A pomalu se blíží čas pečení vánočního cukroví. A tak tu pro vás mám dnes nachystaný recept na jedno vánoční cukroví, které možné někteří z vás dobře znají. My jsme ho vyzkoušeli poprvé vloni a zachutnalo nám tak, že letos u nás nebude opět chybět.
Dnes vám tedy představím recept na Masarykovo cukroví. Tohle cukroví se velice dobře dělá a hlavně i dobře chutná. Můžete ho upéct klidně už teď, ale pokud ho upečete trochu později, tak bude také dobré 🎄
Než se pustíme do přípravy těsta je nutné ořechy nejprve namočit na cca 2 hodiny do vody. Dělá se to proto, aby šly následně v těstě dobře krájet. Já cukroví dělám z vlašáků, ale viděla jsem recept, kde se dávaly lískové ořechy. Namočené ořechy zcedíme a pokrájíme na menší kousky.
Na těsto potřebujeme:
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
1 žloutek
170 g vlašských ořechů (namočených a pokrájených na větší kousky)
z uvedených surovin vypracujeme těsto, které rozdělíme na 4 čísti, z kterých uděláme válečky. Válečky těsta vložíme na chvilku do lednice. Z válečků nožem krájíme plátky asi tak 1/2 cm silné. Plátky pokládáme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě cca 12 minut.
Po upečení cukroví obalujeme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým. Mě osobně tohle cukroví chutná neobalené.....
Dělala jsem trochu jinak - těsto do formy od chlebíčku, nechat v chladu, upéci, pak krájet na strojku na chleba. Zkusím toto.
OdpovědětVymazatPřesně tohle cukroví budu zítra dělat! Vloni mělo tak veliký úspěch že jsem musela přidělávat:-) Dala jsem lískáče, ale letos přidám i vlašáky. Už se namáčí (v rumu!:-))
OdpovědětVymazatNamočit ořechy do rumu je dobrý nápad, asi také zkusím. Pěkný adventní čas
OdpovědětVymazat