Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

středa 2. ledna 2013

Vosí hnízda


Vosí hnízda

Vosí hnízda je cukroví, které většina lidí určitě na vánoce připravuje pro své jedlíky. Ani u nás vosí hnízda nesmí chybět.


Letos jsem vosí hnízda připravovala podle tohoto receptu:
220 g moučkového cukru
240 g mletých piškotů
135 g změklého másla
3 lžíce kakaa
4 lžíce rumu
3 lžíce mléka
1 lžíce vanilkového cukru
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odpočinout. Druhý den těsto vtlačujeme do formiček na vosí hnízda, při vytlačování uděláme vespod malý důlek, který plníme náplní.

Náplň do vosích hnízd:
100 g másla
1 žloutek
80 g moučkového cukru
1 lžíce rumu


A takto naplněné hnízdo náplní přilepíme na piškot.

Rychlá domácí vánočka


Domácí vánočka ze 6 pramenů

...naše teta peče léta, na vánoce vánočku.... Vánočka na vánoce nechybí určitě v žádné domácnosti. Někdo si vánočku koupí už hotovou v obchodě a jiní zase pečou vánočku doma. Já si vánočku také peču doma. Ale musím se přiznat, že letos jsem si ji, po zkušenostech s loňskou vánočkou, chtěla koupit udělanou.
Vloni se mi vánočka při pečení tak pěkně celá posunula, že připomínala spíš velikonoční věnec, než vánočku. A to jsem dodržela všechna "bezpečnostní "opatření, vánočka byla pěkně prošpejlovaná a ještě před vložením do trouby vypadala nádherně. No ale potom se děly věci... výsledek ... vánoční věnec.
A tak jsem až do včerejška byla přesvědčená, že si vánočku na letošní svátky koupím.




Medové dortíčky


Medové dortíčky

Tak jsem se dnes odpoledne pustila do pečení "Vánoční Marlenky" a při té příležitosti jsem udělala i pár medových dortíčků.


Medové dortíčky připravíme z litého těsta na Marlenka řezy.

Lité těsto :
1 kostka tuku na pečení (já používám Stelu, ale Herou, či dokonce máslem nic nezkazíte)
3 celá vejce
4 lžíce rozpuštěného medu
280 g cukru
400 g hladké mouky
1 lžička sody
mléko (dle potřeby na zředění těsta)
Tuk rozehřejeme ve vyšším hrnci, přidáme med, cukr, mouku a sodu. Pořádně promícháme,
aby se nám těsto na sporáku od spoda nepřichytilo. Já k promíchávání používám ruční šlehač. Přimícháme celá vajíčka a podle potřeby zředíme mlékem, tak aby těsto mělo takovou konzistenci, aby šlo dobře rozetřít na plech ( ne moc řídké!)
Teplé těsto nalijeme na 3 plechy vyložené pečícím papírem ( rozměr placky 25 x 30 cm)
Pečeme asi tak 12 minut na 160 stupních (dokud nám placky krásně nezezlátnou).
 

Ze 2 placek jsem udělala malé řezy a z 1 placky jsem formičkou vykrájela kolečka, která jsem spojila krémem ze Salka.
Krémem potřeme i strany a vršek dortíčků.
Zbytky s vykrojené placky nevyhazujeme - rozdrobíme je a spolu se 3 lžícemi vlašských ořechů je použijeme naposypku!
 Namazané dortíčky obalíme v drobečkové posypce. 
Dortíčky necháme ztuhnout.. a máme hotovo!!

Plněné světlé ořechy


Plněné světlé ořechy

Kromě kakaových ořechů jsem letos vyzkoušela i ořechy světlé. Světlé ořechy tak u nás měly letos svoji premiéru!


Na těsto potřebujeme:
200 g hladké mouky
200 g tuku (použila jsem Stelu)
100 g moučkového cukru
100 g mletých lískových ořechů
Vypracujeme těsto, které necháme nejlépe do druhého dne odpočinout. Kousky těsta obalujeme v mouce a vtlačujeme do nevymazaných formiček na ořechy.
Pečeme ve vyhřáté troubě.

Upečené ořechy plníme nádivkou:
100 g másla
100 g moučkového cukru
1 žloutek
80 g piškotových drobečků namočených v rumu
20 g mletých ořechů
Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutek a ostatní suroviny.

Plněné tmavé ořechy


Plněné kakaové ořechy

Letos jsem si myslela, že plněné ořechy nebudu péct. Ne proto, že by se mi nechtělo,ale protože mi už docházely ořechy. Na konec jsem ještě pát ořechů našla a tak jsem se mohla pustit do pečení.



Na těsto potřebujeme:
140 g másla
140 g vlašských ořechů
140 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
30 g kakaa
1 vanilkový cukr

Vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne v chladu odpočinout. Kousky těsta obalíme v mouce a vtlačujeme do vymazaných fomiček. Uprostřed necháváme malý důlek, do kterého přijde náplň.
Pečeme ve vyhřáté troubě.

oře

Upečené půlky ořechů spolu spojujeme náplní:
100 g másla
100 g moučkového cukru
1 žloutek
100 g piškotových drobečků namočených v rumu


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...