Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

neděle 13. ledna 2013

Domácí pomerančová marmeláda


rychlá pomerančová marmeláda

Dnes vám přináším důkaz o tom, že nejrůznější zavařeniny a marmelády lze doma vyrábět i v době, kdy naše zahrádky odpočívají zimním spánkem. Dnes vám chci představit recept na domácí pomerančovou marmeládu. Vyrobit si doma pomerančovou marmeládu mě lákalo už dlouho. Na její výrobu jsem měla několik receptů. 
Vyřadit jsem musela recept, kdy se marmeláda připravuje z celých pomerančů. Sehnat u nás v Jedlíkově chemicky neošetřené bio pomeranče, je takřka nemožné. Takže jsem se musela spokojit s pomeranči z "normálního" obchodu, které jsou dozajista chemicky ošetřené a tudíž k vaření i se slupkou zcela nevhodné. A právě pro tento případ mám v záloze recept číslo dvě .. o který se tu s vámi dnes podělím!



čtvrtek 10. ledna 2013

Nakládaná vepřová kotleta




Tak a jsem tu opět s malým typem na víkendový oběd. Nějak se mi po vánocích nechce pouštět do velkého vaření. A tak přináším recept na opravdu rychlý oběd. Maso si můžete naložit do marinády den,  dva dopředu ...a v sobotu nebo v neděli stačí už jen vyndat pánvičku a osmažit na oleji!! 






úterý 8. ledna 2013

Rychlý těstovinový salát s krabími tyčinkami


Těstovinovým salátem nic nezkazíte! Těstovinové saláty jsou pro mně obvykle záchranou rychlé večeře..dají se jíst teplé, studené a jejich přípravou nestrávíte příliš dlouho času. Do těstovinových salátů lze zamíchat spoustu surovin, které určitě i vy máte doma v lednici. U nás to tentokrát vyhrály krabí tyčinky!


rychlá večře

pondělí 7. ledna 2013

Domácí horký zázvorový čaj


domácí medicína

Nevím jak u vás, ale u nás se opět začínají objevovat různé virozy a chřipky... A nevyhýbají se ani Jedlíkovu. A tak sahám po malé domácí protichřipkové  léčbě. Kromě tepla, klidu na lůžku, dostatku vitamínů... jedlíkům ordinuji i podpůrnou "terapii" v podobě zázvorového čaje.

Ovšem kromě léčby chřipky a nachlazení můžete zázvorový čaj popíjet i po celou zimu!! Vůbec nic tím nezkazíte. 
Oddenky zázvoru se dnes dají běžně koupit, takže nám vůbec nic nebrání si čerstvý zázvorový čaj připravit doma!


Karbanátky alias domácí vinná klobása



Předvánoční čas mám spojený s vinnou klobásou. Ikdyž v dnešní době si vinnou klobásu můžete v obchodech koupit po celý rok, já ji mám prostě spojenou s vánocemi.
Napadlo vás někdy vyzkoušet si udělat vinnou klobásu doma? Mě vloni tahle myšlenka napadla, ale při představě, že budu shánět střívka a plničku na klobásy, mě zase rychle opustila. Ale ne nadlouho. Vždyť nemusím dělat rovnou klobásky, z vinné směsi půjdou přeci udělat i karbanátky!
Recept domácí na vinnou klobásu jsem tedy v netradiční podobě využila a dnes se o něj podělím i s vámi.



Příprava směsi na domácí vinnou klobásu není vůbec složitá a většinu potřebných surovin určitě najdete i u vás v kuchyni!
Na směs na domácí vinnou klobásu budeme potřebovat:
1 kg vepřového mletého masa
4 plátky toustového chleba (nebo 2 starší rohlíky) pokrájeného na kostičky
150 ml bílého vína
200 ml mléka
sůl, pepř, muškátový oříšek, citronovou kůru



Nejprve si pokrájíme na malé kostičky toustový chleba a namočíme ho do vína.Necháme chvilku odpočinout. Potom namočený toustový chleba smícháme s mletým vepřovým masem. Podle potřeby přilijeme mléko a dobře promícháme. Směs by měla mít tužší konzistenci, aby nám z ní šly tvarovat karbanátky! Maso osolíme, opepříme a jemně (opravdu jen jemně) přistrouháme muškátový oříšek. S muškátovým oříškem doporučuji nakládat opatrně, je dosti aromatický! Na konec přistrouháme trochu citronové kůry.
Tak a směs máme hotovou!
Nyní už jen stačí obalit v klasickém trojobalu - mouka- vejce- strouhánka a osmažit na oleji.
Tak a tradičně-netradiční oběd je tu!

A malý typ na závěr: část mletého masa si před přípravou oddělte a připravte jedlíkům polévku z mletého masa! Recept najdete ZDE.

A co VY a vinná klobása?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...