Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Jablečné řezy

Stránky

čtvrtek 6. listopadu 2014

Jablečné řezy



Dnes jsem pro  vás nachystala něco sladkého k zakousnutí. A protože je podzim, tak hlavní roli hrají jablíčka. Obvykle z jablek dělávám klasický závin, ale tentokrát jsem se pustila do něčeho trošku složitějšího a upekla jedlíkům jablečné řezy.





Recept na jablečné řezy mi hodně připomíná recept na "hraběnčiny řezy", který už před mnoha a mnoha lety obletěl naše kuchyně. Samozřejmě, že jsem ho tenkrát vyzkoušela i já. A pamatuji si, že "hraběnka" se mi tenkrát moc nepovedla. Už si nepamatuji, kde jsem tenkrát udělala chybu, ale vím, že to už jsem je od té doby nikdy nepekla.
A tak s odstupem let jsem se do podobného pečení opět pustila. Už teš na začátku prozradím, že řezy debakl z minula se neopakoval... a tak si troufnu recept představit i vám....


Na jablečné řezy potřebujeme:

6 větších jablíček nastrouháme a promícháme s 3 lžícemi cukru a 1 lžící skořicového cukru

 

Na těsto potřebujeme:
150 g moučkového cukru
2 lžíce mléka
200 g změklého tuku
1/2 prášku do pečiva
4 žloutky 
400 g polohrubé mouky

Na sníh z bílků potřebujeme:
4 bílky
100 g krupicového cukru



Z přísad vypracujeme těsto, které je hodně podobné těstu na cukroví, takže jsem jako hlavní míchací nástroj použila ruce. Je potřeba pracovat rychle....pokud by se těsto trhalo a bylo nekompaktní, potom klidně přidejte i lžíci více mléka. 
Z vypracovaného těsta oddělíme 1/3 těsta, kterou dáme do mrazáku. zbytek těsta zabalíme do folie a dáme minimálně na 1 hodinu do lednice.


A mezi tím si připravíme jablíčka a ušleháme sníh z bílků. Bílky nejprve vyšleháme do tuha a pak zašleháme cukr tak, aby nám vznikl hustý sníh. 


Těsto vyndáme z lednice. Já jsem těsto vyválela přes folii na plát a vyložila těstem pečící plech. Je potřeba nechat alespoň 1 cm okraje. 


Na vyválené těsto poklademe připravená jablíčka.....


a na jablíčka naneseme ušlehaný bílkový sníh.....



A nyní přichází na řadu zbytek těsta z mrazáku.... těsto by mělo být "tuhé", aby šlo dobře nastrouhat....těsto nastrouháme na bílkovou vrstvu


a  nyní stačí už jen vložit do vyhřáté trouby. pečeme na 170 st asi tak 60 minut. Je potřeba si pečení ohlídat, Vršek by měl být propečený do růžova. Nepropečený sníh by mohl také způsobit dílčí pečící neúspěch .....


Malá technická poznámka: řezy nepatří do kategorie rychlých receptů. je potřeba počítat s tím, že je nutné těsto nechat minimálně 1 hodinu odpočívat v lednici a následné pečení také trvá kolem hodinky. Ale upozorňuji, že trpělivost se vyplatí a výsledek opravdu stojí za to!


Tak a tady je první i poslední fotka mého pečení. Řezy měly u mých jedlíků obrovský úspěch a za chvíli už nebylo co fotit...




Zdroj receptu: inspirováno internetem a receptem na "Hraběnčiny řezy"


7 komentářů :

  1. Ahoj Ali, vypada to skvostne!! Je to trosku delsi postup,ale tady se rika "dobre veci jsou pomale":-)) a myslim ze to hodne plati i v kuchyni. Hlavne to asi chce kvalitni troubu aby pekla hezky pozvolna..Zdravim vsechny Jedliky!!

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam nadýchané jablečné koláče mám velmi ráda, určitě chutná výtečně, díky za recept :-) Sonia

    OdpovědětVymazat
  3. Okej odkladám recept lebo sa mi slinky zbehli a povedali si ze toto sa určite musí vyskúšať :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tyhle věci mám rád, připomínají mi trochu dětství, kdy na koláčích byla pro mě nejchutnější drobenka a tohle právě ji má i dole (to těsto je chuťově podobné). S jablky ale u mne posledně zvítězila lenost, udělal jsem závin, ale z listového těsta :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to moc pěkně a já mám konečně nápad na nedělní dobrotu.Určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  6. Alis děkuju moc--brzy udělám a už se natu dobrotu těším :o) Martina

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...