Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

úterý 1. ledna 2013

Plněné rohlíčky





Příprava plněných rohlíčků je poněkud delší, ale vyplatí se!

Těsto :
280g hladké mouky
70 g cukru moučka
180 g tuku
2 žloutky
Těsto necháme odpočinout a plníme ho do pracnových formiček ve tvaru rohlíčku.

Na upečene rohlíčky pomocí bílků přilepujem rohlíčky vytvarované z punčové nádivky:
Nádivka :
250 g mletých piškotů
300 g drobně nakrájených želé bonbonů
10 g pokrájených rozinek namočených v rumu
200 g cukru moučka
100 g másla
rum

Hotový rohlíček polijeme čokoládovou polevou!

Vosí úlky


VOSÍ ÚLKY

nepečené cukroví, které zvládnou i děti.





Hmota na úlky:
150 g mletých piškotů
60 g cukru moučka
60 g tuku (Stela nebo lze dát i máslo)
3 lžíce rumu
1 lžíce kaka
Uděláme pevnou hmotu, kterou vtlačujem do tvořítek na vosí hnízda. Tvořítka můžeme vysypat krystalovým cukrem, aby se nám úlky lépe vyklepávaly.

Hmota na náplň úlků:
máslo
žloutek
rum

Vše dobře utřeme a plníme do úlků.
Úlky nalepujeme na piškot.




Vyzkoušejte také další recept na vosí hnízda, který na mém blogu tako najdete

Kynutý ovocný koláč


Pro jedlíky na neděli ke kafíčku nesmí chybět něco sladkého k zakousnutí. Ovoce je na zahradě dost, tak proč neudělat kynutý koláč. Při přípravě těsta využívám svého velkého pomocníka - domácí pekárnu. To je pro mě pomocník opravdu k nezaplacení.



DSC03453












OVOCNÝ KYNUTÝ KOLÁČ
130 ml oleje
230 ml mléka
1 žloutek
500 g polohrubé mouky
100 g cukru krystal
1/2 kostičky droždí
Všechny suroviny vložíme do domácí pekárny, nastavíme program těsto a necháme pekárnu za nás pracovat . ( Během hnětení zkontrolujeme konzistenci těsta a pokud je příliš řídké, tak přisypeme mouku)- Dávka těsta je na 2 plechy.

Z připraveného těsta vyválíme tenký koláč, který poklademe ovocem a posypeme drobenkou.

Cuketová marmeláda

















Cuketa!? Před pár lety tohoto dýňo-okurko křížence nikdo neznal. A dnes je cuketa běžnou rostlinou pěstovanou na našich zahrádkách.
I letos se nám urodilo plno cuket. Pořád přemýšlím, co z nich udělat. Bramborák, řízek, zapečené cukety, to už je klasika.
Kolegyně přinesla do práce recept na cuketovou marmeládu.
Z počátku jsem byla dost nedůvěřivá. Marmeláda z cukety, kdo to jakživ viděl?! Jak to může chutnat?
A protože cuket mám dostatek, želírovací cukr taky doma najdu a Tang, ten jsem dokoupila, nedalo mi to nevyzkoušet.
Musím říct, že výsledek předčil mé očekávání.
Použila jsem broskvový Tang a opravdu super marmeláda. Na příště mi zbyl ještě citronový, tak jsem zvědavá, jak bude chutnat.

CUKETOVÁ MARMELÁDA
1 kg nastrouhané cukety
500 g želírovacího cukru 1:2
1 Tang (dle chuti, já použila broskvový)
Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubým struhadle. Trochu podlijeme vodou a cuketu pěkně rozvaříme. Pro hladkou konzistenci ještě ponorným mixerem rozmixujeme. Přidáme balíček Tangu a želírovací cukr. Povaříme. Teplé plníme do skleniček.

Pokud se rozhodnete tento recept vyzkoušet, prosím písněte mi do komentářů, jak to chutnalo vám!!

Vyzkoušejte také cuketovou špagetku a cuketový kompot.

Vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy


Vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy

Rohlíčky, jsou cukrovím, které nesmí nikdy chybět. Tenhle recept mám od kolegyně z práce. Od té doby, co ho mám, nepeču jiné!




ROHLÍČKY

600 g hladké mouky
400 g másla
200 g cukru moučka
150 g mletých vlašských ořechů
1 vanilkový cukr

Vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Z těsta tvoříme rohlíčky. Pokud se mi nechce rohlíčky tvarovat, mám jednu malou vychytávku. Z těsta udělám vyšší placku a pomocí vykrajovátka vykrajuji rohlíčky. Rohlíčky jsou potom jeden jako druhý.





a tímhle vykrajovátkem rohlíčky vykrajuji


DSC03439
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...