A je tu další z řady mých kuchyňských experimentů. Za tento recept opět vděčím paní Nadě, která mi tuto inspiraci zaslala.
Po domácích škvarcích z mikrovlnky přišla na řadu domácí Lučina!
Nejsem odborník na technologii výroby mlékárenských produktů a tak jednoduchost, která z receptu vyplývala, ve mě příliš důvěry nevzbuzovala. Vyrobit Lučinu v domácích podmínkách, bez přidání všelijakých konzervantů, emulgátorů ? Ale znáte mě..musela jsem se do toho pustit a přesvědčit se, zda to funguje.
domácí Lučina |
Na přípravu domácího sýru Lučina si připravte:
domácí sýr Lučina |
1 velký bílý jogurt
250 ml smetany na šlehání
Jogurt jemně promícháme se smetanou. Takto vzniklou hmotu nalijeme na cedník, který si vyložíme kouskem plátna. Jemně vyždímáme a necháme hmotu 24 hodin odpočinout.
Na začátku - smíchaný jogurt se smetanou
smíchaný jogurt se smetanou |
A výsledek
Tak tuhle dobrotu můžu jenom doporučit a když se do toho zamíchá pár vanilkových cukrů vznikne pribináček lepší než koupený :))
OdpovědětVymazatAhoj Vlasti, s vanilkový cukrem to vyzkouším!! Díky za typ!
Vymazattento recept dělala kamarádka,chutnala jsem ho a bylo to vynikající,vřele doporučuji
VymazatAlis vynikajúci nápad :-) ja to určite vyskúšam , ďakujem ...
OdpovědětVymazatAhoj Akeber, moc Tě zdravím!!
Vymazattak toto určite vyskúšam vyzerá to veľmi lákavo
OdpovědětVymazatAhoj Adélko, mohu jen a jen doporučit!
VymazatFascinuje mě ta jednoduchost. Tvoje doporučení je pro mne zárukou, že to bude dobré - počkám na ty čerstvé bylinky.
OdpovědětVymazatAhoj Miládko, také jsem nevěřila, že z toho může něco podobného vzniknout. S čerstvými bylinkami to bude dobrota!
VymazatTýjo, žák do toho jdu! Ali, díky za super návod:-), zítra koupím šlehačku, jogurt je v lednici stabilně a zkusíme to:-)
OdpovědětVymazatAhoj Peťo, moc Tě zdravím! Dej vědět, jak jsi dopadla :)
VymazatDíky, už si píšu:-))
OdpovědětVymazatAhoj Ajko,moc Tě zdravím!
VymazatTaké jsem to už vyzkoušela a zrovna včera večer jsem ochutnala první výrobu a ještě musím říct, že jsem přidala jeden tvaroh a je to opravdu moc dobrý. Hned jsem dostala chuť na brambory s tvarohem, to asi udělám, to bude bašta, jen přidám cibulku a trochu papriky a zbytek se sní jen tak na něco namazat. Určitě se s tímto výtvorem dá čarovat ještě něco i jiného a dobrého.
OdpovědětVymazatVěrka
Ahoj Věrko, s tím tvarohem to je další dobrý nápad!
VymazatAhoj Alis!
OdpovědětVymazatNo teda! Tak jednoduché? Určitě jí vyzkoušíme, Lučina je u nás hodně oblíbená. :-)
Tak děkuji za recept a za překrásně nafocenou dokumentaci výroby. ;-)
Přeji ti nádherný sluneční den. :-)
Ahoooooj!!!!! :-)
Ahoj Šári,moc díky!
VymazatMilá Alis, tenhle tip je teda skvělý. Vůbec by mě nenapadlo, že recept na domácí sýr může být tak jednoduchý. Sbíhají se mi sliny hlavně na tu lučinu s jarními bylinkami, když nám tak hezky zasvítilo sluníčko. Krásný týden Ti přeji!
OdpovědětVymazatAhoj Marcelko, moc díky!
VymazatZdravím tě, Ali!
OdpovědětVymazatTohle je jednoduchý a docela zajímavý recept, ani bych neřekla, že z jogurtu a šlehačky vznikne Lučina. I pribináček podle Vlasty bude určitě dobrý. Vyzkouším!
Přeji ti pohodové březnové dny! Hanka
Ahoj Hani,moc Tě zdravím a díky!
VymazatAhoj Alis, zase perfektná inšpirácia, k Tebe je radosť zaskočiť :-) vždy tu nájdem niečo úžasné. Ďalšia vec ktorú sa oplati vyskúšať. Krásny týždeň prajem.
OdpovědětVymazatAhoj Mery, moc Ti děkuji!
VymazatDobrý recept :-) Sice jsem tušila, že výroba asi nebude složitá (přece jen člověk občas vidí eko dokumenty), ale že až tak bude jednoduchá jsem nedoufala :-)
OdpovědětVymazatAhoj Dani, moc Tě zdravím! Opět se potvrdilo pravidlo, že v jednoduchosti je krása..v tomhle případě chuť!
VymazatAlis,toto určitě vyzkouším! Je to jednoduché, až se podivuji.U nás jsme hodně sýroví,tak možná překvapím :-))
OdpovědětVymazatMěj se pěkně :-)Alena
Ahoj Alí, moc díky! A vyzkoušej!!!!
VymazatTak jednoduché že to je? To bych mohla zkusit!
OdpovědětVymazatAhoj Ježurko, vyzkoušej!!!Opravdu doporučuji!!!
VymazatAlis děkuju za úžasný recept--Lučinu miluju zrovna dnes si ji domazala a určitě si vyzkouším vlastní.Martina :o)
OdpovědětVymazatAhoj Marti, uvidíš, že si pochutnáš!!
VymazatAhoj Ali, také jsem dostala mejlíkem tento recept a viděla jsem ho také u Jany v Kastrůlku. Určitě ho vyzkouším. :-)) Dostala jsem ještě recept na domácí tavený sýr. Ten jsem už zkoušela z poloviny jsem dělala pomazánku a nebyla vůbec dobrá. Pořád mě tam vadila ta jedlá soda. Druhou polovinu jsem dala kočkám.
OdpovědětVymazatAhoj Ivuš, moc Tě zdravím. Na ten domácí taveňák jsem také koukala a nevěděla jsem co udělá ta soda. Tak jsme ráda, že jsem se do toho nepustila!
VymazatAlis ítra bude hotová domácí lučina,jen mě bude do ní chybět čerstvá pažitka,ale to si ještě počkám.Dám vědět jak bude chutnat.Krásný zbytek týdne.Miluš
OdpovědětVymazatAhoj Miluško, budu netrpělivě čekat, jak Lučina dopadne :) Věřím, že budeš spokojená !!!
VymazatAhoj Alis. Ty tady máš dobrůtek ale tohle určitě vyzkouším. Měj se krásně. Pááá
OdpovědětVymazatAhoj Jani,moc díky!
VymazatAhoj Alis.tak,aby jsi se dočkala musíš se nejdříve podívat na můj blog,na toho slůnka postraně.
OdpovědětVymazatTak si tady lebedím po Lučině.
Alis,přidala jsem trošku česneku,asi 1/4 kl červené sušené papriky a decentně přisolila.
MILÁ ALIS,JEŠTĚ JSEM SI NIKDY TAK NA KUPOVANÉ NEPOCHUTNALA JAKO NA TÉTO.
PÍŠI VELKÁ PÍSMENA,PROTOŽE MALÁ SI NEZASLOUŽÍŠ.
PROSTĚ JSI 1*************************************************** Miluš
Děvčata,kdo jste ji neudělala,doporučuji moc.
Ahoj Miluško, až se samou chválou červenám :) Jsem moc ráda, že jsi ji vyzkoušela a že chutnala! Já jsem před chvílí naložila na novou a ochutím ji tak, jak píšeš!! Miluško, ještě jednou moc díky!
VymazatAhoj Alis,lučinu jsem vyzkoušela ,je úžasná. Díky. páááá
OdpovědětVymazatAhoj Jani,moc Tě zdravím a jsem ráda, že jsi se do toho pustila vyzkoušela. Já se už těším na bylinky, s nimi to bude ještě lepší!
VymazatMám dotaz, kde mám hmotu nechat odpočnout? Při pokojové teplotě?
OdpovědětVymazatJo a vlastně ještě jeden dotaz :-) Jak velký jogurt? Katka
OdpovědětVymazatPoužívám velký 500 g jogurt. Odpočinout nechávám v chladu - v lednici.
VymazatAhoj Ali, když mně pčed časem chodily maily s tímto receptem, tak jsem je vyhazovala, protože jsem si říkala, proboha co všechno bych ještě měla dělat.Včera jsem u tebe brouzdala a zase jsem narazila na tento recept. Na tvém obrázku to vypadalo tak lákavě, že jsem si dnes nechala koupit Choceňský velký jogurt, doma jsem měla 20% smetanu bez chemického ošetření, žádná éčka a tak jsem šla do toho. Už mám hotovo , teď jen nechat zaležet. Takže jsi mě zase dostala.
OdpovědětVymazatAhoj Jituš, moc díky! A věřím, že nebudeš zklamaná! Je to opravdu dobrůtka!
VymazatJá tam dávám jogurty dva řeckého typu + smetanu.Výborná je z toho česneková pomazánka.
OdpovědětVymazatDíky za inspiraci!
Vymazat