Bylinková sezona je v plném proudu a tak je nejvyšší čas na výrobu domácího bylinkového octa. Bylinkový ocet používám převážně do zálivek na nejrůznější zeleninové saláty.
Takový bylinkový ocet dodá salátům úplně jiný rozměr :)
Na bylinkový ocet potřebujeme:
ocet - ze své zkušenosti doporučuji 5% jablečný ocet
bylinky dle vlastního výběru - já používám ty bylinky, které zrovna na zahrádce najdu. V dnešním případě to bude petrželka,saturejka, kopr
dále potřebujeme koření - hořčičné semínko, bobkový lit, pepř celý, nové koření
Na dno zavařovací sklenice vložíme koření, přidáme bylinky .....
a zalijeme octem, tak aby bylinky a koření byly ponořené.....
Sklenice uzavřeme a necháme v temnu a chladu asi tak 14 dní odpočívat.
Po 14 dnech přecedíme, bylinkový ocet přelijeme do lahviček a máme hotovo!
Jé, Alis, mockrát děkuji! Recept mi přišel právě vhod. Bylinky se rozjely a tak mám další tip na to, jak je využít. Krásné léto!
OdpovědětVymazatAlis, jsem ráda, že jsem se zase k tobě podívala a přeji dál hodně dalších nápadů do kuchyně.
OdpovědětVymazatAhoj Alenko, bylinkovy ocet mě zatím nenapadl..ale vzhledem k tomu že se teď jedí skoro pořád saláty, hned zítra se do něj pustim!
OdpovědětVymazat