Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

sobota 16. února 2013

Obchod se štěstím, Klíč ke štěstí



Jsem tu opět s malým knižním okénkem.
"Chci vás pozvat do velmi zvláštního obchodu, kde se prodává- co myslíte??? - ŠTĚSTÍ. Chcete říct, že štěstí se nedá koupit? Že ho nelze chytit, držet ho ani se ho dotknout? Samozřejmě že ne. Vždyť štěstí je stav duše, který nám na okamžik dává křídla."
Dnes vám nepředstavím žádnou kuchařskou knihu, ale nechám vás nakouknou přímo  obchodu se štěstím. Obchod se štěstím je název  knihy, kterou napsala Irina Semina. Knížku vydalo  nakladatelství Fragment.
Knížka nese podtitul - povídky, které vás udělají šťastnou.

Největší obrázek výrobku Obchod se štěstím




čtvrtek 14. února 2013

Koláčky bez kynutí



Dnes jsem tu s receptem na rychlé koláčky bez kynutí. A protože je Valentýn, tak dnes jsou to koláčky přímo valentýnské:). Ale klidně mohou být i pouťové, posvícenecké...prostě koláčků není nikdy dost!


posvícencké koláčky
domácí koláčky bez kynutí




úterý 12. února 2013

Rady hospodyňkám

Minulý týden jsem vám tu přinesla pár dobrých prvorepublikových rad pro dobré hospodyňky. A slíbila jsem vám, že vám napíšu i něco o domácím hospodaření.
Tahle část mě moc zaujala...no posuďte i vy....jak nadčasové některé myšlenky jsou.....



" rozpočty v domácnosti jsou nutné, bez nich je hospodaření nemožné"
" dobrá hospodyňka rozvrhne si peníz určený na vaření na čtyři týdny, udělá si podle rozpočtu týdenní jídelní lístek a podle něho přesně vaří.."



čtvrtek 7. února 2013

Plněný bramborák


Dnes jsem si pro svůj víkendový typ připravila bramborák plněný játrovo - žampionovou směsí. Bramboráky určitě všichni dobře znáte. Kromě toho, že se dají jíst samotné, jsou také úžasnou přílohou k různým omáčkám a v neposlední řadě je můžeme naplnit.

plněný bramborák


Jak jistě tušíte, tak jednou z hlavních součástí dnešního pokrmu je bramborákUsmívající se. Recept na bramborák jsem vám psala vloni a najdete ho ZDE. Doporučuji udělat bramboráky větší, aby se daly dobře naplnit.
Na játrovo - žampionovou směs budeme potřebovat:
400 g drůbežích jater
6 žampionů
1 cibuli
sůl, pepř a kečup


Na tuku zlehka osmažíme cibuli, kterou si nakrájíme na kolečka. Přidáme pokrájená játra a necháme podusit. Potom přidáme pokrájené žampiony a v téhle fázi já přidávám sůl a pepř. Celá dobře promícháme a dusíme. Nakonec přidáme asi 3-4 lžíce kečupu tak, aby nám vznikla hustší směs. Povaříme a dle chuti osolíme.
Tak a máme směs na naplnění hotovou.
Nyní stačí už jen směs vložit na bramboráček, přeložit a máme hotovo!!!




A pokud vám drůbeží játra zbydou, potom doporučuji vyzkoušet domácí játrovou paštiku. Recept najdete ZDE



pondělí 4. února 2013

Dobrá hospodyňka

o dlouhých zimních večerech jsem hledala inspiraci pro moje další experimentování v kuchyni. Objektem mého bádání se stala stará prvorepubliková kuchařka. Ona to vlastně ani není kuchařka, je to Příručka pro dobrou hospodyňku. Hospodyňky si tak téměř před 100 lety mohly přečíst o nejnovějších trendech v domácím hospodaření, šití, údržbě domácnosti...prostě na svou dobu moderní rádce pro ženy.



Překvapilo mě, jak některé názory autorek jsou nadčasové a dobře použitelné i v dnešní době. Vybrala jsem  si  i několik receptů, které vyzkouším a samozřejmě vám je i představím. Ale to až jindy.
Dneska bych vám tu chtěla napsat pár zajímavostí, které mě zaujaly a věřím, že zaujmou i vás....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...