Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Zapékané brambory s uzeným masem

Stránky

pondělí 18. února 2013

Zapékané brambory s uzeným masem


Dnešním receptem završíme listování ve staré kuchařce. Slibovala jsem vám, že jsem si vybrala několik receptů, které chci vyzkoušet. Jedním z vybraných receptů je právě dnešní recept! Kdo by řekl, že tenhle recept přežije století!
Zapečené brambory určitě mnozí z vás doma také připravují a tak můžete posoudit, jak moc se recept od toho dnešního liší.



Zapékané brambory

Na zapečené brambory potřebujeme:
10 ve slupce vařených, oloupaných brambor
uzené maso pokrájené na kostičky
1 menší cibule
smetana, vajíčko
sůl a pepř



A teď vám předám recept tak, jak je napsán v kuchařce:
" vymaže se kulatý pekáček sádlem a vysype strouhanou houskou. Uvařené oloupané brambory se krájejí na kolečka hned do pekáčku a po dně rozloží. Na ně pohází se drobně sekané uzené  maso s troškou jemně usekané cibulky a pepře. Dá se vrstva brambor, vrstva masa a opět brambor, až je pekáček plný. Do většího koflíku mléka nebo smetany rozkverlá se vajíčko, vylije se na brambory, vrch pokropí sádlem a vše upeče se v troubě. Pokrm stane se ještě chutnějším a vydatnějším, poházejí-li se brambory sekanou slaninou. Místo uzeného masa možno dáti mezi brambory na kolečka krájená vejce na tvrdo vařená a mezi ně kostečky rozpálené slaniny s bledě osmaženou cibulkou ( chutná večeře, zejména v zimě)"
zdroje receptu: Rady hospodyňkám, str. 531

Myslím si, že zapečené brambory podle tohoto receptu chutnaly stejně nám jako našim předkům před sto lety.

A co vy a zapečené brambory?

37 komentářů :

  1. Kromě cibulky a mléka používám všechny suroviny, místo uzeného někdy používám šunku, vrstvy prosypávám strouhaným sýrem.Tyto brambory jsou u nás dost oblíbené. Často mně vytrhnou trn z paty, když nevím, co vařit.

    OdpovědětVymazat
  2. Jednoduché a výborné , krásny receptík .

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je super recept a ověřený staletím :). Přesně tak to děláme doma (teda až na to vysypávání strouhankou) a je to hodně oblíbené rychlé jídlo - někdy to zpestříme nějakou zeleninou navíc, třeba paprikou..Krásný týden Alis!

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Alis, dělám je přesně takhle, akorát nevysypávám strouhankou.

    OdpovědětVymazat
  5. Dělám přesně stejné, jen nesypu strouhankou. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Alis!
    My zapékaným bramborám říkám francouzské brambory. :-)
    Ale sádlo na ně nepoužíváme a ani strouhanku.:-) Cibuli jsme do nich dávali, ale potom kvůli bratrovi jsme od toho upustili a už je tam nedáváme a vajíčko zase kvůli mě. :-)
    Jinak je máme moc rádi, zejména s tím uzeným masem, ale někdy použijeme i točený salám. :-)
    Krásný den Alis. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě jsem zapomněla napsat, že do brambor dáváme i sýr. ;-)
      Měj se krásně Alis. :-)

      Vymazat
  7. Ahoj Ali, zapékané brambory dělám podobně. Nevysypávám strouhankou a nepřidávám do vajíček mléko. Občas také dávám zapéct se strouhaným sýrem. :-D Je vidět, že se staré oblíbené recepty moc nemění.

    OdpovědětVymazat
  8. Ali, díky za připomenutí. Zapékané brambory (u nás se jim taky říká francouzské) už jsem dlouho nedělala. Dělávám je s osmaženým měkkým salámem, to je taky dobré.

    OdpovědětVymazat
  9. Zapečené brambory - to přímo zbožńuju !!! Dobré jídlo za malé náklady a dají se dělat na spoustu způsobů ! Asi budou u nás zítra na večeři - nějak se mi sbíhají sliny :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Jako mnozí tady je dělám bez strouhánky a jinak naprosto stejně.Jen dávám hodně cibule a vařená vajíčka.Mám zrovna uzené tak je udělám v týdnu.Jana

    OdpovědětVymazat
  11. Zapečené brambory a my doma milujeme.Martina :o)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak a vím co zítra vařit,dělám je bez té strouhanky,ale úplně stejně,zkusím je prosypat tím sýrem,to nemusí být špatné.

    OdpovědětVymazat
  13. Máme je také moc rádi a říkáme jim francouzské brambory. Přidávám ještě vajíčka uvařená na tvrdo, hrášek a uzeninu, když není uzené maso.

    OdpovědětVymazat
  14. Alis,díky za inspiraci,už mám dnes brambory v troubě :-)Dělám je taky různě,s uzeným,šunkovým salámem,někdy zelenina...co se doma namane .-)))Krásný den :-)

    OdpovědětVymazat
  15. To je zajímavé, kolik let už tento recept přežívá a stále chutná! Díky za přiblížení, nevěřila bych.

    OdpovědětVymazat
  16. Tak se přidám k těm, kteří dělají brambory skoro stejně, jen bez strouhanky a sádla. Alis, dobrý nápad se starými recepty.

    OdpovědětVymazat
  17. Zapékané brambory jsou u nás oblíbené. Cibulku taky dávám a někdy ji dozlatova osmažím.
    Dělám taky ze syrových brambor.

    OdpovědětVymazat
  18. Také zkouším poprvé,tak snad to dopadne dobře.Petr

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...