tag:blogger.com,1999:blog-6333964863436186737.post3881718304683790638..comments2024-01-22T21:12:50.287+01:00Comments on Jedlíkovo vaření: Jedlíkova jarní soutěžJedlíkovo vařeníhttp://www.blogger.com/profile/17679090517376939782noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-6333964863436186737.post-73124043797769938502013-03-14T04:12:18.574+01:002013-03-14T04:12:18.574+01:00Milá Alis, ode dne, kdy jsi vyhlásila soutěž, nabí...Milá Alis, ode dne, kdy jsi vyhlásila soutěž, nabírám odvahu k přihlášení. Proč? Důvod je jednoduchý - moje účinkování v kuchyni se omezuje na nezbytně nutnou dobu, proto se necítím na to, abych rozdávala kuchařská moudra. S klubíčky - tak to by bylo trochu lepší. Ani nevím, jestli vyhovím Tvé podmínce o udání množství. Moje základní měrné jednotky jsou OD OKA,PŘIMĚŘENĚ, TROCHU.Oblíbená mlska na Velikonoce se jmenuje VELIKONOČNÍ( nebo taky JARNÍ) NÁDIVKA.Co potřebujeme.<br />Moravské uzené (nebo kýtu), uzenou krkovici, maso z uzených kostí, šunkovou klobásu, klobásu LANGOLD,vařená vajíčka, strouhaný sýr, osmahnuté kostičky tmavého toustového chleba,česnek, sůl, pepř, bazalku,žloutky, sníh z bílků,na hrubo nastrouhaný kousek syrové mrkve a..větší hromádku zeleného: mladé kopřivy (jsou -li), pažitka nebo plocholistá petrželka.Uvedené suroviny se smíchají , peče se to na vymazaném a strouhankou vysypaném plechu. Vrch drobně posypeme ještě zbytkem strouhaného sýra.Nudličky vařeného vajíčka, nastrouhané mrkve a ta hora zeleného zajišťují barvy, které nádivce dávají název JARNÍ.<br />Jí se kdykoli se jde kolem...Miladahttp://jedlikovo-vareni.blogspot.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6333964863436186737.post-89185953287149981632013-03-13T11:23:17.993+01:002013-03-13T11:23:17.993+01:00aHOJ ALIS!!!!
Tak u nás se dělá spousta všelijakýc...aHOJ ALIS!!!!<br />Tak u nás se dělá spousta všelijakých dobrot.Někdy udělám to,jindy zkusím tamto.Pokaždé ale dělám perníčky,které zmizí mezi prvními....<br />600g hl,mouky<br />300 g cukru<br />200 g medu<br />150 g másla<br />3 vejce<br />2 lžičky skořice<br />2 lžičky jedlé sody<br />nastrouhaná kůra z jednoho citronu.<br />vypracujeme těsto,dáme do folie a necháme odpočívat v lednici do druhého dne.<br />Vykrájíme velikonoční tvary z rozváleného asi 5 mm silného plátu.Pečeme asi 10 minut na 180 stupňůwww.tocomebavi.blog.czhttps://www.blogger.com/profile/08505762712985820704noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6333964863436186737.post-35025112303638565412013-03-11T16:51:24.331+01:002013-03-11T16:51:24.331+01:00Ahoj Alis!
Soutěž je dobrý nápad, přidávám jeden r...Ahoj Alis!<br />Soutěž je dobrý nápad, přidávám jeden recept, je sice trochu dražší a pracnější, ale zato samá chuť.<br /><br />Velikonoční nádivka <br /><br />Rozpočet: 500 g pečené vepřové plece, 500 g vařené uzené krkovice, 500 g orestovaných kuřecích prsíček, 4 rohlíky, 6 vajec, 2 lžíce petrželové natě, 500 ml mléka, sůl a pepř podle chuti, 1 lžička strouhaného muškátového oříšku, 2 hrsti strouhanky.<br />Sádlo na vymazání a strouhanka na vysypání formy, 1 lžíce rostlinného tuku na pánev.<br /><br />Rohlíky nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi s tukem. Všechno předem připravené vychladlé maso nakrájíme na malé kousky, vložíme do mísy, přidáme osmažené rohlíky, sůl, koření a petržel. V mléku rozšleháme žloutky, tekutinu vlijeme do mísy, přisypeme strouhanku a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu napěchujeme do připravené formy a formu vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme po dobu asi 30 minut. Nádivku můžeme podávat jako teplé hlavní jídlo s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší, popř. zastudena s chlebem a kyselou okurkou.<br />Hanka S.http://www.sladkosti.netnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6333964863436186737.post-16974453882699699922013-03-11T13:08:08.445+01:002013-03-11T13:08:08.445+01:00Dobrý den,
nejen na velikonoce, ale i v jiné svátk...Dobrý den,<br />nejen na velikonoce, ale i v jiné svátky dělám piškoty banánem: plátky banánu vložit mezi piškot, namočit do čokolády a nechat zatuhnout nejlíp do druhého dne.<br />Je to jednoduchý a dobrý! Jarka L.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6333964863436186737.post-72678595227174406212013-03-10T13:17:11.851+01:002013-03-10T13:17:11.851+01:00Milá Alis, přeji Ti krásnou neděli! Jsme naladěny ...Milá Alis, přeji Ti krásnou neděli! Jsme naladěny stejně a tak Tě zvu na mou jarní soutěž, která začne zítra.<br />Co se týče oblíbeného receptu, tak na vánoce a stejně tak i na velikonoce moc ráda dělám toto cukroví - je moc olíbené, je ho dost a příprava není vůbec náročná:<br />Žloutkové řezy<br />180 g másla<br />180 g moučk. cukru<br />utřeme spolu<br />pak přidáme 120 g mletýh ořechů<br />120 g polohrubé mouky a sníh ze 4 bílků. <br />Hmotu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme.<br />Ještě na horký plát těsta rozetřeme žloutkovou polevu:<br />4 žloutky + 160 g moučk. cukru.<br />Necháme zaschnout a druhý den krájíme na malé čtverečky.eMhttps://www.blogger.com/profile/17118555320886860885noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6333964863436186737.post-20163736998979195262013-03-09T11:40:28.650+01:002013-03-09T11:40:28.650+01:00Ahoj Alis!
Jéééé soutěž! Tu já ráda. :-)
Tak mezi...Ahoj Alis! <br />Jéééé soutěž! Tu já ráda. :-)<br />Tak mezi má hodně oblíbená jarní jídla patří:<br />LEHKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT:<br />Potřebujeme: 5 středních brambor, svazek ředkviček, 2 lžíce křenu (ve skleničce nebo čerstvý), 2 jarní cibulky, hrst posekané petrželky citronovou šťávu z poloviny citronu, sůl, pepř<br /><br />Postup:<br />Dobře očištěné brambory dejte vařit ve slupce. Na středním plameni to bude trvat zhruba 20 - 25 minut. Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na malé kousky nebo plátky, podle toho, co vám vyhovuje. Přidejte na malé kousky pokrájené ředkvičky, nadrobno nasekanou cibulku a petrželku. Vše spojte jogurtem, křenem a zakápněte citronovou šťávou. Osolte a opepřete. Salát je dobré před konzumací vychladit. A pak dobrou chuť. :-)<br /><br />K salátu si moc rádi děláme tyto řízky:<br />KUŘECÍ PRSA V JOGURTU:<br />Potřebujeme:<br />2 kuřecí prsíčka, 2 bílé jogurty, 2 lžíce chilli omáčky, 2 stroužky česneku, hladkou mouku podle potřeby, strouhanku podle potřeby, 1 vejce, olej, sůl a pepř.<br /><br />Postup:<br />Kuře si připravte nejlépe jeden den dopředu nebo ráno. Prsíčka rozkrojte podélně na poloviny, aby maso nebylo příliš vysoké, lehce naklepejte klouby ruky přes sáček a vložte do uzavíratelné misky.<br />Smíchejte jeden kelímek jogurtu s chilli omáčkou a utřeným česnekem. Dochuťte solí a pepřem. Marinádou maso potřete ze všech stran a dejte odpočinout do ledničky.<br />Těsně před smažením si připravte trojobal. Vajíčko rozkvedlejte a mouku se strouhankou použijte dle potřeby. Kuřecí prsa klasicky obalte a dejte smažit, jak jste zvyklí.<br /><br />Do marinády můžete použít nejrůznější koření a bylinky. Např. drcený kmín, kurkumu, koriandr, rozmarýn, citronovou kůru. :-)<br /><br />A kuřecí maso můžete také připravit bez trojobalu, stačí když je opečete na grilu nebo grilovací pánvi.<br /><br />A je to MOC dobré a lehké. :-)<br />Ten salát nemá chybu. :-)Šavrdahttp://savrdadolls.blog.cznoreply@blogger.com