Minule jsem vám slíbila recept na další tradiční velikonoční pokrm.
A tím pokrmem je tradiční velikonoční hlavička! Opět si troufnu napsat, že co kraj, to jiný recept. V každé rodině určitě máte ten svůj, oblíbený...
A tím pokrmem je tradiční velikonoční hlavička! Opět si troufnu napsat, že co kraj, to jiný recept. V každé rodině určitě máte ten svůj, oblíbený...
Tak tentokrát se s vámi podělím o recept podle kterého děláváme hlavičku u nás v Jedlíkově.
U nás doma jsme hlavičku dělávali jako klasickou jarní houskovou nádivku. Byla moc dobrá, ale tahle hlavička, která pochází z rodiny mého velkého jedlíka, mi chutná daleko víc. Takže u nás v Jedlíkově se zabydlela krupicová velikonoční hlavička.
velikonoční krupicová hlavička |
A tady je recept:
Na velikonoční krupicovou hlavičku budeme potřebovat:
5 vajec
krupici
500g povařeného uzeného masa i s vývarem
1 kostičku droždí
svazek čerstvých kopřiv
sůl
Nejprve si z droždí, mouky, špetky cukru a mléka připravíme kvásek.
Mezi tím než nám kvásek vzejde si pokrájíme povařené uzené maso (pozor vývar nevyléváme) a pokrájíme čerstvé kopřivy.
Celá vejce prošleháme a postupně přisypáváme krupici (množství tolik, aby vzniklo husté těsto).Přidáme kvásek, promícháme a vzniklou směs naředíme zbylým vývarem tak, aby měla konzistenci palačinkového těsta. Přidáme nakrájené uzené maso a kopřivy. Dle chuti dosolíme.
Pečeme ve vyhřáté troubě "do zlatova"
Inspiraci na další velikonoční pokrmy najdete ZDE
A co VY a velikonoční hlavička? Jak ji připravujete u Vás?
to vypadá opravdu zajímavě, přiznám se, že mi doma velikonoční hlavičku nikdy nedělali a slyším to prvně, tak jsem se trochu dovzdělala :-)
OdpovědětVymazatAhoj kivi, tak to mě moc těší, že jsem přišla s novinkou :)
VymazatMám ji moc ráda, ale vůbec ji nestíhám...
OdpovědětVymazatAhoj MArci,moc díky!
VymazatAlis,tak tohle je zase úplně něco jiného,než znám já.Recept si znamenám a moc za něj děkuju!
OdpovědětVymazatAhoj Blani, budu ráda, když vyzkoušíš :)
VymazatAlis, DĚKUJI, DĚKUJI, DĚKUJI.Ozvu se později.
OdpovědětVymazatAhoj Miládko, moc Tě zdravím :)
VymazatAlis, tak takto ji neznám. Nemám stálý recept, vždy si najdu nějaký nový, dělala jsem i hlavičku s krupicí, ale byly tam i jiné suroviny. Takto ta tvoje vypadá dobře :-)
OdpovědětVymazatAhoj Dani,moc díky!
VymazatAhoj Alis!
OdpovědětVymazatÚplně nejvíce by mne zajímalo, proč se tomu říká hlavička?
My jí tedy neděláme, poprvé o ní (aspoň myslím) čtu u tebe. ;-)
Ale vypadá skvěle. :-)
Přeji krásný den. :-)
Aho Šári, vůbec nevím, proč se tomu říká hlavička :) Je to spíš taková masová buchta :)
VymazatVypadá moc zajímavě a jednoduše. Nikdy jsem nedělala, možná vyzkouším. V každém případě opisuji. :-)
OdpovědětVymazatAhoj Intuice, moc Tě zdravím. Je to opravdu dost jednoduché a moc dobré!
VymazatUž mám koupené to uzené! Ještě nějaké kopřivy najít pod ledem! :-) No asi to nahradím listovým špenátem! :-)
VymazatPřiznám se, že tohle vůbec neznám a ani nevím, jaká je tedy naše krajová tradiční hlavička. Ale vypadá to tak krásně chutně Alis, mňam :).
OdpovědětVymazatAhoj Marci, moc díky!
VymazatUž jsem se těšila, s jakým receptem přijdeš na "hlavičku", my říkáme nádivku. Přiznávám, že takový recept jsem nikdy nikde neviděla, může být také výborný. Já dělám nádivku z rohlíků, vajec, uzeného a ingrediencí na ochucení.
OdpovědětVymazatAhoj Ježurko, také jsem tuhle hlavičku neznala a te´d už ani jinou nedělám :)
VymazatI já dělám "nádivku". Letos ale zkusím tvoji hlavičku. Jen s kpřivami bude problém. Barvou je budou muset nahradit bylinky z mrazáku. Ale je to škoda, jsou tam dobré.
OdpovědětVymazatPro kolik lidí tu tvou dávku tipuješ? Nás bude 6, mám ji dělat z většího množství?
Ahoj Katy, kopřivy budeme muset nahradit petrželkou. Tuhle dávku vidím tak pro 4 statné jedlíky. Je to dost syté.
VymazatZdravím!Tento recept je úžasný.Hlavičku dělala moje babička,a myslím si ,že úplně stejnou.Moc nám chutnala.Ted mám i recept,a to díky vám.Moc děkuju.Zítra ji vyzkouším.
OdpovědětVymazatDěkuji za návštěvu!!Věřím, že si pochutnáte!
VymazatDrahá Alis, tento recept, hlavičku vôbec nepoznám a ani som o tom ešte nikdy nepočula, ako píšeš iný kraj, (v našom prípade už aj štát) :-))iný mrav. Veeeľmi ďakujem za recept a bude niečo nové :-)
OdpovědětVymazatAhoj Mery, moc Tě zdravím a budu ráda, když vyzkoušíš :)
VymazatAlis vypadá to moc chutně :o) Mnam Martina :o)
OdpovědětVymazatAhoj Marti,moc díky!
VymazatU nás doma se hlavička, nádivka a nebo se taky říká sekanina, nedělala, ale maminka vždycky dělávala bramborovou buchtu s uzeným a ta byla taky moc dobrá. Taky se tam dávaly různý zelený bylinky. Jestli chceš, tak tě jí napíšu, třeba by taky chutnala. Věrka.
OdpovědětVymazatHlavičku neděláme, nikdo by mně ji nejedl. Letos by se kopřivy platily zlatem.Musela bys pro ně za dvanácti měsíčky jako Maruška. :-D
OdpovědětVymazatMilá Alenko,
OdpovědětVymazatkoukám, že už jsi také podlehla blogspotu! :-) Máš to tu moc pěkně udělané, jen tak dál. :-)
Velikonoční hlavičku jsem letos ochutnala úplně poprvé od "tchýně" a musím uznat, že to byla náramná mňamka! My ji doma neděláme, ale myslím, že na příští rok mamču přemluvím, abychom se do ní pustily, protože to byla taková dobrota!!! :-)