Dnes mám pro vás nachystané malé knižní okénko ve kterém společně budeme listovat a poznávat krajové speciality slezské kuchyně. V dnešním okénku vám představím kuchařku Slezská kuchyně od autora Jaroslava Vašáka.
Jak už sám název napovídá, tak je kuchařka věnována slezské kuchyni. V úvodní části autor stručně popisuje historický vývoj Slezska a dále popisuje kulinářské zvyklosti v jednotlivých částí slezského území. Dočteme se zde o tom co ovlivňovalo slezskou kuchyni, jaké suroviny byly používány, jaké tradiční pokrmy byly a jsou součástí slezského jídelníčku. Dále jsou zde popisovány jídelní zvyklosti při různých svátcích a svatbách. A samozřejmě zde také najdeme obsáhly receptář typických a oblíbených pokrmů ze Slezska.
Recepty jsou řazeny podle chodů, takže zde najdeme předkrmy, polévky, hlavní jídla, moučníky, saláty, dezerty a nápoje. Názvy pokrmů autor uvádí jak v lidovém nářečí, tak i v "překladu" pro nás neznalce nářečí. Na konci kuchařky mě velmi zaujal slezský gastronomický slovníček. Dozvíme se zde, co to ve když se řekne frlok, pajtok či zympt. Na konci kuchařky nechybí rejstřík recept.
Knížka je doprovázena ilustracemi Martiny Bozděchové.
A můj názor na kuchařku? Kuchařka je pěkně zpracována a přináší, troufnu si říct, téměř vyčerpávající, pohled do slezské kuchyně. Recepty jsou psány srozumitelně, pro neznalce je (jak jsem už psala) přiložen i malý gastronomický slovníček. Jediné, co v kuchařce postrádám jsou chybějící fotografie, na kterých by byla některé z pokrmů zobrazeny.
Pokud vás Slezská kuchařka zaujala, potom doporučuji navštívit internetové knihkupectví Martinus.cz, kde kromě této kuchařky najdete i další zajímavé knižní tituly.
Slezská kuchyně - Jaroslav Vašák, vydala Euromedia Group, k.s. - Ikar, ISBN 978-80-249-2172-3 (1. vydání, 2013)
Recenzní výtisk poskytlo knihkupectví Martinus.cz
Alis, Ty jsi nezmar! Teď jen čekám, kdy začneš recepty zkoušet, aspoň některé! Že bys jim pak mohla dodat fotky na dotisk!:-)
OdpovědětVymazatAhoj Ježurko, moc díky!
VymazatMilá Alis, kuchařka může být docela zajímavá, možná je dobrá vyzkoušet něco jiného. Mně ovšem docela postačují recepty od naší Alis.
OdpovědětVymazatNedávno jsem taky dělala - na poslední chvíli - Mátový sirup. Opravdu BYL vynikající, zmizel hned, měla jsem tady Brňata.
Až mi ještě máta trochu povyroste, určitě si sirup připravím znovu. Sirup jsem slila do dvou půllitrových lahví a nevím, jestli - když se hned nespotřebuje - se musí uschovat v lednici, nebo se má dát do skleniček, jako marmeláda a zavařit? Poradíš mi ???????????????
Ahoj Květuško,moc Ti děkuji :) Jsem ráda, že jsi sirup vyzkoušela. Jinak, pokud ho je víc, tak já ho ještě v lahvích klasicky zavařím a vydrží pak dost dlouho.
VymazatRecepty budou jistě zajímavé, bude to zase trošku něco jiného, ale asi bych taky postrádala nějaké fotografie.
OdpovědětVymazat