Dnešní recept je další z řady mých experimentů v kuchyni. Jak už mě znáte, tak musím každý (téměř neuvěřitelný) recept prozkoumat.
Tenhle recept jsem, se spoustou dalších receptů lákajících k vyzkoušení, dostala od paní Nadi, s kterou jsem se seznámila díky mé blogové kamarádce Růžence. Díky Nadinými receptů tenhle experiment nebude poslední!! Mám už nachystaný další - o trochu dietnější!
Minulý týden na mě doma z kalendáře od Gurmánky Šárky vykukovalo úžasné škvarkové sádlo a k tomu ještě v poště tenhle recept...no prostě domácím škvarkům nešlo odolat!
domácí škvarky |
Věřte nebo nevěřte, domácí škvarky lze udělat i v mikrovlnce. O tom, že v mikrovlnce lze udělat rýže či hrníčkové knedlíky, jsem vás tu už přesvědčila..ale škvarky...tak tomu se nechtělo věřit ani mně.
Ale dost povídání ...
Na domácí škvarky z mikrovlnky si připravte:
1 kg syrového sádla (množství je na 2 dávky)
větší zavařovací sklenici na slité sádlo
mléko a sůl
Ale dost povídání ...
Na domácí škvarky z mikrovlnky si připravte:
1 kg syrového sádla (množství je na 2 dávky)
větší zavařovací sklenici na slité sádlo
mléko a sůl
Sádlo nakrájíme na menší kostičky a polovinu (0,5 kg) vložíme do vyšší nádobky s víkem vhodné k mikrovlnění. Nádobku přikryjeme a vložíme do mikrovlnky, kterou nastavíme na 13 minut.
Po nastavený čas necháme sádlo pěkně mikrovlnit..nezasahujeme...po 13 minutách poprvé slijeme vyškvařené sádlo do připravené sklenice.....
a jedeme dál....zbylé sádlo pěkně promícháme, nádobku opět uzavřeme a tentokrát dáme na 4 minuty mikrovlnit...opět nezasahujme...a čekáme
a po 4 minutách opět slijeme vyškvařené sádlo...pokud se nám zdají škavrky ještě nevyškvařené, tak doporučuji ještě jednou 3-5 minutové vlnění (dle potřeby).
A nyní nastává předpolední fáze...
aby nám škvarky krásně zrůžověly, přilijeme na škvarky asi tak 3 lžíce mléka, dobře promícháme a dáme vlnit na poslední 3 minuty...
A je tu závěr....slijeme poslední zbytky vyškvařeného sádla a krásné zlaté domácí škvarky jsou tady...
Při přípravě mě napadl také typ na malý jedlý dárek..takové škvarky v sádle...ty určitě mnohé potěší!
Tak dnešní experiment je u konce! Musím říct, že škvarky zmizely rychlostí blesku!
Zdroj receptu : paní Naďa, původní recept upraven o prodloužení časů.
Ahoj Alis!
OdpovědětVymazatŠkvarky vypadají hodně lákavě, ale u nás je jíme jen výjimečně, kupuji si čerstvé domácí od známého řezníka. Přítel je má rád, ale sní jich tak 10 deka. Pro mě by se nevyplatilo je dělat a stejně nemám mikrovlnku.
Posílám pozdrav! :-) Hanka
Ahoj Hani,moc Tě zdravím.
VymazatJeej, a toto je super si fakt fajn že nam tu dávaš tak fasa receptíky :-)ale mám otázočky lebo to chcem skúsiť. To víko
OdpovědětVymazatna nádobe ma byť plné alebo špeciálne, ako keď varím ryžu s dierkami? a druhá otázočka, keď pokračujem na ďalšie minútky v
mikro...stále musí byť víko však... Krásny deň prajem.
Ahoj Mery, na nádobu jsem dala plné víko - dělala jsem to v nádobě z varného skla, tak jsem použila to víko, co bylo u nádoby.Víko jsem ponechávala po všechny mikrovlnění.A´t se Ti škvarky povedou !!!!!
VymazatAlis, bravo! Mne by tedy takový dárek potěšil a jak! Já si občas vyškvařím jen kousek, protože to nesmím a také na konci přidávám mléko, znám to od maminky! Ale nenapadlo by mne, že to jde tak snadno v mikrovlnné troubě bez stálého míchání!
OdpovědětVymazatAhoj Ježurko,moc díky! Také se mi nechtělo věřit, že to půjde, ale byla jsem překvapená a nadšená!
VymazatŠkvarečky vypadají parádně,ale....tuto dobrůtku si můžu dopřát jen výjimečně.
OdpovědětVymazatAhoj Miládko, moc díky. Také je moc často nedělám.
VymazatAlis, tak s tímhle receptem se určitě zavděčím svému muži, škvarky, to je jeho! A máš pravdu, v té mikrovlnce je to vlastně takový experiment, který stojí za vyzkoušení!
OdpovědětVymazatAhoj Helenko,moc díky! A hlavně je to bez míchání a rychle hotové!
VymazatTak to je pro mě velké překvapení - že jdou udělat škvarky i v mikrovlnce. Výborný tip! Sádlo čas od času škvaříme, používám sádlo i do játrovky a škvarky jsou skvělá zimní "mlska". Příště asi zkusím tu mikrovlnku. Krásný víkend Alis.
OdpovědětVymazatAhoj Marcelko,moc díky!
VymazatAlis, tak to je třeba vyzkoušet, je to lákavé. A už posílám po větru zprávu naší Jane, ať má přehled. Chodí k tobě taky na zvědy....Pěkný víkend!
OdpovědětVymazatAhoj Květuško,moc Tě zdravím ...holky jsem ráda, že sem chodíte :)
VymazatTedy tak tohle je pro mě opravdu novinka :o) Martina
OdpovědětVymazatAhoj Marti,moc díky!
VymazatAhoj Alis!
OdpovědětVymazatTak to zírám, že se dají škvarky udělat i v mikrovlnce! To musím mamce ukázat! Děkuji za skvělý recept. :-)
Škvarky jsou u nás v oblibě, takže mám dojem, že také nevydrží příliš dlouho. :-D
Krásný den přeji. :-)
Ahoj Šári,moc díky!
VymazatNo Alis ! to by ma v živote nenapadlo :-) škoda že tie naše musíme škvariť v kotli do mikrovlnky by sa nám nezmestili .... :-(
OdpovědětVymazatAhoj Akeber, je toje na malé množství a na malou chuť :)
VymazatAlis ahojda, no škvarky a já , to je kombinace přímo božská. Už jsem ten recept na mamku halekala do obýváku a víš co, v pondělí skočí k řezníkovi pro sádlo, ale kdo má čekat do pondělka .
OdpovědětVymazatAlis, mějte se doma moc krásně a mamka děkuje a taky posílá pozdrav
Ahoj Verunko,moc Tě zdravím!!!Uvidíte, že si pochutnáte :)
VymazatTak tohle určitě zkusím. Jen nevím, jestli najdu vhodnou nádobu.
OdpovědětVymazatAhoj Katy, budu ráda, když vyzkoušíš!
VymazatAli, tak to je pro mě novina. Já škvařím sádlo v troubě, ale o škvaření v mikrovlnce jsen ještě neslyšela. :-)))
OdpovědětVymazatAhoj Ivuš,moc Tě dzravím!
VymazatAlis,původně jsem šla k Tobě nahlédnout na nějakou rychlou sladkost k zítřejšímu kafíčku, ale vidím škvarky - ty já miluju a dělám dost často, tak jsem přečetla a hledím, že je to možné se osvobodit mícháním u plotny. Díky za nápad. Určitě vyzkouším. Tak a teď jdu na to sladké :-) Pěknou neděli - Tonina.
OdpovědětVymazatAhoj Tonino,moc Ti děkuji za návštěvu!
VymazatNa jakém stupni ohřevu se to prosím dělá?
OdpovědětVymazatAhoj,
OdpovědětVymazatproklikala jsem se na tyto stránky dnes poprvé, ale určitě ne naposledy :-). Ráda bych se zeptala na výkon mikrovln. Díky,ať se daří a já to hned vyzkouším. Ivana
Děkuji za návštěvu. Mikrovlnku nastavuji a 750 W. Ať se vám škvarky povedou :)
VymazatJsem tu dnes poprve a nestačím se divit a to vařím asi 5O let. Skvělý nápad s těmi škvarky, díky, určitě to zkusím jakmile nebudou vedra, ale v chladném počasí je to bašta. Všecky zdravím Eva
OdpovědětVymazatAhoj Evi, díky za návštěvu a věřím, že není poslední :)
OdpovědětVymazatJé, tak to nemá chybu. Škvarky miluji a když si uvědomím, že dám vlnit sádlo a nemusím u toho stát, tak to je pecka. Díky :-) A tu Lučinu vyzkouším také - je to super - nic moc příprava a dobrota je na světě :-)
OdpovědětVymazatTak jsem neodolala a vyzkoušela. Bohužel mne škvarky zklamaly. Nejsou vůbec křupané, spíše se ze sádla stala žvýkačka :-( Možná je to tím, že jsem sádlo neměla od řezníka,ale z obchodu..Tak z nich udělám škvarkové placky, do těch budou skvělé :-)
OdpovědětVymazat