Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Velikonoční krupicová hlavička

Stránky

pondělí 25. března 2013

Velikonoční krupicová hlavička



Minule jsem vám slíbila recept na další tradiční velikonoční pokrm.



A tím pokrmem je tradiční velikonoční hlavička! Opět si troufnu napsat, že co kraj, to jiný recept. V každé rodině určitě máte ten svůj, oblíbený...


Tak tentokrát se s vámi podělím o recept podle kterého děláváme hlavičku u nás v Jedlíkově. 

U  nás doma jsme hlavičku dělávali jako klasickou jarní  houskovou nádivku. Byla moc dobrá, ale tahle hlavička, která pochází z rodiny mého velkého jedlíka, mi chutná daleko víc.  Takže u nás v Jedlíkově se zabydlela krupicová velikonoční hlavička. 
velikonoční krupicová hlavička

A tady je recept:
Na velikonoční krupicovou hlavičku budeme potřebovat:
5 vajec
krupici
500g povařeného uzeného masa i s vývarem
1 kostičku droždí
svazek čerstvých kopřiv
sůl


Nejprve si z droždí, mouky, špetky cukru a mléka připravíme kvásek. 
Mezi tím než nám kvásek vzejde si pokrájíme povařené uzené maso (pozor vývar nevyléváme) a pokrájíme čerstvé kopřivy.
Celá vejce prošleháme a postupně přisypáváme krupici (množství tolik, aby vzniklo husté těsto).Přidáme kvásek, promícháme a vzniklou směs naředíme zbylým vývarem tak, aby měla konzistenci palačinkového těsta. Přidáme nakrájené uzené maso a kopřivy. Dle chuti dosolíme.
Vzniklé těsto nalijeme na papírem vyložený vyšší plech a necháme na plechu asi tak 45 minut trochu nakynout.



Pečeme ve vyhřáté troubě "do zlatova"



Inspiraci na další velikonoční pokrmy najdete ZDE



A co VY a velikonoční hlavička? Jak ji připravujete u Vás?



Nezapomeňte se připojit k Jedlíkovi také na FACEBOOKU.




30 komentářů :

  1. to vypadá opravdu zajímavě, přiznám se, že mi doma velikonoční hlavičku nikdy nedělali a slyším to prvně, tak jsem se trochu dovzdělala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj kivi, tak to mě moc těší, že jsem přišla s novinkou :)

      Vymazat
  2. Mám ji moc ráda, ale vůbec ji nestíhám...

    OdpovědětVymazat
  3. Alis,tak tohle je zase úplně něco jiného,než znám já.Recept si znamenám a moc za něj děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Blani, budu ráda, když vyzkoušíš :)

      Vymazat
  4. Alis, DĚKUJI, DĚKUJI, DĚKUJI.Ozvu se později.

    OdpovědětVymazat
  5. Alis, tak takto ji neznám. Nemám stálý recept, vždy si najdu nějaký nový, dělala jsem i hlavičku s krupicí, ale byly tam i jiné suroviny. Takto ta tvoje vypadá dobře :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Alis!
    Úplně nejvíce by mne zajímalo, proč se tomu říká hlavička?
    My jí tedy neděláme, poprvé o ní (aspoň myslím) čtu u tebe. ;-)
    Ale vypadá skvěle. :-)
    Přeji krásný den. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aho Šári, vůbec nevím, proč se tomu říká hlavička :) Je to spíš taková masová buchta :)

      Vymazat
  7. Vypadá moc zajímavě a jednoduše. Nikdy jsem nedělala, možná vyzkouším. V každém případě opisuji. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Intuice, moc Tě zdravím. Je to opravdu dost jednoduché a moc dobré!

      Vymazat
    2. Už mám koupené to uzené! Ještě nějaké kopřivy najít pod ledem! :-) No asi to nahradím listovým špenátem! :-)

      Vymazat
  8. Přiznám se, že tohle vůbec neznám a ani nevím, jaká je tedy naše krajová tradiční hlavička. Ale vypadá to tak krásně chutně Alis, mňam :).

    OdpovědětVymazat
  9. Už jsem se těšila, s jakým receptem přijdeš na "hlavičku", my říkáme nádivku. Přiznávám, že takový recept jsem nikdy nikde neviděla, může být také výborný. Já dělám nádivku z rohlíků, vajec, uzeného a ingrediencí na ochucení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ježurko, také jsem tuhle hlavičku neznala a te´d už ani jinou nedělám :)

      Vymazat
  10. I já dělám "nádivku". Letos ale zkusím tvoji hlavičku. Jen s kpřivami bude problém. Barvou je budou muset nahradit bylinky z mrazáku. Ale je to škoda, jsou tam dobré.
    Pro kolik lidí tu tvou dávku tipuješ? Nás bude 6, mám ji dělat z většího množství?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katy, kopřivy budeme muset nahradit petrželkou. Tuhle dávku vidím tak pro 4 statné jedlíky. Je to dost syté.

      Vymazat
  11. Zdravím!Tento recept je úžasný.Hlavičku dělala moje babička,a myslím si ,že úplně stejnou.Moc nám chutnala.Ted mám i recept,a to díky vám.Moc děkuju.Zítra ji vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu!!Věřím, že si pochutnáte!

      Vymazat
  12. Drahá Alis, tento recept, hlavičku vôbec nepoznám a ani som o tom ešte nikdy nepočula, ako píšeš iný kraj, (v našom prípade už aj štát) :-))iný mrav. Veeeľmi ďakujem za recept a bude niečo nové :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Mery, moc Tě zdravím a budu ráda, když vyzkoušíš :)

      Vymazat
  13. Alis vypadá to moc chutně :o) Mnam Martina :o)

    OdpovědětVymazat
  14. U nás doma se hlavička, nádivka a nebo se taky říká sekanina, nedělala, ale maminka vždycky dělávala bramborovou buchtu s uzeným a ta byla taky moc dobrá. Taky se tam dávaly různý zelený bylinky. Jestli chceš, tak tě jí napíšu, třeba by taky chutnala. Věrka.

    OdpovědětVymazat
  15. Hlavičku neděláme, nikdo by mně ji nejedl. Letos by se kopřivy platily zlatem.Musela bys pro ně za dvanácti měsíčky jako Maruška. :-D

    OdpovědětVymazat
  16. Milá Alenko,

    koukám, že už jsi také podlehla blogspotu! :-) Máš to tu moc pěkně udělané, jen tak dál. :-)

    Velikonoční hlavičku jsem letos ochutnala úplně poprvé od "tchýně" a musím uznat, že to byla náramná mňamka! My ji doma neděláme, ale myslím, že na příští rok mamču přemluvím, abychom se do ní pustily, protože to byla taková dobrota!!! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...