Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Nože v kuchyni

Stránky

pondělí 10. listopadu 2014

Nože v kuchyni


A jsem tu opět s knižním okénkem. V poslední době vyšlo poměrně dost zajímavých  knížek, které stojí za to, abych vám je představila. Hlavní roli v dnešním článku hraje pomocník, který je snad v každé kuchyni na světě... a je to nůž.  Noži, správnými postupy při krájení, fieltování, vyškoťování se zabývá kniha Nože v kuchyni - jak krájet, filetovat a vykošťovat jako profesionál.






Anglický originál  Knife skills, jehož autory jsou Marcus Wareing, Sahun Hill, Charlie Trotter , Lyn Hall,  přeložila do češtiny  Lucie Schurerová. 
Knížka je užitečným návodem, jak v kuchyni správně nože používat.  Knížka je rozdělená do několika částí. V úvodu se čtenář seznámí se základními pravidly používání nožů, se stavbou nožů, jednotlivými druhy, ukládáním nožů, broušením nožů  ale také s historií nožířství. 



Další kapitoly knihy jsou věnovány samotné práci s noži. Dozvíme se zde, jak se správně krájí  nejrůznější druhy zeleniny, jak se s noži pracuje při krájení ryb, nejrůznějších druhů masa, ale také jak správně postupovat při porcování těsta a dezertů. Součástí knížky je slovníček, v kterém jsou vysvětleny základní kulinářské pojmy. 
Jednotlivé postupy jsou doplněny fotografiemi, které celý postup dokumentují.
Knížka je velice pěkně zpracována a dozvěděla jsem se z ní spoustu nových informací a "fíglů", jak s noži v kuchyni nakládat.

Malou ukázku z knížky, jak čistit a filetovat humra najdete ZDE

Marcus Wareing, Sahun Hill, Charlie Trotter , Lyn Hall, Nože v kuchyni - jak krájet, filetovat a vykošťovat jako profesionál, Nakladatelství Fragment, s.r.o., 1. vydání 2014, ISBN 978-80-253-2241-3


Fragment shop



2 komentáře :

  1. Tato knížka znie dobre...fajn pomocník v kuchyni.

    OdpovědětVymazat
  2. No, s noži se radši nechlubim .... ale jdu ti prolustrovat recepty na cukroví, to se pak pochlubim:-)))

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...