Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Pečený ovocný čaj

Stránky

neděle 18. srpna 2013

Pečený ovocný čaj


A opět jsem trochu pátrala v archivu.. abych vám připomenula, že je tu čas pečených čajů. Ovoce pomalu, ale jistě dozrává a bylo by škoda si pár skleniček pečeného čaje nepřipravit.  

Pečený čaj je dobrůtka na které si pochutnáme a ještě se zahřejeme. Úžasné na něm je to, že na jeho přípravu můžeme použít prakticky jekékoli ovoce i zmražené. Můžeme ho připravovat celé léto a využívat tak ovoce ze zahrádky.








Na přípravu pečeného čaje potřebujeme:
1 kg ovoce ( já jsem tentokrát použila směs: zmražený rybíz, čerstvé ostružiny, borůvky, broskve a letní jablíčka)
750 g krystal cukru
šťávu z 1 citronu
3 kousky skořice
a 2 lžíce rumu, které přidáme až na samý konec


Ovoce pokrájíme na menší kousky, dáme na plech, zalijeme šťávou z citronu, přidáme cukr a skořici. Dobře promícháme a dáme do vyhřáté trouby asi tak na 40 - 50 minut. Ovoce krásně změkne a pustí šťávu. A kromě toho ještě nádherně provoní kuchyňUsmívající se.
Ještě teplé plníme do skleniček a konzervujeme obvyklým způsobem.





A jak jsem psala v úvodu, pečený čaj můžeme dělat po celou seozonu...tady je malé podzimní čajové kombinace:



rybíz, hrušky, švestky, jablíčko
rybíz, jablíčko, blumy, maliny a ostružiny



V zimě a mrazech ( samozřejmě, že nemusíte čekat až do mrazů) stačí jen 1-2 lžičky pečeného čaje vložit do hrnečku, zalít vařící vodou .... a pak už jen odpočívat a vzpomínat na léto a sluníčko!!!




22 komentářů :

  1. Ahoj Alis, děkuju za tip. Pečený čaj jsem nikdy nevyráběla. Přitom to nevypadá složitě. Krásnou neděli:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Tuttobene, moc díky! Doporučuji vyzkoušet, je to jednoduchý a hlavně moc dobrý!

      Vymazat
  2. Alis, také jsem letos už nějakou tu dávku pekla. A jeden jsem měla dnes k snídani.
    Krásnou neděli ... Věra

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Alis!
    Pečeňák je prima a za dlouhých podzimních a pak hlavně zimních večerů přijde pokaždé vhod.
    Já se přiznám,že ho většinou vyrábím právě až na podzim a v zimě.Vždycky si uděláme dávku a tu pak hnedka spotřebováváme.No a když dojde,vyrobím zase další.
    U nás nejvíc chutná směs lesního ovoce a pak také jahůdky a já mám nejraději jablíčkový se skořicí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Blani, tak to máme podobné chutě. Já mám také nejraději ten podzimní, švestkový se skořicí!

      Vymazat
  4. Milá Alis, to je super tip. Určitě vyzkouším, bude to moje premiéra. Zrovna budu sklízet jablíčka, tak k nim něco přihodím.
    Už teď se těším. Hezký zbytek víkendu Anny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Anny, budu držet palce, ať se povede!

      Vymazat
  5. Alis fantastický recept.....na 1* vyskúšam vďaka.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Ali, tak to je výborný nápad, ještě jsem to nedělala a ovocné čaje doma pijeme, jsou jen takové extrakty a uměliny a tohle je úplně vitaminová bomba přímo ze zahrady!!!!!!!!!! Ovoce máme hodně , tak to vyzkouším!!!!!!!!!!Děkuji za dobrou radu !!!!!!Ali měj se krásně a přejí Ti prima týden!!!!!!!!!Ali , koření , co jsem vyhrála je super a používám ho na všechno i na zeleninu, je to úplně skvěle koření!!!!!!!!!! Budu si u nich zase nějaké objednávat !!!!!Tak , že Ti děkuji i za tu výhru, poznali jsme zase nějaké jiné koření a velice jsme spokojeni!!!!!!!! Tak ahoj Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj ALí, určitě vyzkoušej, uvidíš jaká je to dobrůtka! Jsem moc ráda, že jsi s kořením spokojená:)

      Vymazat
  7. Ahoj Alis!
    Pečený čaj znám, už jsem ho taky vyráběla, je to opravdu lahůdka.

    OdpovědětVymazat
  8. dobrý den chci se zeptat jak to mám zakonzervovat. děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buď stačí na 10 minut otočit zavíčkovanou skleničku víčkem dolů a nebo "zavařit" asi tak 20 minut při 80 stupních

      Vymazat
  9. Dnes jsem objevila tenhle web a paráda - vše jednoduše podané a spousta dobrých receptů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Jsme potěšená, že se Vám tu líbí a věřím, že se budete vracet :)

      Vymazat
  10. Dobrý den, chci se zeptat dělala jste někdy jen ze švestek? nerozpeklo se to hodně? díky za radu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jen ze švestek jsem bohužel pečený čaj nedělala.

      Vymazat
  11. Dobrý den, marně hledám jakoukoliv zmínku jestli můžu do pečeného čaje požít dýni, nemáte s tím nějakou zkušenost? Dělala jsem letos poprvé a už bude skoro vypitý,tak přemýšlím z čeho bych ho mohla ještě udělat
    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, s dýni jsem pečený čaj nezkoušela. Já teď dělám podzimní čajové kombinace..švestky, jablíčka, hrušky .

      Vymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...