A jsem tu opět se svým tradičním typem na víkendové vaření. Tentokrát jsem pro vás nachystala recept na trochu vydatnější oběd v podobě masových závitků. Masové závitky lze dělat na mnoho způsobů a záleží jen a jen na vás, čím je naplníte. Já jsem zvolila náplň z kyselého zelí a anglické slaniny.
masové závitky |
Na přípravu dnešních masových závitků potřebujeme:
maso vhodné na závitky (divočina, popřípadě hovězí maso)
anglická slanina
kyselé zelí
kremžská hořčice
sůl, divoké koření
1 masox
hladká mouka
A ještě malá pozvánka pro uživatel sociálních sítí....Jedlík je nově také na Facebooku!
Nejprve si připravíme maso na závitky. Já jsem měla na závitky nachystané plátky masa z divočáka, takže jsem si maso den dopředu osolila a natřela divokým kořením rozmíchaným v oleji. Pokud bude mít klasické hovězí, potom nakládat dopředu nemusíte.
Přichystané pláty masa potřeme kremžskou hořčicí, pokladem plátky anglické slaniny a rozprostřeme okapané kyselé zelí. Závitky zavine, stáhneme jehlami a obalíme v mouce. Připravené závitky vložíme na osmaženou cibulku a necháme z každé strany maso pěkně opéct. Zalijme vodou, přidáme masox a vložíme do trouby. Pečeme do změknutí !
Hotové závitky vyjmeme z vypečené šťávy, kterou přecedíme a dle potřeby zahustíme.
Jako přílohu doporučuji domácí vídeňský knedlík - recept najdete ZDE.
A co VY a masové závitky? Čím je nejčastěji plníte?
A ještě malá pozvánka pro uživatel sociálních sítí....Jedlík je nově také na Facebooku!
Myslím, že je to bezva obměna náplně závitků. A navíc -další použití našeho domácího kysaného zelí.
OdpovědětVymazatAhoj Miládko,moc Tě zdravím!
VymazatDobrá náplň :-)Určitě ji zkusím.
OdpovědětVymazatAhoj Dani, díky za návštěvu!
VymazatZávitky můžu kdykoliv. Taky jsem je plnila zelím, pak špenátem a sýrem (mozzarella i hermelín) a taky klasický ptáčky (vaječná omeleta, okurky, párek, slanina). Prostě co mě napadne.
OdpovědětVymazatAhoj Marti, díky za inspiraci!
VymazatU nás se závitky moc nedělají, ne že by se mi nechtělo, ale manžel je moc nemusí. Když je někdy dělám, tak se slaninou nebo sýrem, ale kdysi jsem je dělala i s tím kysaným zelím a fakt byly dobré.
OdpovědětVymazatAhoj Evi,moc díky!
VymazatAhoj Alis,vidím, že mi zase děláš chutě ....
OdpovědětVymazatAhoj Květuško, to je jen malá ispsirace :)
VymazatAhoj Alis!
OdpovědětVymazatTak z tohoto receptu bude nadšená mamča, jakožto milovnice zelí. :-)
S tvým svolením tisknu. :-)
My do závitků nejčastěji dáváme, anglickou slaninu, vajíčko, okurku, papriku , sýr a někdy dává mamča i párek - takový klasičtí ptáčci. :-)
Já tedy zásadně odmítám v závitku okurku, nemám ráda teplou kyselou okurku. :-) Jo a také tam někdy dává rajče a to mi dost chutná. :-)
Krásný den Alis. :-)
Ahoj Šári, s rajčetem jsem závitky ještě nezkoušela, takže mám další inspiraci!
VymazatMusím říct, že na Tvůj tip na víkendový obídek jsem se už moc těšila Alis. Zvlášť když zatím vůbec nevím, co budeme vařit :). Tyto masové závitky s knedlíčkama a zelíčkem jsou prostě skvělé. Přiznám se, že já dělám rychlé závitky s kuřecího masa (protože děti mají kuře nejradši) a plním šunkou, mozzarellou a rajčetem s bazalkou -no je to takové italské.
OdpovědětVymazatAhoj Marcelko, Tvoje italská kombinace musí být také moc dobrá!
VymazatAlis další úžasný recept do sbírky.Děkuju .Martina :o)
OdpovědětVymazatAhoj Marti,moc díky!
VymazatAhoj Ali, závitky máš pěkné. U nás jsou závitky často a v různých obměnách. Já dělám závitky se zelím také, ale z vepřového masa. U nás hovězí maso není moc oblíbené.
OdpovědětVymazatAhoj Ivuš, díky za návštěvu!
VymazatAhoj Alis, my taky doma děláme závitky, teď ty poslední byly hovězí plněné mletým masem a taky byla moc prima .Ty tvoje už jsem četla mamině u určitě se taky do nich pustíme.
OdpovědětVymazatAli, měj se moc hezky a pozdrav od nás
Ahoj Verunko,moc děkuji a také všechny zdravím!!
VymazatTo bych si určitě pochutnala.... jen maso by muselo být hovězí nebo vepřové:-)))
OdpovědětVymazatAhoj Ajko,moc díky!
VymazatJe to jednoduché a přitom zase něco neobvyklého. Vyzkouším !!!
OdpovědětVymazatAhoj Janko,moc Tě zdravím!
VymazatManžel si poručil tvůj recept uložit, že ho vyzkouší. Hlavně ho zajímají knedlíky. :D To si pošmákneme. Manžel vaří líp než Polreich.
OdpovědětVymazatAhoj Jarmilko, budu moc ráda, když manžel recept vyzkouší!
VymazatJo,jo, se zelím, to je bašta a ty knedlíky jsou parádní.
OdpovědětVymazatVěrka.
Ahoj Věrko, díky za návštěvu!
VymazatTvůj recept začíná "nejprve si připravíme maso". V mém pojetí to bude "nejprve si koupím jehly." Nějak jsme je poztráceli, párátka se lámou a nití to motat nebudu. Ale jsem ráda, že jsi mi toto připomněla, zelí máme dost a vařit se musí furt, i když inspirace dochází....Jen se obávám....ve své nenažranosti se mi už 2x stalo, že jsem dřevěné párátko spolkla...kupodivu bez následných potíží - je vidět že strávím všechno...
OdpovědětVymazatAhoj Katy, jehly kup, určitě je při dalším vaření využiješ!!
VymazatMilá Alis! Závitky mám moc ráda a plněné zelím jsem je dělala i z vepřového masa a byly také super! Divočáka jsem nikdy nejedla, ale náhodou zrovna dnes mi dcera přinesla ochutnat pečeného. Voní krásně, tak uvidím, jestli si ho ještě někdy dám. Zatím nevím, ale určitě ochutnám.
OdpovědětVymazatAhoj Ježuko,moc Tě zdravím! Ochutnej a uvidíš :)
VymazatDíky za bezva tip na víkendový oběd, Ali, závitky se mi zamlouvají a vídeňské knedlíky zrovna tak!
OdpovědětVymazat