Recept na pečenou kachnu mi tu dlouho chyběl. A je to hlavně tím, že kachnu zas až tak často doma nepeču. Nedávno jsem se do její pečení opět pustila tak konečně můžu i na blog přidat recept. Tajemství mé pečené kachny spočívá v pomalém a dlouhém pečení. Takže dnes žádný můj obvyklý rychlý recept, dnes budeme péct několik hodin....
Nádivku si asi každý dělá jinak. Já jsem tentokrát zvolila houskovou. Na přípravu houskové nádivky je
potřeba:
2 včerejší housky (nebo 4 krajíce toustového chleba)
mléko
vejce
lžíce másla
sůl, pepř, cibule, muškátový oříšek
petrželka
kousek anglické slaniny
Pečivo pokrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Necháme chvilku odpočinout, aby se pečivo nasáklo mlékem. Potom přebytečné mléko slijeme. Přidáme vajíčko, rozpuštěné máslo, pokrájenou petrželku a na kostičky pokrájenou anglickou slaninu. Vše dobře promícháme. Takto připravenou nádivkou naplním kachnu, dobře pomocí jehly sepneme. Takto připravenou kachnu vložíme do pekáčku v kterém budeme kachnu péct. Nepodléváme, pouze přikryjeme alobalem, vložíme do lednice a pro dnešek máme hotovo...
.
A jak jsem v úvodu slibovala, tak budeme kachnu péct pomalu, tzn. déle než obvykle. V našem případě začínáme kachnu péct ve 3 hodiny ráno :) Nechat se vzbudit budíkem ve 3 ráno a k tomu ještě v neděli...no nic moc, ale výsledek oceníte určitě později.
Pekáč s kachnou, přikrytý alobalem, tak jak jsme si nachystali večer, vložíme do trouby. Troubu zapneme na 115 st. a kachnu necháme takto péct cca 5 hodin.
Po 5 hodinách teplotu trouby zvýšíme na 135 st a pečeme ještě cca 2 hodiny. Alobal neodendáváme, nepodléváme, pouze zvýšíme teplotu pečení
Po 2 hodinách z pekáčku sejmeme alobal a nastavíme teplotu pečení na 185 st. Kachna ještě nevypadá nic moc, ale věřte, že předchozí dlouhé a pomalé pečení s ní uvnitř udělalo své.... Po 45 minutách by měla být kachnička už naší známou karamelovou barvu......
A máme upečeno! Jako přílohu k pečené kachně podávám bramborové šišky a dušené sladké zelí.
.
Pekáč s kachnou, přikrytý alobalem, tak jak jsme si nachystali večer, vložíme do trouby. Troubu zapneme na 115 st. a kachnu necháme takto péct cca 5 hodin.
Po 5 hodinách teplotu trouby zvýšíme na 135 st a pečeme ještě cca 2 hodiny. Alobal neodendáváme, nepodléváme, pouze zvýšíme teplotu pečení
Po 2 hodinách z pekáčku sejmeme alobal a nastavíme teplotu pečení na 185 st. Kachna ještě nevypadá nic moc, ale věřte, že předchozí dlouhé a pomalé pečení s ní uvnitř udělalo své.... Po 45 minutách by měla být kachnička už naší známou karamelovou barvu......
A máme upečeno! Jako přílohu k pečené kachně podávám bramborové šišky a dušené sladké zelí.
Kačka vypadá báječně. :-) S nádivkou jsme ji ještě nedělali.
OdpovědětVymazatVětšinou ji pečeme na dvě doby. Večer rozpečeme a druhý den dopečeme k obědu.
Ali, to vypadá skvěle! Jen moje trouba má rozbitý termostat a možná až Ježíšek přinese novou :-)) Tak to by byla spíš rychle upečená (a spálená!) kachnička! :-))
OdpovědětVymazatTak tohle mi, Alenko, nedělej. Víš, jak já vždy milovala pečenou kachničku? Mňam! Teď se snažím trochu dietně jíst (kvůli střevním problémům) a ty na nás s kachničkou. My doma u rodičů mívali domácí, ta bývala!
OdpovědětVymazat