Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Pomalu pečená kachna

Stránky

středa 11. listopadu 2015

Pomalu pečená kachna


Recept na pečenou kachnu mi tu dlouho chyběl. A je to hlavně tím, že kachnu zas až tak často doma nepeču. Nedávno jsem se do její pečení opět pustila tak konečně můžu i na blog přidat recept. Tajemství mé pečené kachny spočívá v pomalém a dlouhém pečení. Takže dnes žádný můj obvyklý rychlý recept, dnes budeme péct několik hodin....






Kachnu si nejprve den dopředu nasolíme a posypem kmínem, pozor solíme i uvnitř. Nasolenou kachnu naplníme houskovou nádivkou...


Nádivku si asi každý dělá jinak. Já jsem tentokrát zvolila houskovou. Na přípravu houskové nádivky je 
potřeba:
2 včerejší housky (nebo 4 krajíce toustového chleba)
mléko
vejce
lžíce másla
sůl, pepř, cibule, muškátový oříšek
petrželka
kousek anglické slaniny




Pečivo pokrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Necháme chvilku odpočinout, aby se pečivo nasáklo mlékem. Potom přebytečné mléko slijeme. Přidáme vajíčko, rozpuštěné máslo, pokrájenou petrželku a na kostičky pokrájenou anglickou slaninu. Vše dobře promícháme. Takto připravenou nádivkou naplním kachnu, dobře pomocí jehly sepneme. Takto připravenou kachnu vložíme do pekáčku v kterém budeme kachnu péct. Nepodléváme, pouze přikryjeme alobalem, vložíme do lednice a pro dnešek máme hotovo...
.

A jak jsem v úvodu slibovala, tak budeme kachnu péct pomalu, tzn. déle než obvykle. V našem případě začínáme kachnu péct ve 3 hodiny ráno :) Nechat se vzbudit budíkem ve 3 ráno a k tomu ještě v neděli...no nic moc, ale výsledek oceníte určitě později.
Pekáč s kachnou, přikrytý alobalem, tak jak jsme si nachystali večer, vložíme do trouby. Troubu zapneme na 115 st. a kachnu necháme takto péct cca 5 hodin.
Po 5 hodinách teplotu trouby zvýšíme na 135 st a pečeme ještě cca 2 hodiny. Alobal neodendáváme, nepodléváme, pouze zvýšíme teplotu pečení


Po 2 hodinách z pekáčku sejmeme alobal a nastavíme teplotu pečení na 185 st. Kachna ještě nevypadá nic moc, ale věřte, že předchozí dlouhé a pomalé pečení s ní uvnitř udělalo své.... Po 45 minutách by měla být kachnička už naší známou karamelovou barvu......


A máme upečeno! Jako přílohu k pečené kachně podávám bramborové šišky a dušené sladké zelí.



3 komentáře :

  1. Kačka vypadá báječně. :-) S nádivkou jsme ji ještě nedělali.
    Většinou ji pečeme na dvě doby. Večer rozpečeme a druhý den dopečeme k obědu.

    OdpovědětVymazat
  2. Ali, to vypadá skvěle! Jen moje trouba má rozbitý termostat a možná až Ježíšek přinese novou :-)) Tak to by byla spíš rychle upečená (a spálená!) kachnička! :-))

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tohle mi, Alenko, nedělej. Víš, jak já vždy milovala pečenou kachničku? Mňam! Teď se snažím trochu dietně jíst (kvůli střevním problémům) a ty na nás s kachničkou. My doma u rodičů mívali domácí, ta bývala!

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...