Houbová sezona je u nás v Jedlíkově v plném proudu. A tak jsou houby součástí našeho sezonního jídelníčku... Dnes jsem si pro vás nachystala jeden z mých hodně oblíbených receptů.... upečeme si společně houbový koláč.....
Nejprve doporučuji očištěné houby povařit v osolené vodě. A potom se pustíme do přípravy těsta.
Těsto na quiche je opravdu hodně jednoduché. Potřebujeme:
180 g hladké mouky
80 g tuku (nejlépe másla)
2 lžíce studené vody
1 lžičku soli
1 vajíčko
Ze všech surovin rychle vypracujeme kompaktní těsto. Pokud se těsto drolí, doporučuji do těsta zapracovat ještě vodu (ale opravdu hodně opatrně).
Těsto zabalíme do folie a dáme do lednice odpočívat.
Z těsta na pomoučněném vále vyválíme placku o velikosti pečící formy. Já používám klasickou kovovou koláčovou formu.
Vyválené těsto vložíme do forma a povrch propícháme vidličkou.
Připravený koláč dáme předpéct do vyhřáté trouby...pečeme na 200 st. asi tak 10 minut.
Zatímco se koláč předpíká, tak si připravíme náplň.
200 ml smetany
2 celá vejce
povařené houby
sůl, pepř na ochucení
petrželka
hrst strouhaného sýra
všechny suroviny smícháme dohromady
Z trouby vyndáme předpečený korpus nalijeme do něj připravenou náplň. Povrch posypeme strouhaným sýrem
Dopečeme v troubě.... a máme hotovo
a pokus u vás houby nerostou,tak doporučuji vyzkoušet variantu slaného koláče se šunkou
recept najdete ZDE,
Vypadá to velmi chutně. Určitě vyzkouším, děkuji.
OdpovědětVymazatPrima babí léto.
Katka
Dnes jsem našla v lese hříbky, určitě vyzkouším. M.
OdpovědětVymazatDnes jsem upekla quiche - jednu půlku s hříbky a druhou se šunkou. Obě chutnají skvěle. Děkuji za recept. Marie
OdpovědětVymazatJen se mi sliby sbíhají! A samozřejme závidím houby 😋😋
OdpovědětVymazat