Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Špecle

Stránky

pondělí 10. června 2013

Špecle


Také máte při vaření a hlavně při přípravě přílohy k jídlu  pocit, že vám dochází fantazie? Brambory, rýže, knedlíky, těstoviny a stále dokola. A takovou malou vítanou změnou v oblasti příloh jsou u nás doma špecle. Kouzlu špeclí jsem propadla při našich  putováních po rakouských Alpách, kde téměř v každé hospodě byly špecle na jídelním lístku. A pro mě tehdy jídlo zcela neznámé a tolik lákavé... A samozřejmě jsem musela ochutnat. Tenkrát jsem si je dala s výbornou houbovou omáčkou. A po příjezdu domů jsem pátrala po receptu, abych si tu dobrotu mohla doma také připravit.



Receptů  na přípravu špeclí  jsem našla spoustu a  mnohé z nich vyzkoušela. A  nakonec jsem zůstala u tohoto receptu:

na přípravu domácích špeclí potřebujeme:
250 g hladké  mouky
3 vejce
10 lžic mléka
špetku soli
Předem upozorňuji, že jedna dávka nikdy nestačí, takže obvykle dělávám z 6 vajec. Ale na zkoušku, pro ty kteří ještě váhají, doporučuji vyzkoušet ze 3 vajec :).
Jak vidíte, tak suroviny na špecle se najdou téměř v každé kuchyni. A i jejich další příprava není nijak složitá. Všechny suroviny uvedené v receptu smícháme dohromady.




Připravíme se hrnec, který naplníme asi do poloviny vodou, přidáme lžičku soli a vodu přivedeme k varu. 
A nyní už jen zbývá najít cedník na noky (halušky) a můžeme začít. Do vroucí vody přes cedník  "promačkáváme" těstíčko, které nám ve vroucí vodě vytváří malé nočky.   


Necháme ve vodě povařit, přecedíme, propláchneme studenou vodou, promastíme a máme hotovo!





Špecle se jako příloha hodí ke všem omáčkám - slepice na paprice či koprovka se špeclemi ... no jen sami vyzkoušejte :)


A na této fotce jsou špecle přílohou k divočině - divočák na víně se špeclemi. Recept najdete ZDE

Ale špecle se dají  jíst i na sladkou - posypané mletým mákem, cukrem  nebo se sladkou jahodovou omáčkou :)

                         

A co VY a špecle? Znáte je?




36 komentářů :

  1. Tak to je podle mé chuti.Určitě co nejdřív vyzkouším. Dělávám halušky, nočky do čočkové polévky, ale zatím mě nenapadlo udělat tuto přílohu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Miládko, moc Tě zdravím! Špecle vyzkoušej, uvidíš, že nebudeš zklamaná!

      Vymazat
  2. Špecle znám, mám je moc ráda ale ještě jsem je nezkusila uvařit. Nějak mám strach z toho množství které bychom k obědu potřebovali :-) Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martino, z těch 3 vajec je to opravdu jen pro malé jedlíky :)

      Vymazat
  3. Ahoj Alis,špecle dělám poměrně často,a dělám jich hned víc a zamražuji.Jako přílohu je mám ráda osmažené do křupava na pánvi.Nebo je zapékám se sýrem v troubě,ty se pak krásně táhnou,když se sýr rozteče do všech skulin.Máme tady i speciální mouku"Spätzlemehl".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Helenko, já obvykle už nemám co zmrazit, protože se po nich zapráší :) Ale opečené je vyzkouším, dokážu si je dost dobře představit s kyselím zelím.. mňam

      Vymazat
  4. Presne tak napíšem aj ja špecle mame veeeľmi radi a robievam ich často. Pozdravujem a prajem krásne dni.

    OdpovědětVymazat
  5. Alis, moc zdravím! Já špecle neznám, ale ráda je poznám. Vypadá to jednoduše, tak to určitě brzy vyzkouším. Dík za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ježurko,moc Tě zdravím. Budu ráda, když vyzkoušíš!

      Vymazat
  6. Přesně recept pro mě, srazil se mi knedlík, takže toto byla blesková náhrada ke kuřeti na paprice. Výborné a za 5 minut hotové (vařila jsem ve vodě od knedlíku). Děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Darig, moc díky!!! Jsem ráda, že jsi vyzkoušela a že chutnalo!!!

      Vymazat
  7. Špecle jsem ještě nikdy nedělala, ale vypadá to jednoduše a bude to příjemná změna v přílohách.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Alis, hned jak si koupím takový to "cedník", okamžitě vyzkouším. Cedník chybí, také musím vyzkoušet halušky.
    Už se na špecle těším. Hned zítra jdu pro "špeclovník"
    Díky za recept, moc pozdravuju!!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Květuško,moc díky! Doufám,že cedník seženeš, Když tak to jde i bez cedníku - dát na prkénko a odkrajovat nožíkem malé kousky. Ale je to pracnější. Ten cedník se vyplatí pořídit :)

      Vymazat
  9. Ahoj Ali, už jsem Ti psala na facebooku, že tyto špecle vyzkouším, tak ti píšu , že jsme je dneska vyzkoušely k masu a šťávě a bylo to super!!!!!!!Manžel nemá moc ráda nové věci , ale i mu to chutnalo!!!!!!!Tak díky za recept a už to bude v našem jídelníčku!!!!!!!!! Ali , přejí Ti krásný den!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Alí, teda ty jsi rychlík :) Jsem moc ráda, že jsi je uvařila a že nezklamaly :) Ke všem smetanovým omáčkám jsou opravdu moc dobré a na sladko, taky!

      Vymazat
  10. Alis ahoj! :-)
    Tak UŽ špecle znám! :-) Do této doby jsem je neznala. :-)
    Jejich příprava opravdu vypadá velice snadně. :-)
    Určitě je b´také uděláme. :-)
    Alis měj se krásně a ahoooooooooooooj!!!!!!!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Špecle jsem už vařila, ale měla jsem je tužší, vyzkouším tyhle, máme je moc rádi. Jindra

    OdpovědětVymazat
  12. Špercle neznám, ale hodně podobně dělám noky, takže recept určitě zkusím.

    OdpovědětVymazat
  13. Špeclé neznám ale ráda poznám :o) Martina

    OdpovědětVymazat
  14. Jé, špecle!!! My jsme je mívali často v jídelně, v práci. Vždycky jsem si je dávala. Ale byly na sladko a moc mně chutnaly. Ale doma je dělat, na to jsem líná a nevím, zda-li bych se jimi zavděčila. Ale mně moc chybí.

    OdpovědětVymazat
  15. Áno, poznám. Klasicky to robievame doma. Môj muž ich miluje so smotanovou omáčkou ..... Jane od Květy :)
    PS. Krásne nafotené

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, moc zdravím a děkuji za návštěvu!

      Vymazat
  16. Jé, to vypadá parádně :-) musím teda říct, že jsem úplně dostala chuť si špecle udělat. Pravda, máma taky dělala noky stejně... kupovala jsem jí na to teď nedávno speciální hrnec, tuším něco tady - http://www.sevt.cz/obchod/domacnost-a-dekorace/potreby-a-doplnky-do-kuchyne/ - méně se to lepí, ale hodně záleží na tom, jak se to hlídá a přisolí...

    OdpovědětVymazat
  17. Dneska jsem zkusila a udělala ke špenátu a moravskému vrabci a špecle jsou super :-) Jen se chci ujistit - jen těsto zde na obrázku vypadá "tekutěji" než lepivý tmel, který jsem podle receptu udělala já... A jeho "promačkání" skrz cedník bylo horší než posilovna :-) Tak nevím, že bychom měli menší lžíce? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Aničko, díky za návštěvu!! Jsem moc ráda, že jsi recept vyzkoušela :) "Tekutost" těsta může ovlivnit také použitá mouka. Každá je jiná a má v sobě různé množství lepku. A tak pokud je těsto hodně tuhé, potom doporučuji přidat o lžíci (nebo 2) mléka. Těsto trochu zřídne a člověk se nenadře. Mlékem se nic nezkazí, akorát pozor, aby těsto nebylo příliš řídké. Věřím, že příště, to půjde lépe :)

      Vymazat
    2. Alis, díky za doporučení. Příště bude určitě brzy - chci špecle vyzkoušet i nasladko :-) Díky za krásný, velmi inspirativní blog, kterému přeji všechno nejlepší k jeho 2. narozeninám :-)) Jinak pokud jde o náměty na to, jakou novou rubriku založit, tak já bych třeba přivítala něco o správném stolování - nazvala bych to "stolovací" etiketou :-)

      Vymazat
    3. Ahoj Aničko,moc Ti děkuji!!

      Vymazat
  18. A jaky je rozdil mezi speclemi a testovinami?

    OdpovědětVymazat
  19. Špecle neznám. Dneska jsem je udělala ke kuřeti na paprice a po ochutnání nemají chybu. Doufám, že zbytek rodiny je ocení také.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...