Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Švestková povidla bez míchání

Stránky

pondělí 2. září 2013

Švestková povidla bez míchání

Pomalu se nám blíží čas sklizně švestek a tak jsem opět trochu zapátrala v archivu, abych oprášila starý dobrý recept na švestková povidla.

Domácí švestková povidla jsou snad nepřekonatelná. Spektrum jejich využití je při pečení obrovské. Takový kynutý závin, kynuté knedlíky či koláčky se švestkovými povidly.. no to je opravdu dobrota.
Já na přípravu švestkových povidel používám tenhle léty ověřený recept. Jsou to povidla připravovaná bez míchání! Opravdu ani jednou se při pečení nesmí promíchat!




A tady je recept:
3 kg vypeckovaných švestek
4 lžíce octa
800 g cukru
1 lžička mleté skořice
5 polévkových lžic rumu

Vypeckované švestky vložíme do vyššího pekáče. Švestky polijeme octem a pekáč vložíme do trouby, kterou si nastavíme na 250 stupňů.

Po 25 minutách posypeme povrch 300 g cukru.


Opět nemícháme!! Necháme zase 20 minut péct a posypeme 300 g cukru.


Nemícháme!! Necháme 15 minut péct a dosypeme zbytek cukru.


.....a necháme ještě asi tak 15 minut péct. Stále odoláváme pokušení všechno promíchat!!!
Po té vyndáme z trouby, přisypeme skořici, hřebíček, přidáme rum ..... a nyní nastává ta chvíle, kdy můžeme promíchat!


Promícháme a pomocí ponorného mixeru rozmixujeme do požadované konzistence. (V případě, že nám povidla připadají řídka, tak můžeme pekáček ještě na chvíli dát do trouby).
Hotová povidla plníme do sklenic a otočíme je dnem vzhůru.



A máme hotovo!!

A když jsem v tom švestkovém vaření, tak doporučuji vyzkoušet švestkovou nutelu - recept najdete ZDE. Tahle švestková pomazánka, ta vás určitě dostane!



A a ni švestkový koláč není vůbec špatný. recept na švestkový koláč najdete ZDE


A co takhle dát si horký švestkový kompot? Recept najdete ZDE




A co VY a švestky? 







35 komentářů :

  1. Tak ja už to mam za sebou ešte pred dvoma týždňami. Len som ho piekla v rúre trošku iným spôsobom ako Ty. No robievam ho tak už hodne veľa rokov a je tiež suuuper. Ja totiž dam cukor hneď a zamiešam, potom už nie. A slivky meliem na mlynčeku hneď, potom už nemixujem. Tých spôsobov je veľa, je z čoho si vybrať :-) Ostalo nam ešte veľa slivák, mam pocit že ešte uvarím jednu dávku a vyskúšam aj ten tvoj recept a budem môcť porovnať :-) Pozdravujem a prajem pekný deň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Mery, ty už máš hotovo a u nás teprve dozrávají :) Moc Tě zdravím :)

      Vymazat
  2. Miluji švestky a podobné lahůdky mám ráda.

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto přípravu povidlí dělám s malými změnami a nedávám tolik cukru.Poprvé jsem moc důvěry neměla, ale pak jsem si zvykla.

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Alis, určitě povidla vyzkouším, myslím, že to není složité, že odolám míchání a pak to bude bašta..
    Pěkný den!!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Povidla bez míchání dělá moje maminka a vždycky je má boží ! :-)Krásný den,Alis :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Alí, maminčina povidla jsou stejně nejlepší :)

      Vymazat
  6. Zdravím, taky dělám povidla bez míchání ale zase jinak.
    1kg cukru krupice
    2kg vypeckovaných švestek
    Na dno hrnce(lepší je se silnějším dnem)dáte cukr, pak švestky a vařit POMALU asi 4,5-5hod.NEMÍCHAT
    Doopravdy se to nepřipálí a jsou vynikající.
    Krásný den Daria

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dario, moc díky za super recept!!!

      Vymazat
  7. Povidla peču také, ale bez cukru a občas je zamíchám. Kromě švestek jsem takto zpracovala i jablka či hrušky. Letos mám smůlu, švestky u nás nejsou:-( naštěstí mi nějaká sklenička zbyla z předchozích úrod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu a za recept!!

      Vymazat
  8. Alis ahoj! :-)
    Mňam mňam! Švestky mám moc ráda. Povidla také - zejména povidlové buchty, nebo koláčky, nebo koblížky. :-)
    A nebo když nám mamka peče žebírka s povidlovou omáčkou, to máme boule až za ušima. :-)

    Recept vypadá skvěle. :-)

    Alis měj se krásně a ahooooooooooooooooooooooj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Milá Alis! Dostaly mne všechny Tvoje švestkové recepty, ale bohužel, není zahrádka, nejsou švestky a já mám sliny až na břiše. Navíc ještě pořád je nesmím, z ovoce jen banán a jablíčko, ale vydržím a třeba si dám potom! Krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ježurko, moc Tě zdravím a ať jsi brzy fit!

      Vymazat
  10. Ahoj Ali, tak tohle vidim poprve. Svestkova povidla tu nejsou k dostani, tak by me to lakalo,ale zatim nelze mit rozpalenou troubu! Jeste tak na nejaky rychly kolac. Az to pujde, to zas uz nebudou svestky :-)) Ale moc zajimavy receptik, BRAVA!! :-))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Růženko, moc Tě zdravím! Vůbec mě nenapadlo, že u vás povidla nejsou :)

      Vymazat
  11. Tak jsem právě recept vyzkoušel i když jsem ze začátku nedůvěřoval, ale povedlo se už jsou povidla ve sklenici a zítra budu testovat. Mňam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super!!!Jsem moc ráda, že jste vyzkoušel a věřím, že ani při testování nezklamou :)

      Vymazat
  12. Alis,tento tecept znám, nicméně nedělám, protože nemáme švestky :-(, ale přijde mi úžasně nenáročný :-)

    OdpovědětVymazat
  13. ... děkuji za inspiraci.Vždy, když už skoro vypínám PC objevím to pravé ořechové... v tomto případě to pravé švestkové ...Věrka

    OdpovědětVymazat
  14. V receptu jsem nenašla kolik hřebíčku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dejte ho podle své vlastní chuti a úvahy!

      Vymazat
  15. Ahoj,já dělám švestková povidla klasicky na spráku.Nepřipálí se mi a totálně se rozvaří i když je nemixuju.Vzala jsem holkám do práce a jen se po nich zaprášilo.Je to klasický starý recept, vaření trvá celkem 3 hodiny, ale stojí za to:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za další super inspiraci!

      Vymazat
  16. Dobrý večer,ráda bych vyzkoušela Váš receptík.Povidla jsem zatím nikdy nedělala a chtěla jsem se zeptat jestli je pečete dole nebo v prostřed.Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu, pekáč dávám doprostřed. Ať se povidla povedou :)

      Vymazat
  17. Výborné. Manžel neměl povidla nikdy rád, ale když jsem je udělala podle Vašeho receptu. Jedl je, dokonce i s chutí. :-) Ester

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den, děkuji za návštěvu a jsem moc ráda, že jste povidla vyzkoušela !!!

    OdpovědětVymazat
  19. Dělal jsem je v litinovém pekáči,nepřipálila se ani trošku a jsou vynikající !

    OdpovědětVymazat
  20. Dělám podle Tebe povidla. Jen jsem si to trochu upravila. Švestky jsem pomlela a teď půjdou do trouby. Další postup je podle Tvého receptu, tak doufám, že z toho neudělám nějaký kucmoch.Hodlám si udělat i pár skleniček Nutely, protože švestek máme hodně a nemusí jít všechno do bečky. Díky za recept. Dělám v nerezovém pekáči s dvojitým dnem a tak myslím, že by to mohlo vyjít.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...