A opět jsem trochu pátrala v archivu.. abych vám připomenula, že je tu čas pečených čajů. Ovoce pomalu, ale jistě dozrává a bylo by škoda si pár skleniček pečeného čaje nepřipravit.
Pečený čaj je dobrůtka na které si pochutnáme a ještě se zahřejeme. Úžasné na něm je to, že na jeho přípravu můžeme použít prakticky jekékoli ovoce i zmražené. Můžeme ho připravovat celé léto a využívat tak ovoce ze zahrádky.
Na přípravu pečeného čaje potřebujeme:
1 kg ovoce ( já jsem tentokrát použila směs: zmražený rybíz, čerstvé ostružiny, borůvky, broskve a letní jablíčka)
750 g krystal cukru
šťávu z 1 citronu
3 kousky skořice
a 2 lžíce rumu, které přidáme až na samý konec
Ovoce pokrájíme na menší kousky, dáme na plech, zalijeme šťávou z citronu, přidáme cukr a skořici. Dobře promícháme a dáme do vyhřáté trouby asi tak na 40 - 50 minut. Ovoce krásně změkne a pustí šťávu. A kromě toho ještě nádherně provoní kuchyň.
Ještě teplé plníme do skleniček a konzervujeme obvyklým způsobem.
A jak jsem psala v úvodu, pečený čaj můžeme dělat po celou seozonu...tady je malé podzimní čajové kombinace:
rybíz, hrušky, švestky, jablíčko
rybíz, jablíčko, blumy, maliny a ostružiny
V zimě a mrazech ( samozřejmě, že nemusíte čekat až do mrazů) stačí jen 1-2 lžičky pečeného čaje vložit do hrnečku, zalít vařící vodou .... a pak už jen odpočívat a vzpomínat na léto a sluníčko!!!
Ahoj Alis, děkuju za tip. Pečený čaj jsem nikdy nevyráběla. Přitom to nevypadá složitě. Krásnou neděli:)
OdpovědětVymazatAhoj Tuttobene, moc díky! Doporučuji vyzkoušet, je to jednoduchý a hlavně moc dobrý!
VymazatAlis, také jsem letos už nějakou tu dávku pekla. A jeden jsem měla dnes k snídani.
OdpovědětVymazatKrásnou neděli ... Věra
Ahoj Věruško, moc díky!
VymazatAhoj Alis!
OdpovědětVymazatPečeňák je prima a za dlouhých podzimních a pak hlavně zimních večerů přijde pokaždé vhod.
Já se přiznám,že ho většinou vyrábím právě až na podzim a v zimě.Vždycky si uděláme dávku a tu pak hnedka spotřebováváme.No a když dojde,vyrobím zase další.
U nás nejvíc chutná směs lesního ovoce a pak také jahůdky a já mám nejraději jablíčkový se skořicí
Ahoj Blani, tak to máme podobné chutě. Já mám také nejraději ten podzimní, švestkový se skořicí!
VymazatMilá Alis, to je super tip. Určitě vyzkouším, bude to moje premiéra. Zrovna budu sklízet jablíčka, tak k nim něco přihodím.
OdpovědětVymazatUž teď se těším. Hezký zbytek víkendu Anny
Ahoj Anny, budu držet palce, ať se povede!
VymazatAlis fantastický recept.....na 1* vyskúšam vďaka.
OdpovědětVymazatAhoj Akeber,moc díky!
VymazatAhoj Ali, tak to je výborný nápad, ještě jsem to nedělala a ovocné čaje doma pijeme, jsou jen takové extrakty a uměliny a tohle je úplně vitaminová bomba přímo ze zahrady!!!!!!!!!! Ovoce máme hodně , tak to vyzkouším!!!!!!!!!!Děkuji za dobrou radu !!!!!!Ali měj se krásně a přejí Ti prima týden!!!!!!!!!Ali , koření , co jsem vyhrála je super a používám ho na všechno i na zeleninu, je to úplně skvěle koření!!!!!!!!!! Budu si u nich zase nějaké objednávat !!!!!Tak , že Ti děkuji i za tu výhru, poznali jsme zase nějaké jiné koření a velice jsme spokojeni!!!!!!!! Tak ahoj Alena
OdpovědětVymazatAhoj ALí, určitě vyzkoušej, uvidíš jaká je to dobrůtka! Jsem moc ráda, že jsi s kořením spokojená:)
VymazatAhoj Alis!
OdpovědětVymazatPečený čaj znám, už jsem ho taky vyráběla, je to opravdu lahůdka.
Ahoj Hani,moc díky!
Vymazatdobrý den chci se zeptat jak to mám zakonzervovat. děkuji
OdpovědětVymazatBuď stačí na 10 minut otočit zavíčkovanou skleničku víčkem dolů a nebo "zavařit" asi tak 20 minut při 80 stupních
VymazatDnes jsem objevila tenhle web a paráda - vše jednoduše podané a spousta dobrých receptů
OdpovědětVymazatMoc děkuji! Jsme potěšená, že se Vám tu líbí a věřím, že se budete vracet :)
VymazatDobrý den, chci se zeptat dělala jste někdy jen ze švestek? nerozpeklo se to hodně? díky za radu
OdpovědětVymazatDobrý den, jen ze švestek jsem bohužel pečený čaj nedělala.
VymazatDobrý den, marně hledám jakoukoliv zmínku jestli můžu do pečeného čaje požít dýni, nemáte s tím nějakou zkušenost? Dělala jsem letos poprvé a už bude skoro vypitý,tak přemýšlím z čeho bych ho mohla ještě udělat
OdpovědětVymazatDěkuji za odpověď
Dobrý den, s dýni jsem pečený čaj nezkoušela. Já teď dělám podzimní čajové kombinace..švestky, jablíčka, hrušky .
VymazatPečený čaj dělám máme ho rádi a vnučky také. Teď jsem zpracovala všechno ovoce co zbylo v mrazáku. Už je čerstvé tak ať to mám kam dávat.Přeji spoustu dalších receptů
OdpovědětVymazat