Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

úterý 1. ledna 2013

Kakaové muffins


Kakaové muffiny

Rychý zákusek, rychlá svačinka - to jsou muffiny. Dnes na řadu přišly muffiny kakaové.




Na přípravu těsta potřebujeme:
150 g polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
1 lžička sody
1/4 lžička soli
120 g cukru
90 g cukru
125 ml vlažného mléka
1 vejce
60 ml oleje
čokoládové čokofleky (můžeme nahradit i kousky čokolády)


Při přípravě muffinového těsta musíme dodžet několik základních pravidel:
1. nejprve spolu smícháme všechny sypké suroviny
2. v druhé misce spojíme všechny tekuté suroviny
Do dobře promíchaných tekutých surovin lehce vmícháme sypké suroviny - opravdu jen lehce promícháme!!!
Těsto by mělo být tužší konzistence. Nakonec vmícháme čokoládové čokofleky.
Vzniklé těsto naplníme do 2/3 muffinové formy (já formu pro jistotu vykládám papírovými košíčky). Pokud nemáme formu používáme klasické papírové košíčky (pro jistotu dva na sebe).
A teď už hurá do trouby - pečeme ve vyhřáté troubě na 200 st. asi tak 20 minut, aby nám povrch trochu popraskal. Při pečení musíme dávat pozor, aby se nám muffiny příliš nevysušily!



A co VY? Také doma děláte muffiny? Podělte se o zkušenosti. Napište do komentáře

Krabí pomazánka


Krabí pomazánka

Krabí pomazánka patří k mým nejoblíbenějším. Nic na tom nezmění ani fakt, že krabí tyčinky nemají z opravdovým krabem nic společného. Tedy - až na ten název. Na pomazánku z krabích tyčinek mám několik receptů.



Ale nejraději ze všech mám právě tenhle recept:
Na přípravu potřebujeme:
1 balení krabích tyčinek (250 g)
1/2 menší cibule
5 lžic majolky
3 lžíce smetany
sůl. pepř


Cibuli a krabí tyčinky pokrájíme na menší kousky. Pomocí tyčového mixeru trochu nadrtíme. Osolíme, opeříme. Přidáme majolku a podle potřeby smetanu. Vše dobře promícháme a dáme vychladit.


Pokud vám zrovna, jako mě, dojde kupovaná majonéza! Nebojte se vyzkoušet domácí bezvaječnou majonézu!!!


Rychlá svačina, rychlá zdravá večeře.. je připravena! A můžeme podávat....


Do přípravy můžeme opět zapojit malé pomocníky, kteří si mohou ke svačině vlastnoručně vytvořit houskového kraba. Při jeho výrobě se moje dcera inspirovala kuchařkou "Receptíky pro jedlíky" .


Vyzkoušejte i jiné pomazánky!
Krabé pomazánka je vynikající rychlá pomazánka na jednohubky i obložené chlebíčky!!

A co VY? Také doma děláte krabí pomazánku? Napište do komentáře

Plněný poměranč


Plněný helloweenský pomeranč


Výroba plněného pomeranče je dobrým nápadem, jak si zkrátit nevlídné podzimní dny. Do výroby můžeme zapojit i malé pomocníky, kteří určitě budou rádi pomáhat, protože konečný výsledek stojí za to!


Na výrobu plněného pomeranče potřebujeme:
pomeranč (počet dle libosti)
piškoty
vanilkový Pribináček (nebo jakýkoli jiný mléčný krém, jogurt)
ostrý nůž
čokofleky na ozdobu


Nejprve pomeranč pořádně omyjeme. Ve 3/4 pomeranč rozkrojíme. Vnitřek pomeranč pomocí lžičky vydlabeme do misky. Z vydlabané dužniny slijeme šťávu a zbylou dužninu pokrájíme na jemné kousky. Přidáme Pribináček a vše dobře promícháme.
Na vydlabaný pomeranč si nakreslíme motivy, které pomocí ostrého nožíku z kůry vyřežeme.


A zatímco my vydlabáváme, mohou si malí pomocníci připravit "helloweenskou mandarinku" - domalovat fixou mandarice obličej - a vytvořit tak malou helloweenskou dekoraci.
Dno vydlabaného pomeranče vyložíme piškoty na které naneseme připravenou pribináčkovou náplň. Otvory vyplníme čokofleky. Pěkné jsou i lentilky, ale ty jsme doma při přípravě zrovna neměli.
Vršek ozdobíme piškotem, posypeme čokofleky - záleží na fantazii každého.
Dáme do ledničky vychladit a máme hotovo!

Inspirováno knížkou " Receptíky pro kuchtíky" (upraveno)




A co VY a Helloweenské vaření? Napište do komentáře


Grilované srnčí steaky


Grilované srnčí steaky

Maso z mladé srnčí zvěře patří k jednomu z nejdelikátnějších a nejjemnějších mas. Obsahuje jen malé množství tuku, a proto je dobré ho před vařením dobře naložit, aby bylo vláčené a nevysušené!
Srnčí maso jsem tentokrát použila k přípravě grilovaných steaků.



Plátky srnčího masa jemně naklepeme a osolíme. Ve sklenici si připravíme olejovou marinádu připravenou z: 4 lžic oleje, 2 lžic koření "Aztécký poklad" ( tohle koření jsem objevila u nás v obchodě a je opravdu moc dobré). Koření v oleji dobře promícháme a vznikou směs natřeme na plátky masa. Potřené maso vložíme do kameninové mísy a necháme nejméně 1 den marinovat.


Maso dáme na gril a pěkně z každé strany ogrilujeme. Pokud se nám nechce vyndávat gril, potom stačí maso dát na rozehřátou pánvičku a z každé strany opéct.

A co Vy? Také zařazujete zvěřinu do svého jídleníčku?

Pstruh na másle


Pstruh na másle

Dnes přináším jeden recept na rychlou večeři. Nejenže večeře bude rychlá, ale ještě k tomu i zdravá!
A favoritem dne je pstruh!! V létě jsem dostala hned 2 kousky, a protože nebylo příliš času, dala jsem je zamrazit. A právě dneska přišel ten správný čas, něco z těch fešáků uvařit. Sáhla jsme po osvědčené klasice a připravila je na másla. Je to osvědčená klasika a u nás velmi oblíbená! Na přípravu budeme potřebovat:


1 pstruha
sůl
grilovací koření
máslo
citron a petrželku na ozdobu


Pstruha (samozřejmě zbaveného vnitřností a všeho přebývajícího) osolíme (nezapomeneme vysolit i vnitřek ryby), posypeme grilovacím kořením a vložíme na pekáček. Poklademe plátky másla. Vložíme do trouby a necháme asi tak 15 minut při puštěné vnitřní ventilaci péct.
Podáváme s bramborem, bramborovu kaší nebo zeleninovým salátem.

A co VY? Jakým způsobem připravujete ryby VY? Napiště do komentářů!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...