A jsem tu s dalším houbovým receptem.
Tentokrát je to recept na ryzce na smetaně. Musím přiznat, že ryzce u nás na Jedlíkovsku docela vzácností. A tak se u nás v kuchyni objevují opravdu sporadicky. Obvykle je dělávám klasicky na sádle a kmínu. Ale tentokrát jsem se rozhodla pro změnu ... a zvítězila smetana...
Na ryzce na smetaně potřebujeme:
ryzce
200 ml smetany
1 cibuli
sůl
Příprava tohoto pokrmu je opravdu jednoduchá a výsledek stojí za ochutnání :)
Cibulku pokrájíme na kostičky a zpěníme na másle. Přidáme na kousky pokrájené ryzce, jemně osolíme a necháme dusit. Po chvíli dušení přilijeme 200 ml smetany a ryzce necháme ve smetaně pěkně dusit.... smetana se mezi tím krásně zredukuje a vznikne nám krásně hustá omáčka.
Výslednou omáčku můžeme lehce dosolit. Ryzce mají zvláštní specifickou chuť a tak není třeba omáčku již nijak dochucovat.
Jako příloha se hodí těstoviny, brambory a mým favoritem jsou špecle. Recept na špecle najdete ZDE
A co VY a letošní houbová sezona?
Ahoj Alis!
OdpovědětVymazatUrčitě to byla mňamka. :-)
My jsme vždy dělali ryzce jen osmažené na másle a kmíně. To jsme si pokaždé šmákli. Nyní snad začaly houby růst i tady, ale většinou ryzce nenajdeme.
Přeji hezký víkend. :-)
Ahoj Jarmilko, díky za návštěvu!
VymazatTak takovýhle ryzce neznám, znám pouze hnědý..
OdpovědětVymazatAhoj Meryko, díky za návštěvu!
VymazatTak ryzce neznám, ale jsou to houby a proto budou určitě výborné i s tou omáčkou! Mňam! A špecle - ty nemají chybu! Připomněla jsi mi, už jsem je dlouho nedělala, musím se polepšit.
OdpovědětVymazatÓ, to musí být! Ale kde vzít ryzce? Naposledy jsem je ve velkém množsví a nečervivé nacházela tak před 45 lety.
OdpovědětVymazatRyzec je skvělá houba. U nás doma je vždy jen osmažím na oleji nebo másle a po vyndání na talíř posolím a za chvilku se po nich slehne zem. Omáčku jsem vyzkoušel a musím říct, že je to super. Doporučuji! Michal
OdpovědětVymazatJdu recept vyzkoušet,tak uvidíme 😉
OdpovědětVymazatVařím to už podruhé a děkuji za super recept
OdpovědětVymazatDěláme je podle staré kuchařky na kořenové zelenině se smetanou. A chutnají jako plíčka na smetaně. ( recept - VELKÁ ČESKA KUCHAŘKA)
OdpovědětVymazat