Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

úterý 1. ledna 2013

Povidlová nádivka


Povidlová nádivka

Další nádivkou, kterou můžeme naplnit kynuté buchty je povidlová nádivka. Úplně nejlepší je připravená z pravých domácích povidel!
Na přípravu potřebujeme:
1 malou sklenici povidel (švestková, hrušková... no prostě to, co se stihlo ze zahrádky sklidit)
voda
2 lžíce rumu
1/2 lžičky mleté skořice
cukr
perník na strouhání

Povidla rozředíme trochou vlažné vody tak, aby nebyla příliš tuhá. Přidáme 2 lžíce rumu, 1/2 lžičky skořice a podle chuti cukr. A pokud chceme udělat malou změnu, potom můžeme do povidel přidat 2 lžíce nastrouhaného perníku na strouhání.
A nádivka je hotová!! Teď už jen připravit těsto!


Těstoviny se sójovým masem a cuketou


se sójovým masem a cuketou

Dnes bych chtěla sérii článků o sójovém mase zakončit jedním osvědčeným receptem Rozpačitý.
Na přípravu potřebujeme:
1 balení sójových nudliček
1 menší cibuli
1 menší cuketu
2 lžíce kečupu
sůl
3/4 balení těstovin

Recept na přípravu sójového masa jsem popsala v minulém článků. Celé balení sójových nudliček si předem naložíme ( viz. příprava sójového masa). Doporučuji začít s přípravou večer, aby se nám do druhého dne nudličky pěkně rozležely Rozpačitý.



Druhý den si nejprve dle návodu uvaříme 3/4 balíčku libovolných těstovin. Já jsem pro tentokrát zvolila vřetýnka.
Cuketu oloupeme, zbavíme jadýrek a nakrájíme na kostičky. Cibulku také nakrájíme na drobné kostičky a lehce na oleji osmažíme. Na cibulku přidáme cuketu a společně promícháme a lehce osmažíme. Potom přidáme naložené sójové maso a na závěr přimícháme 2 lžíce kečupu. A vše společně promícháme a osmažíme.
Takto připravenou směs přidáme do uvařených těstovin. dle chuti osolíme a popřípadě přidáme 1 lžici kečupu.

A máme hotovo!! Takto připravené sójové nudličky můžeme podávat i studené jako lehký těstovinový salát!

A co Vy? Máte také nějaký osvědčený recept na přípravu sójového masa? Napiště ho do komentářů!

Sójové maso


Sójové maso

Sójové maso je jednou z dalších surovin, o které bych se zde chtěla zmínit. Asi každý už dnes ví, že s klasickým masem (kromě názvu) nemá vůbec nic společného. Sójové maso je ve své podstatě dehydratovaný sójový protein. Má malou energetickou hodnotu. Obsahuje velké množství bílkovin, vitamínu A,B,E,poměrně málo tuků. Obsahuje také velké množství vlákniny.Vzhledem k tomu, že neobsahuje lepek, tak ho lze využívat i při bezlepkové dietě


V kuchyni lze sójové maso využít téměř do všech pokrmů, které se obvykle vaří z masa. Maso může zcela nebo jen částečně nahradit. Můžeme se s ním tak setkat v různých sekaných, guláších, směsích či salátech.
Doporučuji alespoň občas sójové maso zařadit do jídelníčku.
Sledujte Jedlíkovo vaření - v příštích dnech se chystám popsat, jak sójové maso připravuji já!


A co VY? Také při svém vaření používáte sójové maso? Napište do koment

Houbový chlebíček


Houbový chlebíček

Houby můžeme zužitkovat různými způsoby - usušit, zavařit,přidat do omáčky... a jedním ze způsobů, jak houby zužitkovat, je upéct si doma houbový chlebíček.

Na přípravu, kromě hub, potřebujeme:
200 g hladké mouky
150 ml mléka
4 vejce
5 lžic oleje
1 prášek do pečiva
1 pórek
1 lžičku soli
1/2 lžičky pepře
A samozřejmě houby- očištěné, pokrájené - povařené se lžičkou kmínu v osolené vodě.

Ručním šlehačem zpracujeme z mléka, vajec, oleje, mouky a prášku do pečiva těsto, do kterého přidáme na kolečka pokrájený pórek a uvařené houby. Tentokrát jsem do chlebíčku přidala ještě 10 dkg na kostičky pokrájené mortadely. Dle chuti osolíme a přidáme pepř.
Vzniklé těsto nalijeme do vymazané a vysypané chlebíčkové formy. Pečeme 15 minut na 200 st. a potom 30 minut na 170 st. do té doby, až nám povrch krásně zezlátne!

A máme hotovo!
A jak zpracováváte houby VY? Napište do komentáře

Dýňový kompot


Dýňový kompot

Možná máte, tak jako já, dýňový kompot spojený s dobou, kdy nějaká kreativní hlavička přišla na to, že by se z dýně (za pomoci ananasové tresti) dal vyrobit anasový kompotRozpačitý. A právě tato vzpomínka Vás možná odrazuje od přípravy, jakýchkoli dýňových pokrmůZamračený.



Je to škoda, protože dýně je skvělá věc a v našich končinách neoceněná.
Odpoutejte se od dýňových předsudků a udělejte si dýňový kompot!
Na přípravu potřebujeme:
1 dýní (já jsem měla malé Hokaido)
1 kg cukru
vanilkový cukr
10 hřebíčků, 2 kousky skořice, 2 hvězdičky badyánu
1 citron bez kůry (pokrájet na kolečka)



Nejprve dýni oloupeme a nakrájíme na úhledné čtverečky. Připravíme si nálev z vody a octa (na 1l vody - 100 ml octa) do kterého přes noc pokrájenou dýni namočíme. Druhý den nálev slijeme a dýni dáme do hrnce s vodou, kořením a citronem( na 1l vody- 350 g cukru krystal) a dýni vaříme do změknutí (pozor - nerozvařit).
A poté už jen přendat do skleniček a zavařit!

A takhle vypadá před uložením do spížeRozpačitý

Přestože dýňové pokrmy alias pokrmy z dýně nejsou u nás zas až tak známy, tenhle kompot z dýně určitě stojí za vyzkoušeníUsmívající se
Vyzkoušejte také polévku z dýně nebo další dýňové recepty!

A co VY? Už jste někdy zkoušeli vyrobit dýňový kompot? Napište do komentáře
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...