Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Medovníková roláda

Stránky

čtvrtek 21. května 2015

Medovníková roláda




Dnes tu pro vás mám nachystaný recept na sladké medové zakousnutí. Připravila jsem pro vás recept na medovníkovou roládu.  Tahle roláda vznikla úplně náhodou....a o výsledek vám tu dnes představím.....





Tahle medovníková roláda vznikla vlastně úplně náhodou. Měla jsem doma ještě pár surovin (oříšky, Salko, med)  z nedávného pečení  a tak jsem přemýšlela, jak je zužitkovat. Původně jsem měla nápad, že upeču domácí Marlenku (recept najdete ZDE). 
Ale tak nějak jsem se nechtěla pouštět do velkého pečení... a napadlo mě že vyzkouším na způsob Marlenky udělat roládu.
Pečení ani příprava nezabralo tolik času a výsledek je srovnatelný :)
Tak a tady je recept:

1. nejprve si upečeme roládový korpus.. a když už to má být medovník, tak samozřejmě medový :)
Na medovou roládu potřebujeme:
4 bílky 
3 žloutky
100 g moučkového cukru
2 lžíce medu (já mám výborný med, přímo od včelaře - díky tati !!!!!)
120 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva



Z bílků ušleháme tuhý sníh do kterého postupně zašleháváme žloutky. Přidáme cukr, med a nakonec mouku  smíchanou s práškem do pečiva. Lehce promícháme a těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Na roládu já osobně papír ještě pomazávám tukem.
Korpus pečeme ve vyhřáté troubě na 175 st asi tak 12 minut. Je potřeba pečení hlídat, aby se korpus nepřepekl a šel dobře rolovat!


Upečený korpus spolu s papírem stáhneme z plechu. Na povrch korpusu přiložíme pomaštěný pečící papír (někdo dává vlhkou utěrku) a ještě horké srolujeme.Takto srolovaný korpus necháme vychladnout.


A mezi tím než korpus zchladne si připravíme krém. Do medovníku se hodí klasický krém ze Salka. Recept na Salko krém najdete ZDE . Na jednu roládu bohatě stačí poloviční dávka..tzn. 1/2 plechovky zkaramelizovaného Salka a 1/2 kostky másla.

a jdeme na plnění:
vychladlý korpus rozrolujeme, nepravidelné okraje zařízneme  a celý korpus natřeme připraveným krémem. Část krému si oddělte, budeme ji potřebovat na potření povrchu rolády!!! Na krém nasypeme pomleté vlašské oříšky.....


... a roládu opět srolujeme. Povrch rolády potřeme zbylým krém a posypeme posypkou, kterou si připravíme z rozdrobených ořízlých roládových okrajů a pomletých oříšků.



Roládu necháme v chladu ztuhnout a máme hotovo.......





A tady pár kousků jen a jen pro vás.....


2 komentáře :

  1. Ali, slintala jsem už při čtení receptu :-)) Dovedu si představit tu lahodu..V srpnu přijedou kamarádi tak si napíšu o Salko - tady není. Dřív bylo kondenzované mléko k dostání v plechovce ,ted už jen v tubě - to by asi šlo těžko zkaramelizovat :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, Alis, že jsi myslela i na nás. Medovník jako takový jsem párkrát jedla, ale nikdy nepekla. Manžel se bojí, že je pro něj hodně sladký, tak nikdy ani neochutnal, i když mohl. Ale já bych si dala! Tak nic, zase to vypadá jen na ten kupovaný nebo od sousedky.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...