Dnes malá inspirace na vydatnou přílohu k vašemu víkendovému obědu!
Určitě také stále vymýšlíte, jakou kterou přílohu k jídlům připravit. Brambory, rýži, těstoviny,knedlíky, noky...
Po pravdě řečeno u nás vítězí brambory.....vařené, pečené, bramborová kaše..prostě jsme bramboroví. A kromě brambor vařím rýži, těstoviny a občas (ale opravdu jen občas) dělávám knedlíky. A poslední dobou se u nás "prosadily" vídeňské knedlíky. Dělávám je nejčastěji jako přílohu k zvěřinovým pokrmům. A dneska se tu o recept podělím i s vámi.
4 starší housky
1 celé vejce
2 lžíce rozpuštěného másla
sůl
petrželka
3/4 hrnku studeného mléka
hrubá mouka
Housky pokrájíme na drobné kostičky (kostičky doporučuji krájet opravdu jemné). Pokrájené kostičky zalijeme rozehřátým máslem a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vajíčko. Nakonec přidáme pokrájenou petrželku a jemně osolíme. Takto připravenou hmotu necháme odpočinout. Potom přidáme podle potřeby hrubou mouku- množství tolik, aby nám vznikla hmota, z které se dají lehce tvarovat knedlíky.
Knedlíky tvarujeme mokrýma rukama!
A nyní už stačí dát vařit do vroucí osolené vody. Vaříme asi tak 10 minut, dokud knedlíky nevyplavou napovrch. Při vaření dáváme pozor, aby se nám knedle nerozvařily!
Tak a máme hotovo!
Domácí vídeňský knedlík |
A co VY a přílohy?
I my jsme spíše bramboroví, ale občas dělám i jinou přílohu.Někdy dělávám podobné knedlíky -liší se od Tvých zpracováním rohlíků (osmahnu), říká se jim KARLOVARSKÉ nebo BAVORSKÉ. Tvoje se mně zdají jednodušší na přípravu.
OdpovědětVymazatAhoj Miládko, moc Tě zdravím! Karlovarské knedlíky jsem zatím nikdy nedělala, ale podle toho,co píšeš, to bude hodně podobné. Miládko, měj s moc hezky!!
VymazatAlis dnes jsi mi udělala opravdu radost tímto receptem. Už dlouho jsem chtěla zkusit tyhle knedlíky, ale žádný recept se mi nezdál dost dobrý na to,abych to zkusila. Chtěla jsem něco jednoduššího, kde nemusím používat utěrky a hrnky a mikrovlnku...Tento recept vypadá prostě skvěle a ty knedlíčky jsou k nakousnutí.
OdpovědětVymazatAhoj Marcelko, to jsem ráda, že jsem Ti udělala radost! Moc díky a neboj se je udělat - jsou opravdu jednoduchý!
VymazatAhoj Alis!
OdpovědětVymazatTak tyto knedlíky vidím prvně a ještě jsem je nikdy nejedla. :-)
My dnes měli k obědu knedlíky jahodové- :-)
A stejně jako vy i my jsme hodně bramboroví. :-) Já nejvíce miluji kaši, ale také se vždy moc těším, když máme česnekové brambory a nebo pečené s mlékem! Mňam! :-)
Alis přeji krásný den. :-)
Ahoj Šári, moc Tě zdravím.
VymazatAhoj Alis,
OdpovědětVymazati my určitě je ozkoušíme, mamka na mě má " spadeno " už hodně dlouho, ale ani jí se zatím žádný recept nezamlouval a tak jsi nám tím svým kápla do noty. Dámě vědět až je budeme mít. Jinak jsme si při čtení tvého nadpisu vzpomněla na film Pelíšky : Knedlíky, ne nok !
Alenko měj se moc fajnově
Ahoj Verunko,moc díky! Taky mi to pokaždé Pelíšky připomene! Budu ráda, když vyzkoušíte!
VymazatDěkuju Alis za tenhle prima recept :o)
OdpovědětVymazatAhoj Marti, moc díky!
VymazatRecept stojí za vyzkoušení. Jenže my jsme také bramboroví.
OdpovědětVymazatAhoj Jarmilko,moc Tě zdravím!
VymazatAlis, už si píšu, jen co najdu tužku /jak by řekl Bolek Polívka - je mi tak špatně, že nemožu najít ani tužku/, mně už je skoro taky tak, protože jsem ještě nejedla a když vidím ty knedlíky, hned zítra s nima něco vymyslím. Díky Alis, jdu něco sníst.....
OdpovědětVymazatAhoj Květuško,moc Tě zdravím a budu moc ráda, když vyzkoušíš!
VymazatAlis, skvělý recept, musím zkusit. Já knedlíky moc nevařím, ale ne že bych je neměla ráda, jen nejsem moc omáčková. Nejčastěji a nejraději mám těstoviny.
OdpovědětVymazatAhoj Dani,moc díky!
VymazatAlis, knedlíky určitě vyzkouším. Příprava se nezdá složitá, jenom pro tu petrželku musím zajít ke dvanácti měsíčkům... Potom ti podám hlášení, jak dopadly.
OdpovědětVymazatAhoj Helenko,moc Tě zdravím a budu ráda, když vyzkoušíš! Já myslím, že pro jednou tam petrželka nemusí být :)
VymazatAlis, vypadá to skvěle, jen nevím, k čemu bych je měla udělat. Zvěřinu nejíme. Poradíš?
OdpovědětVymazatAhoj Ježurko, jsou vynikající i ke klesickému vepřovému se zelím a kuře, zelí a knedlík..to je taky moc dobrý!!
VymazatDíky za tip, to bych mohla vyzkoušet.
VymazatAhoj Ali, já dělám pouze karlovarský knedlík a ten vařím v potravinářské fólii. Tvoje knedlíky vyzkouším jsou mnohem rychlejší.
OdpovědětVymazatAhoj Ivuš, moc Tě zdravím a budu ráda, když vyzkoušíš!
VymazatAlis,ty knedlíčky vypadají doooobře,jednou jsem je dělala,ale asi jsem měla jiný recept,protože byly tuhé a to mě taťka odmítal.Sice knedlíky vařím taky tak dvakrát do roka,ten můj diabetik je nesmí,ale klidně někdy zhřeší,tak mu jich nedám tolik.Alis k té moji paštice jdu dělat houstičky hned zítra,dnes jsem toho měla už plný brejle,natož nohy-přehnala jsem to a tak budu za chvilku relaxovat na gauči s háčkem.Musím udělat do velikonoc dvě dečky,aby mě ten beránek nepokakal
OdpovědětVymazatAle tvoje knedlíčky určitě někdy vyzkouším.
Ahoj Miluško, budu moc ráda, když vyzkoušíš. Moc se mi u Tebe zamlouvá ta paštika!!! Houstiček se neboj, jsou rychle upletený, upečený i snědený :) Pěkně si odpočiň, ať máš dost sli!!!
VymazatTakhle se taky dělaj špekový, ne? Jsem ráda, žes recept zařadila. Příští týden přijede návštěva, mám v plánu kančí něco jako ragů a k tomu by se asi hodily. Víděla jsem je v Německu v restauraci a hodně lidí si je tam dávalo.
OdpovědětVymazatAhoj Katy, špekový budou hodně podobný!
VymazatAhoj Alis!
OdpovědětVymazatMoc tě zdravím a moc děkuju za další inspiraci.My jsme sice taky bramboroví,zvěřinu sice vůbec nedělám,ale tvoje knedlíky budou určitě super i k nějakému jinému masíčku.Určitě je vyzkouším !
Ahoj Blani,moc díky!
VymazatJé mňam, mám už chutě :) vypadá to velmi dobře :) Tyhle knedlíky snad nikdy jsem nejedla, ale asi udělám :)
OdpovědětVymazatAhoj Joino, moc Tě zdravím!
VymazatAlis paštika je dobrá,ale nějaká ,,myška,,ji chodí uždibovat-jejda,to asi já.Ty knedlíčky vyzkouším chci dělat moravské brabce se zelím,tak by možná jako příloha k tomu byly mňamkové.
OdpovědětVymazatNebojím se houstiček,ráno pekárna zadělá,mezi tím uvařím a budou k té paštice a ještě k ,,pucíkovským utopencům,,Jen doufám,že mě jednou Peti nevynadá.
Ahoj Miluško, to jsi mě s tou paštikou moc potěšila!U nás myšky takhle ukusují taky :). Miluško, uvidíš, že s brabcem a se zelím budou knedlíky chutnat!A´t se Ti houstičky povedou!!!!!
VymazatUrčitě někdy zkusím!
OdpovědětVymazatAhoj Intuice, díky za návštěvu!
VymazatParáda, hned bych si dala.
OdpovědětVymazatAhoj MArci, moc díky
VymazatTy knedlíky vyzkouším při první příležitosti.Na blogspot mně nejvíc vadí to vypisování. Myslím, že tady moc komentářů nenechám, ale to neznamená, že nebudu chodit, číst a opisovat.
OdpovědětVymazatAhoj Jituš, děkuji Ti za návštěvu!
VymazatDekuji za recept, je vyborny! Jen bych vam poradila jeste pridat do pocatecni smesi rohliky-maslo-mleko-vejce jeste jemne oprazenou cibuli...
OdpovědětVymazatS pozdravem, Barbora
Děkuji za návštěvu a za typ :)
VymazatNesrovnatelně lepší je kostičky housky před zalitím do křupava osmažit na troše sádla.
OdpovědětVymazatDíky za návštěvu a za typ!
Vymazat