásně a ahooooooooooooooj! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Také používám při vaření bylinky, ale ne tolik jako ty. Všechny totiž nemám. Na bazalku jsem ještě v obchodě nenarazila, dávám sušenou (třeba na nakládaná sušená rajčata). Tu bych chtěla jednou vyzkoušet syrovou.
    Na soutěž jsem ti klikla. Držím palce, ať vyhraješ. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Alis, taky si pěstuji bylinky, všechny Tebou vyjmenované kromě kari bylinky. Měj se fajn! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Alis,moc zdravím!
    K bylinkám,které jsi tady zmínula bych přidala ještě oregáno...to je moje oblíbené a taky saturejku.Ta je taky hodně aromatická a přidává se k masům a k rybám a samozřejmě majoránku...jen je škoda,že to není trvalka.
    Jinak bylinky mám ráda,požívám je často a jídlo krásně ochutí.Pokud dávám sušené,nezapomenu je před přidáním podrtit v keramickém hmoždíři...to se pak rozvoní ještě víc.
    K petrželce...nedávno jsem četla,že kudrnka líp vypadá a hladkolistá má intenzivnější chuť.Na zahradě je mám obě.

    OdpovědětVymazat
  8. Alis, jediné, co mám každoročně v květináči na okně, je pažitka. Mám i sušenou, ale uvidíš, co řekneš až ji vyzkoušíš, ale není to ono čerstvá je čerstvá. Petržel si kupuji zelenou, tu mám také stále a také pak zamraženou. Na mrazáku mám z bylinek ještě kopr. Jinak většinou používám bylinky sušené.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak kari bylinku jsem ještě nezkusil, i když hořké já moc nerad :P Pěkný seznam!

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...