Dnes jsem pro vás nachystala další recept na zavařování okurek. Dnes ale nebudeme zavařovat klasické nakládačky, ale salátové okurky.
V minulých letech obletěl svět recept na americký okurkový salát.
Kolikrát jsem se už chystala ho vyzkoušet, ale pokaždé jsem zabrzdila. Tedy spíše zabrzdila mě cibule, která v původním receptu je součástí salátu. Moji jedlíci totiž cibuli ať už z různých čalamád, či salátů zásadně vyndávají. A tak jsem stále váhala, zda se do zkoušky mám pustit. A tak mě nakonec napadlo tu cibuli do salátu nedat a pustit se do díla. Takže můj zavařovaný okurkový salát je vlastně jednou z variací na americké okurky :)
Na zavařovaný okurkový salát si připravte:
2,5 kg salátových okurek
3 lžičky soli
5 dcl octa
1 lžičku kari
1 lžičku pepře
1 lžičku sladké papriky
40 dkg cukru
Nejprve si okurky pokrájíme na jemná kolečka. Přidáme 3 lžičky soli, dobře promneme. Vložíme do lednice (nejlépe do druhého dne), aby okurky pustily vodu.
Druhý den okurky pořádně promícháme a "vyždímáme" . Vodu, kterou okurky pustily vylijeme.
Na takto připravené okurky nalijeme nálev, který si připravíme z 5 dcl octa,1 lžičky kari,1 lžičky pepře,1 lžičky sladké papriky a 40 dkg cukru. Vše smícháme dohromady a svaříme.
Vychlazený nálev nalijeme na zcezené okurky a dobře promícháme.
A takto připravený salát plníme do čistých zavařovacích sklenic. Zavíčkujeme a zavařujeme 20 minut.
A po loňských zkušenostech, kdy okurkový salát opravdu rychle zmizel, jsem letos salát dělala z dvojité dávky... i bez cibule je vynikající!
Recept na klasické nakládané okurky v octovém nálevu najdete ZDE
A co VY a letošní zavařovací sezona?
Ahoj Alenko, zavarit okurkovy salat, to by me nenapadlo..Ale podle ingredienci vidim,ze to musi byt dobrota! Ja bych taky radsi bez cibule - myslim ze je kdyz nechutna, je zbytecne ji tam davat :-)) Zdravim tebe i tve Jedliky!!
OdpovědětVymazatTento recept neznám a je zajímavý. Letos se našim okurkám moc nedaří. Máme svůj oblíbený recept a nerada bych kupovala nakládané okurky. Snad se zadaří něco naložit. :D
OdpovědětVymazatAlis,já se na americké okurky teprve chystám...letos poprvé.
OdpovědětVymazatJsem zvědavá,jestli budou tak dobré,jak všechny blogerky tvrdí.
Budu je dělat i s cibulí.
Alis,moc zdravím!
Určitě dobrý recept, ale chce to mít vlastní okurky na zahrádce. Měj pohodový den. :-)
OdpovědětVymazatTo u nás zas je cibule v oblibě, tak můžu vyzkoušet:-))
OdpovědětVymazatAhoj Alenko!
OdpovědětVymazatMoc tě zdravím a přeji všechno nejlepší k dnešnímu svátku! ♥♥♥
Hanka
Ali, už loni jsem tento recept zaznamenala, ale nemaje vlastní okurky, nezkoušela jsem... Pořád čekám, až se dostaneme k tomu pořídit skleník a do něj pak i okurky... Pak tento recept bude aktuální i u nás a moc se na to těším, protože všude na tento salát slyším jen chválu:-)
OdpovědětVymazatVypadá to hodně jedle, to je pravda, ale také bych musela okurky kupovat. A jen na okraj. Do toho nálevu se fakt nedává žádná voda? To je zajímavé.
OdpovědětVymazatAlis, přeji dodatečně všechno nejlepší k svátku. :-)
OdpovědětVymazatUž vůbec nezavařuji, ale jestli bude přebytek okurek, tak bych recept zkusila. I s cibulí. Máme takové míchanice rádi.
Moc děkuji za komentáře a za milá přáníčka k svátku :)
OdpovědětVymazatJežurko - žádná voda se nepřidává, zavařením se ještě nějaká voda z okurek uvolní.
Chtěl bych ten recept vyzkoušet , ale opravdu to ještě pustí vodu ? Vždyť na té fotce máte ten salát ve skleničkách před zavařením až skoro po okraj v nálevu. To přece z té porce neudělám ???? Díky za radu
OdpovědětVymazatVyzkoušejte a uvidíte, kolik vody pustí vaše okurky. Já je dělám tak, jak je uvedeno a nikdy s tím problém nebyl :)
VymazatChtěla bych se zeptat,kolik se tam dává cibule, pokud bych to zkusila s cibulí. Děkuji za odpověď.
OdpovědětVymazatosobně cibuli nepřidávám. Záleží na Vás a Vší chuti.
VymazatPěkný dobrý den,
OdpovědětVymazatchtěla bych zeptat, na kolik stupňů salát zavařujete?
Dobu zavařování jste uvedla.
Moc děkuji za skvělé recepty /mátový, bezový, meduňkový sirup i jahodová marmeláda dle vašich receptů se povedly/.
Pěkný víkend, Markéta