Dnes přináším recept na moji oblíbenou letní polévku. A tou je hrášková polévka. Sezona zeleného hrášku ze zahrádky se pomalu blíží ke konci a tak zužitkujeme poslední zbytky úrody.
Jak název polévky napovídá, tak na přípravu domácí hráškové polévky budeme potřebovat hrášek. S tím domácím ze zahrádky budeme mít trochu práce. Nejprve ho musíme vyloupat a uchránit před nedočkavými jedlíky. A pokud hrášek na zahrádce zrovna není, tak klidně můžeme použít i hrášek mražený.
Tak a zpátky do kuchyně. Na hráškovou polévku si připravíme:
dva 1/4 litrové hrnečky vyloupaného hrášku
2 brambory
1 cibuli
3 stroužky česneku
sůl
Brambory pokrájíme na kostičky, cibuli na menší kousky a spolu s hráškem a česnekem vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme, dokud brambory a hrášek nezměknou. Poté použijeme ponorný mixer a vše rozmixujme na požadovanou konzistenci. Dle chuti dosolíme a můžeme přidat majoránku
A jako přílohu můžeme do polévky vložit osmažené chlebové kostičky.
A co VY a hrášková polévka?
Prima, hrášek já můžu:-))
OdpovědětVymazatAhoj AJko, moc Tě zdravím!
VymazatTak ta je podle mé chutě, ale přiznám se, že z čerstvého hrášku jsem ji ještě nedělala. Chválím Tě za velice vkusné nafocení.
OdpovědětVymazatAhoj Miládko,moc díky!
VymazatCo já? Normálně se spolu s hráškovou kamarádíme:) Čerstvý hrášek ze zahrádky bohužel nemám, takže použiju mražený. Brambor je bezva zahušťovadlo:)
OdpovědětVymazatAhoj Tuttobene, moc díky!
VymazatU nás byla v sobotu, sice trochu jiná, ale chutnala taky báječně ;)
OdpovědětVymazatAhoj Vlasti,moc Tě zdravím!
VymazatAlis ahoj! :-)
OdpovědětVymazatMiluji hráškovou i hrachovou polévku! Já si tedy dodnes myslela, že je to stejné, ale byla jsem poučena, že jsou to dvě rozdílné polévky. :-)
My tedy do hráškové polévky brambory nedáváme, ale jinak si na ní pochutnávám stejné! A místo chlebových krutónků - které miluji k česnečce i cibulačce - děláme krutónky z rohlíků a je to mňam mňam!! :-)
Alis měj se krásně a ahoooooooooooooooooooj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)
Ahoj Šári, moc Tě zdravím!
VymazatAlis, správně jsi tam dala poznámku o tom hlídání toho hrášku, protože když byly moje děti malé, rodiče měli problém - myslím s tím hlídáním. Pro syna je stále největší pochoutkou z polévek ta, kterou mu vařívala moje maminka. Bylo v ní hodně hrášku, ale jinak to byla taková klasická zeleninová nebo bramborová, u mne to vyjde nastejno. Prostě hodně drobně nastrouhaná zelenina - čím víc druhů tím líp, nejlépe i vyvařit květák nebo kapustu, trošku zahustit jíškou a to je pro mého syna mňamka. Ale ostatní ji taky rádi.
OdpovědětVymazatAhoj Ježurko,moc díky!
VymazatNa polévky si příliš nepotrpím, tedy abych to upřesnila - na vývary si nepotrpím. Ale takovéhle husté polévky, tak to já můžu! :-) A hrášková? Mňam! :-)
OdpovědětVymazatAhoj Luci, moc Tě zdravím!
VymazatAlis, podobnou hráškovou polévku dělávám, ale dávám do ní smetanu a nedávám bramboru. Je také moc dobrá.
OdpovědětVymazat