Dnes opět pokračuji v sérii houbový receptů.
Houbařů byl o víkendu sice plný les, ale našlo se něco i pro nás. A tak část hub opět skončila u nás v kuchyni. Tentokrát přišel na řadu houbový guláš. Ale pozor nebyl to obyčejný houbový guláš, ale guláš se sojovým masem.
Sojové maso je v našich kuchyních dosti opomíjené a osobně si myslím, že je to škoda. Třeba zrovna tahle kombinace s houbama vás přiměje k malému kuchyňskému experimentu a sojové maso také zařadíte do svého jídelníčku :)
A zpátky k receptu. Na houbový guláš se sojovým masem potřebujeme:
Očištěné, pokrájené a jemně povařené houby.
Já mám do guláše nejraději směs nejrůznějších jedlých hub. Někdo zase preferuje pouze guláš z hříbků nebo guláš z václavek. Záleží prostě na chuti každého.
Dále potřebujeme:
1 balení sojového masa (kostky)
1 litr vývaru ( já jsem použila 2 vaničky Knorr bohatý bujón hovězí)
sladkou papriku
1 chilli papričku
1 cibuli
sůl na dochucení
Nejprve si připravíme vývar do kterého namočíme sojové maso. Já jsem použila Knorr bohatý bujon hovězí. Na 1 litr vývaru jsou potřeba dvě vaničky. Vývar je opravdu rychle připravený, protože želatinový bujon se rychle rozpouští. Vyzkoušela jsem už několik těchto bujonů a tenhle hovězí se mi v houbovém guláši jeví jako nejlepší. Do připraveného vývaru namočíme sojové maso. V návodu je napsáno, že maso namočíme minimálně na 30 minut, ale já nechávám déle.
A zatímco se nám sojové maso namáčí tak si připravíme houby. Očištěné houby malou chvilku povaříme v osolené vodě. Dělávám to proto, aby houby trochu změkly a hlavně proto, abych sebrala přebytečnou pěnu, která by nám později "kazila" výsledný guláš. Zatímco se houby vaří, tak si můžeme připravit cibulku. Pokrájenou cibulku osmažíme na tuku...
A nyní přichází na řadu sojové maso. Maso z vývaru přecedíme, ale pozor, vývar nevyléváme...budeme ho ještě potřebovat. Přecezené maso vložíme na osmaženou cibulku, přidáme přecezené houby a chvilku podusíme. Pak přidáme 2 lžíce červené papriky, kousek chilli papričky (kdo chce, může vynechat) a vše zalijeme přecezeným vývarem, který jsme slili ze sojového maso.
Vše povaříme. Výsledný guláš můžeme lehce zahustit moukou rozkvedlanou v troše studené vody a vše ještě chvilku povařit. Na závěr dochutíme solí a můžeme podávat!
Jako příloha se hodí těstoviny, knedlík, chleba...prostě co kdo rád!!
A co VY a houbový guláš? Jak ho děláte VY?
Ahoj Alis!
OdpovědětVymazatDěláš mi neskutečné chutě. :D Ale nevím, jestli by mi prošlo sójové maso.
Tvoji jedlíci se jistě oblizovali až za ušima. :-D
Zkus soju osmažit zvlášť na pánvi například posypanou uzenou paprikou...dostane tak nádech uzeného masa.
VymazatAhoj Alenko, sojove maso jsem nikdy nezkousela,ale podle toho, jak to vypada, budu muset napravit! :-))
OdpovědětVymazatVypadá to super, aspoň můžu vyzkoušet další variaci sojového masa :)
OdpovědětVymazat