Dnešním receptem završíme listování ve staré kuchařce. Slibovala jsem vám, že jsem si vybrala několik receptů, které chci vyzkoušet. Jedním z vybraných receptů je právě dnešní recept! Kdo by řekl, že tenhle recept přežije století!
Zapečené brambory určitě mnozí z vás doma také připravují a tak můžete posoudit, jak moc se recept od toho dnešního liší.
Zapékané brambory |
Na zapečené brambory potřebujeme:
10 ve slupce vařených, oloupaných brambor
uzené maso pokrájené na kostičky
1 menší cibule
smetana, vajíčko
sůl a pepř
Myslím si, že zapečené brambory podle tohoto receptu chutnaly stejně nám jako našim předkům před sto lety.
A co vy a zapečené brambory?
A teď vám předám recept tak, jak je napsán v kuchařce:
" vymaže se kulatý pekáček sádlem a vysype strouhanou houskou. Uvařené oloupané brambory se krájejí na kolečka hned do pekáčku a po dně rozloží. Na ně pohází se drobně sekané uzené maso s troškou jemně usekané cibulky a pepře. Dá se vrstva brambor, vrstva masa a opět brambor, až je pekáček plný. Do většího koflíku mléka nebo smetany rozkverlá se vajíčko, vylije se na brambory, vrch pokropí sádlem a vše upeče se v troubě. Pokrm stane se ještě chutnějším a vydatnějším, poházejí-li se brambory sekanou slaninou. Místo uzeného masa možno dáti mezi brambory na kolečka krájená vejce na tvrdo vařená a mezi ně kostečky rozpálené slaniny s bledě osmaženou cibulkou ( chutná večeře, zejména v zimě)"
zdroje receptu: Rady hospodyňkám, str. 531Myslím si, že zapečené brambory podle tohoto receptu chutnaly stejně nám jako našim předkům před sto lety.
A co vy a zapečené brambory?
Kromě cibulky a mléka používám všechny suroviny, místo uzeného někdy používám šunku, vrstvy prosypávám strouhaným sýrem.Tyto brambory jsou u nás dost oblíbené. Často mně vytrhnou trn z paty, když nevím, co vařit.
OdpovědětVymazatAhoj Miládko,moc Tě zdravím!
VymazatJednoduché a výborné , krásny receptík .
OdpovědětVymazatMoc díky!
VymazatTak to je super recept a ověřený staletím :). Přesně tak to děláme doma (teda až na to vysypávání strouhankou) a je to hodně oblíbené rychlé jídlo - někdy to zpestříme nějakou zeleninou navíc, třeba paprikou..Krásný týden Alis!
OdpovědětVymazatAhoj Marcelko,moc díky!
VymazatAhoj Alis, dělám je přesně takhle, akorát nevysypávám strouhankou.
OdpovědětVymazatMoce dkěuji za návštěvu!
VymazatDělám přesně stejné, jen nesypu strouhankou. :-)
OdpovědětVymazatMoc děkuji za návštěvu!
VymazatAhoj Alis!
OdpovědětVymazatMy zapékaným bramborám říkám francouzské brambory. :-)
Ale sádlo na ně nepoužíváme a ani strouhanku.:-) Cibuli jsme do nich dávali, ale potom kvůli bratrovi jsme od toho upustili a už je tam nedáváme a vajíčko zase kvůli mě. :-)
Jinak je máme moc rádi, zejména s tím uzeným masem, ale někdy použijeme i točený salám. :-)
Krásný den Alis. :-)
Ahoj Šári,moc díky!
VymazatA ještě jsem zapomněla napsat, že do brambor dáváme i sýr. ;-)
VymazatMěj se krásně Alis. :-)
Ahoj Ali, zapékané brambory dělám podobně. Nevysypávám strouhankou a nepřidávám do vajíček mléko. Občas také dávám zapéct se strouhaným sýrem. :-D Je vidět, že se staré oblíbené recepty moc nemění.
OdpovědětVymazatAhoj Ivuš,moc díky!
VymazatAli, díky za připomenutí. Zapékané brambory (u nás se jim taky říká francouzské) už jsem dlouho nedělala. Dělávám je s osmaženým měkkým salámem, to je taky dobré.
OdpovědětVymazatAhoj Hani,moc díky!
VymazatAhoj Hani,moc Tě zdravím!
OdpovědětVymazatZapečené brambory - to přímo zbožńuju !!! Dobré jídlo za malé náklady a dají se dělat na spoustu způsobů ! Asi budou u nás zítra na večeři - nějak se mi sbíhají sliny :-)
OdpovědětVymazatAhoj Milly, moc díky!
VymazatJako mnozí tady je dělám bez strouhánky a jinak naprosto stejně.Jen dávám hodně cibule a vařená vajíčka.Mám zrovna uzené tak je udělám v týdnu.Jana
OdpovědětVymazatAhoj Jani,moc Tě zdravím!
VymazatZapečené brambory a my doma milujeme.Martina :o)
OdpovědětVymazatAhoj MArti, moc díky!
VymazatTak a vím co zítra vařit,dělám je bez té strouhanky,ale úplně stejně,zkusím je prosypat tím sýrem,to nemusí být špatné.
OdpovědětVymazatAhoj Miluško,moc Tě zdravím!
VymazatMáme je také moc rádi a říkáme jim francouzské brambory. Přidávám ještě vajíčka uvařená na tvrdo, hrášek a uzeninu, když není uzené maso.
OdpovědětVymazatAhoj Janko,moc díky!
VymazatAlis,díky za inspiraci,už mám dnes brambory v troubě :-)Dělám je taky různě,s uzeným,šunkovým salámem,někdy zelenina...co se doma namane .-)))Krásný den :-)
OdpovědětVymazatAhoj ALí,moc díky!
VymazatTo je zajímavé, kolik let už tento recept přežívá a stále chutná! Díky za přiblížení, nevěřila bych.
OdpovědětVymazatAhoj Ježurko,moc Tě zdravím!
VymazatTak se přidám k těm, kteří dělají brambory skoro stejně, jen bez strouhanky a sádla. Alis, dobrý nápad se starými recepty.
OdpovědětVymazatAhoj Dani,moc díky!
VymazatZapékané brambory jsou u nás oblíbené. Cibulku taky dávám a někdy ji dozlatova osmažím.
OdpovědětVymazatDělám taky ze syrových brambor.
Ahoj Alí, děkuji Ti za návštěvu!
VymazatTaké zkouším poprvé,tak snad to dopadne dobře.Petr
OdpovědětVymazat