Cuketa!? Před pár lety tohoto dýňo-okurko křížence nikdo neznal. A dnes je cuketa běžnou rostlinou pěstovanou na našich zahrádkách.
I letos se nám urodilo plno cuket. Pořád přemýšlím, co z nich udělat. Bramborák, řízek, zapečené cukety, to už je klasika.
Kolegyně přinesla do práce recept na cuketovou marmeládu.
Z počátku jsem byla dost nedůvěřivá. Marmeláda z cukety, kdo to jakživ viděl?! Jak to může chutnat?
A protože cuket mám dostatek, želírovací cukr taky doma najdu a Tang, ten jsem dokoupila, nedalo mi to nevyzkoušet.
Musím říct, že výsledek předčil mé očekávání.
Použila jsem broskvový Tang a opravdu super marmeláda. Na příště mi zbyl ještě citronový, tak jsem zvědavá, jak bude chutnat.
CUKETOVÁ MARMELÁDA
1 kg nastrouhané cukety
500 g želírovacího cukru 1:2
1 Tang (dle chuti, já použila broskvový)
Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubým struhadle. Trochu podlijeme vodou a cuketu pěkně rozvaříme. Pro hladkou konzistenci ještě ponorným mixerem rozmixujeme. Přidáme balíček Tangu a želírovací cukr. Povaříme. Teplé plníme do skleniček.
Pokud se rozhodnete tento recept vyzkoušet, prosím písněte mi do komentářů, jak to chutnalo vám!!