Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

pondělí 7. ledna 2013

Marcipán z domácí pekárny


Musela jsem si udělat radost a pořidila jsem si nové vypichovače. No prostě musela jsem je mítRozpačitý. A protože jsem zrovna upekla kakaové muffiny, napadlo mě je trošku předvánočně vylepšit a vyzkoušet tak nové úlovky.
Falešný marcipán je hmota vyrobená ze sušeného mléka a cukru. A protože se mi nechtělo marcipán dělat ručně, použila jsem k jeho výrobě domácí pekárnu.



Na falešný marcipán z mléčné hmoty potřebujeme:
150 g sušeného mléka
150 g moučkového cukru
3 lžíce oleje
1,5 lžičku mandlové tresti
vodu dle potřeby
Všechny suroviny vložíme do domácí pekárny a přidáme asi 3 lžičky vody. Pekárnu zapneme na program "Dort" (je to program, který hned míchá a nepředehřívá pekárnu). Během míchání přidáváme do hmoty dle potřeby vodu (s vodou opatrně).
A za 8 minut máme hotovo. Vznikne krásně tvárná hmota "podobná dětské modelíně".

Hotovou hmotu může podle potřeby obarvit potravinářským barvivem. Používám klasické sypké potravinářské barvy. Barvu rozpustím na lžičce v kapce vody a (teď už ručně) zapracuji do hmoty.


Obarvenou hmotu zabalíme do folie a můžeme se pustit do tvoření. Pomocí vypichovač vypichujeme různé tvary, můžeme vytvořit i různé figurky, prostě fantazii se meze nekladou.
Doporučuji do tvoření zapojit i malé jedlíky.... nejenže se zabaví, ale mohou své výtvory i ochutnat!

A co VY? Používáte také "falešný marcipán"? Napište do komentáře

Křehké kuřecí kousky


A po malém vánočním tvoření se opět vracím do kuchyně. Pro dnešek přináším inpiraci na víkendový oběd v podobě křehkých kuřecích kousků.



Na přípravu potřebujeme:
500g kuřecích prsou
2 lžičky grilovacího koření
1/2 lžičky sladké papriky
sůl
5 lžic majonézy
hladkou mouku
olej na smažení
Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky. Dáme do mísy - osolíme, přidáme grilovací koření, papriku a majonézu. Dobře promícháme a dáme do ledničky asi tak na 1 hodinu odležet.
Takto připravené kousky obalujeme v hladké mouce a osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji.
Ryhclá večeře (rachlý oběd) je připravena!!!


Jako přílohu můžeme zvolit brambory na všechny způsoby nebo zeleninový salát.

Rychlý nedělní oběd je hotový!
Inspirováno: Hellmans recepty
A co VY? Co je Vaším typem na víkendový oběd? Napište do komentářů

Švestky balené v anglické slanině













Švestky balené v anglické slanině

V jedné anketě, kterou zde na blogu mám, se ptám, který pořad o vaření nejraději sledujete. A zatím vede Prostřeno!! Musím se přiznat, že inspiraci na přípravu balených švestek jsem načerpala právě z tohoto pořadu. Pokud mi čas vyjde, tak se na Prostřeno dívám. A někdy se nestačím divit odvaze lidí, kteří se do pořadu hlásí.
Ale nyní ke švestkám. Konečně se mi podařilo sehnat sušené švestky a tak nic nebrání s experimentem začít.



Na přípravu potřebujeme:
6 plátků anglické slaniny
6 kusů sušených švestek
špejli na napichování

Na okraj plátku anglické slaniny položíme sušenou švestku a vše srolujeme. Vzniklou rolku napíchneme na špejli.


Jednotlivé rolky zapichujeme za sebou na špejli.


Rolky vložíme na vyhřátou pánvičku a z každé strany rychle opečeme. Jde to opravdu rychle, proto od sporáku raději neodcházejte!

A máme hotovo:


Experiment se zdařil. Rolky mě mile překvapily svojí zajímavou chutí. Jen jsem jich měla udělat víc - byly hned pryčUsmívající se.

Lín v pivním těstíčku


Když jsem poprvé na "Mánkově rybím restaurantu" objevila recept na candáta v pivním těstíčku, dostalo mě perníkové koření. Hned jsem cítila tu vůni, která se bude při smažení linout kuchyníRozpačitý. Recept jsem si samozřejmě vytiskla a čekala na chvíli, kdy budu mít potřebné "rybí suroviny".
V původním receptu se v těstíčku smažil candát. Musím přiznat, že kdybych čekala na candáta, tak bych tenhle úžasnej recept nikdy nevyzkoušelaRozpačitý. A tak jsem nahradila candáta línem. A hurá do přípravy.



Lína nafiletujeme, potřeme citronovou šťávou a osolíme. Z mouky, žloutku a piva si připravíme těstíčko. Moje těstíčko mělo hustší konzistenci, aby z filet nestékalo. A teď ještě těstíčko dochutit - a teď přichází to, kvůli čemu jsem se tolik těšila - perníkové koření. Do těstíčka přidáme lžičku perníkového koření a dle potřeby dosolíme. Nakonec do těstíčka lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Lehce promícháme. Filetky obalujeme v těstíčku a smažíme na oleji do zlatova!

A máme hotovo!!
Výsledek stál opravdu za to!!
Zdroj receptu : " Mankův rybí restaurant - candát v pivním těstíčku"

Domácí čokoládová lízátka


Brzy bude chodit Mikuláš a těm, kteří byli celý rok hodní, přinese v košíku určitě něco dobrého. Já jsem to tentokrát Mikulášovi trochu ulehčila a pokusila jsem se vyrobit domácí čokoládová lízátka. Když jsem v létě pátrala po surovinách na výrobu čokoládových pralinek objevila jsem úžasnou formičku na výrobu čokoládových lízátek. A samozřejmě jsem neodolala a formičku si pořídila. A právě nyní přišel její čas.


Výroba lízátek vyžaduje trochu času a trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to! Budete mít originální mikulášská čokoládová lízátka!

Na výrobu lízátek potřebujeme:
150 g mléčné čokoládové polevy
150 g bílé čokoládové polevy
tyčinky na držátko (můžeme použít i špejli)
Formičku na výrobu lízátek. Pro ty, kteří formičku doma nemají - stačí kousek transfer folie (na zdobení čokolády).
Postup není nijak složitý - stačí pouze rozehřát polevy a formičku s nimi vyplnit. Doprostřed položíme držátko. Po zatuhnutí lízátko z fomričky lehce vyklepneme.


Pokud pracujeme s transfer fólií - potom stačí z fólie vystřihnout menší obdélník, který položíme vzorkem navrch a lžičkou naneseme čokoládu. Doprostřed zapíchneme špejli a necháme zatuhnout. Po zatuhnutí fólii jednoduše stáhneme a máme originální lízátko hotové!


A nakonec lízátka zabalíme do celofánu a mikulášská nadílka může začít!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...