Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

středa 2. ledna 2013

Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků


Vanilkové rohlíčky z lískových ořechů

Rohlíčků není nikdy dost. Vanilkové rohlíčky jsou u nás sna nejoblíbenějším cukrovím.A tak k rohlíčkům z vlašáků přibyly i rohlíčky z lískových ořechů.


Na těsto potřebujeme:
280 g hladké mouky
210 g másla
70 g cukru
70 g mletých lískových ořechů

Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme do druhého dne odpočívat. Z těsta tvarujeme malé rohlíčky, které pečeme ve vyhřáté troubě. Já rohlíčky netvaruju, ale vykrajuju je z vyváleného těsta.
Upečené rohlíčky obalujeme v cukru s vanilkou a uložíme mimo dosah jedlíků!!!


Není nad pravé domácí vanilkové rohlíčky!!

Domácí pralinky s ganache náplní


Pralinky plněné ganache náplní

A abych nepřinášela pouze fotky pralinek, přináším samozřejmě také recept. A dnes to bude recept na pralinky plněné ganache náplní.


Na přípravu potřebujeme:
150 g libovolné čokolády (tmavá, bílá, jahodová)
formu na pralinky
Výrobu pralinek jsem popisovala ve svých předchozích receptech o pralinkách
150 g čokolády, rozpustíme za stáleho míchání ve vodní lázni. Důležité je míchat, míchat a občas odstavit z plotny. Krásně roztavenou čokoládou pomocí štětečku vytřeme připravenou silikonovou formu. Formu dáme do ledničky,aby nám čokoláda zatuhla vytvořila "skořápku" pro náplň.

Ganache náplň
200g hořké čokolády
180 ml smetany na šlehání
20 g másla
Smetanu s máslem přivedeme k varu, přidáme do ní na kousky nalámanou čokoládu. Odstavíme ze sporáku a za stáleho míchání necháme čokoládu rozpustit.


Z této dávky máme polevu zhruba na 3 plata formiček. Proto pokud budete přirpavovat pouze pralinky z jedné formy, přiměřeně zredukujte množství|!
Na náplň opět naneseme zbytek čokolády a celou pralinku zavíčkujeme. Dáme opět do lednice zatuhnout.

A pralinky jsou hotové!!

Švestky balené v anglické slanině


Švestky balené v anglické slanině

V jedné anketě, kterou zde na blogu mám, se ptám, který pořad o vaření nejraději sledujete. A zatím vede Prostřeno!! Musím se přiznat, že inspiraci na přípravu balených švestek jsem načerpala právě z tohoto pořadu. Pokud mi čas vyjde, tak se na Prostřeno dívám. A někdy se nestačím divit odvaze lidí, kteří se do pořadu hlásí.
Ale nyní ke švestkám. Konečně se mi podařilo sehnat sušené švestky a tak nic nebrání s experimentem začít.



Na přípravu potřebujeme:
6 plátků anglické slaniny
6 kusů sušených švestek
špejli na napichování

Na okraj plátku anglické slaniny položíme sušenou švestku a vše srolujeme. Vzniklou rolku napíchneme na špejli.


Jednotlivé rolky zapichujeme za sebou na špejli.


Rolky vložíme na vyhřátou pánvičku a z každé strany rychle opečeme. Jde to opravdu rychle, proto od sporáku raději neodcházejte!

A máme hotovo:


Experiment se zdařil. Rolky mě mile překvapily svojí zajímavou chutí. Jen jsem jich měla udělat víc - byly hned pryčUsmívající se.

A co VY? Také sledujete Prostřeno? A co experimenty v kuchyni? Napiště do komentáře


Slaný zelný závin

Sladké záviny jako je jablečný či makový zná snad každý. Ale proč nezabalit do těsta i něco pro masojedlíky:).
Existuje velké množství variací na slané záviny. Já nejraději připravuji slaný závin s kyselím zelím.



A recept na slaný štrůdl se zelím je tu! Na přípravu potřebujeme
1 balení listového těsta
1 sklenici kyselého zelí
15 dkg anglické slaniny
1 balení plátkového sýra
kečup


Listové těsto vyválíme. Potřeme kečupem. Poklademe plátkovým sýrem, na který naskladáme anglickou slaninu. Doprostřed poklademe odkapané a propláchnuté kyselé zelí. Závin zavineme. Před pečením potíráme rozkvedlaným vajíčkem, posypeme mákem a vidličkou na několika místech propíchneme vršek.
Pečeme na 200 stupňů, dokud nám závin nazezlátne.
Necháme vychladnout a podáváme.

Anglickou slaninu můžeme klidně nahradit třeba šunkou:).


Z listové těsta můžete také vyzkoušet trhací koláč...recept najdete zDE





Vánoční omáčka


Vánoční omáčka

A máme tu první adventní neděli a je nejvyšší čas připravit si sladkou vánoční omáčku.
Vánoční omáčka patřila dříve k tradičním vánočním pokrmům. Dneska už ji ale málokdo zná. Někde se omáčce říká vánoční odvárka, někde zase muzika a u nás doma se jí říkává sladká omáčka. Tahle sladká omáčka na vánoce u nás nikdy nesměla chybět.




Sladkou omáčku u nás vždycky vařila moje maminka. Vařila jí opravdu po litrech. Omáčkou podělila i své kolegyně, které tuhle dobrotu vůbec neznaly. Vždycky omáčku v obrovském hrnci skladovala v chladné verandě a my jsem "tajně" chodívali ochutnávat, jestli se náhodou nezkazila. No, nezkazila se, a ani neměla čas se zkazit. Málokdy totiž vydržela až do Štědrého dne.
A protože maminka s tatínkem sladké věci kvůli cukrovce nemohou, omáčka se u nás přestala vařitZamračený.
A tak jsem nedávno nostalgicky vzpomínala na tuhle dobrotu a rozhodla jsem se, že se ji pokusím sama vyrobit. Takže jsem si kromě háčkovaných kouliček odvážela od rodičů ještě recept na sladkou omáčku. Cestou jsme pokoupili potřebné věci a za vydatné pomoci mé dcery a "přítele na telefonu" v podobě maminky, jsem se pustila do vaření.
A výsledek .... jupíí.. mám vánoční omáčku...jupííí!!!
Moji Jedlíci koukali zpočátku na omáčku trochu vyděšeněUsmívající se. Ale když jí poprvé ochutnaly, byly moc překvapeni- troufnu si říct, že mile překvapeni. A co teprve, až omáčka vychladně a rozleží se .. To teprve budou koukatUsmívající se.

Vařením totiž dostává omáčka tmavěhnědou barvu. Ale oč je jí ubráno na kráse, o to víc má přidáno na chuti! Vzhledově opravdu není moc pohledná. Musíme si uvědomit, že tuhle omáčku vařili naši předkové v dobách, kdy všechno bylo pravé "BIO", kdy neznali žádné emulgátory, barviva a podobné vymoženosti, které by dodaly omáčce na kráse.
A ještě jednou věcí nás omáčka překvapí - a to nádhernou vůní, která se při vaření line po celé kuchyni!

A tady je recept, abyste si tuhle dobrotu mohli také připravit. Na přípravu budeme potřebovat:

sušené švestky
sušené meruňky
jablečné křížaly
hruškové křížaly
hrozinky
hroznové víno
mražené švestky (zbavené pecek)
veškeré ovoce pokrájíme na menší kousky
vlašské ořechy (pokrájet na kousky)
1 hruškový kompot (i se šťávou)- pokrájet
2 celé skořice, 3 hvězdičky badyánu, 10 celých hřebíčků
2 lžíce švestkových povidel
1 celý perník na strouhání (nastrouhat na jemném struhadle)
vanilkový cukr, med - na doslazení
2 lžíce rumu
Množství surovin dáváme zhruba v poměru 1:1. Mojí měrnou jednotkou byla hrst (hrst švestek, hrst křížal..)Mrkající

Veškeré ovoce a ořechy pokrájíme na menší kousky, vložíme do velkého hrnce. Přidáme koření, 2 lžíce vanilkového cukru a přilijeme šťávu z hruškového kompotu. Do hrnce doplníme vodu tak, aby veškeré ovoce bylo ponořeno. Za občasného míchání přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi tak 20 minut. Přidáme 2 lžíce švestkových povidel a opět povaříme. Na konec omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem. A opět povaříme. přidáme rum. Omáčka by měla být hodně hustá, plná ovoce!!
Podle chuti dosladíme. Já jsem omáčku už nedoslazovala.
A máme hotovo. Už jen uložit dochladna a nechat ji pěkně rozležet!!!
Za dávných časů se omáčka připravovala pouze se sušeného ovoce. Podávala se buď ohřátá ke kynutým knedlíkům nebo se jedla studená k vánočce.

Chtěla bych Věrce moc poděkovat za poskytnutí receptu a přidávám recept, jak se vánoční omáčka vařila u nich doma. Je to také moc zajímavý recept. "Věrko, ještě jednou díky"
Uvaří se švestky-sušený, vypeckují se a trochu pošťouchají štuchadlem na brambory, nebo vidličkou.Vývar nevylévat. Zvlášť se uvaří v malém hrnci mrkev, celer, cibule,celý pepř,nové koření,bobkový list,zázvor mletý,tymián a myslím i petržel. Do většího hrnce se dá syrob a zalije se vodou. U nás syrob nebyl, neměli jsme cukrovou řepu a tak maminka dělávala karamel z cukru. Pak se přidají rozinky, mandle, fíky a i datle když jsou a vše se povaří a pak se přileje vývar z té zeleniny a koření a švestky s částí té švestkové vody a pár pecek pro chuť a opět trochu povaří a pak už jen zavařit strouhaným perníkem. Teď nevím jestli se dávala taky trochu sůl, ale asi jo. Už jsem jí nedělala 45 let, tak snad jsem na nic nezapoměla. U nás se sušené ovoce nedávalo i když si myslím, že by se taky nic nestalo, ale takhle je to víc švestkový. Někdy jsme přidávali i trochu povidel, to když bylo málo sušených švestek. Možná že jí někdo tady vyzkouší a podotýkám, že čím byla starší, tím si víc všichni pochutnávali.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...