Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Ryzce na smetaně

Stránky

čtvrtek 28. srpna 2014

Ryzce na smetaně


A jsem tu s dalším houbovým receptem. 
Tentokrát je to recept na ryzce na smetaně. Musím přiznat, že ryzce u nás na Jedlíkovsku docela vzácností. A tak se u nás v kuchyni objevují opravdu sporadicky. Obvykle je dělávám  klasicky na sádle  a kmínu. Ale tentokrát jsem se rozhodla pro  změnu ... a zvítězila smetana...





Na ryzce na smetaně potřebujeme:
ryzce
200 ml smetany
1 cibuli
sůl


Příprava tohoto pokrmu je opravdu jednoduchá a výsledek stojí za ochutnání :)
Cibulku pokrájíme na kostičky a zpěníme na másle. Přidáme na kousky pokrájené ryzce, jemně osolíme a necháme dusit.  Po chvíli dušení přilijeme 200 ml smetany a ryzce necháme ve smetaně pěkně dusit.... smetana se mezi tím krásně zredukuje a vznikne nám krásně hustá omáčka.


Výslednou omáčku můžeme lehce dosolit. Ryzce mají zvláštní specifickou chuť a tak není třeba omáčku již nijak dochucovat.
Jako příloha se hodí těstoviny, brambory a mým favoritem jsou špecle. Recept na špecle najdete ZDE




A co VY a letošní houbová sezona?

10 komentářů :

  1. Ahoj Alis!
    Určitě to byla mňamka. :-)
    My jsme vždy dělali ryzce jen osmažené na másle a kmíně. To jsme si pokaždé šmákli. Nyní snad začaly houby růst i tady, ale většinou ryzce nenajdeme.
    Přeji hezký víkend. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak takovýhle ryzce neznám, znám pouze hnědý..

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ryzce neznám, ale jsou to houby a proto budou určitě výborné i s tou omáčkou! Mňam! A špecle - ty nemají chybu! Připomněla jsi mi, už jsem je dlouho nedělala, musím se polepšit.

    OdpovědětVymazat
  4. Ó, to musí být! Ale kde vzít ryzce? Naposledy jsem je ve velkém množsví a nečervivé nacházela tak před 45 lety.

    OdpovědětVymazat
  5. Ryzec je skvělá houba. U nás doma je vždy jen osmažím na oleji nebo másle a po vyndání na talíř posolím a za chvilku se po nich slehne zem. Omáčku jsem vyzkoušel a musím říct, že je to super. Doporučuji! Michal

    OdpovědětVymazat
  6. Jdu recept vyzkoušet,tak uvidíme 😉

    OdpovědětVymazat
  7. Vařím to už podruhé a děkuji za super recept

    OdpovědětVymazat
  8. Děláme je podle staré kuchařky na kořenové zelenině se smetanou. A chutnají jako plíčka na smetaně. ( recept - VELKÁ ČESKA KUCHAŘKA)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...