Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

úterý 1. ledna 2013

Čokoládové pralinky


Čokoládové pralinky

Konečně jsem se odvážila a pustila se do výroby domácích čokoládových pralinek. Pod názvem pralinky si většina z nás vybaví čokoládové bonbony plněné rumem, které si běžně můžeme koupit v obchodech. Pralinky jsou ale také čokoládové bonbony plněné nejrůznějšími náplněmi. Nejvíce pralinek jsem snad viděla v Belgii. Takových druhů a chutí!! Marcipán, kokos, oříšky, mandle, maliny, jahody a pro náročné třeba chilli nebo kari chuť!
Ale už i u nás přibývají obchůdky s ručně dělanými pralinkami! A co takhle vyzkoušet si pralinky vyrobit doma?





Celé léto jsem sháněla informace o tom, jak pralinky doma vyrobit. Nastudovala jsem spoustu informací o temperování čokolády. Dokonce jsem měla možnost navštívit jednu opravdovskou výrobnu domácích pralinek a měla jsem možnost vidět, jak pralinky vyrábějí profesionálové. A můžu vám říct, že to byl pohled opravdu nádherný. Objevila jsem i úžasný blog Alenky T., která vyrábí úplně úžasné pralinky všech chutí. Samozřejmě jsem chodila očima její nádherné výtvory mlsat. A že jich tam má požehnaně! Na tomhle mlsání je úžasné, že po něm člověk nepřibere ani dekoUsmívající se
A tak se výroba pralinek stala pro mě novou výzvou!! To by bylo, aby to nešlo. I dala jsem se do shánění všeho potřebného.
A když se mi konečně podařilo sehnat potřebné suroviny a formičky nedešel den D a já se za vydatné pomoci mé dcery pustila do výroby vysněných čokoládových pralinekUsmívající se.

Návod na výrobu domácích pralinek najdete ZDE.

Kromě klasických domácích prlainek z tmavé čkolády si můžete připravit i bílé domácí pralinky. Recetp najdete ZDE

Z pralinek si můžete vyrobit i malou bonbonieruUsmívající se


A tady vám představuji domácí pralinky s kapučínovou náplníUsmívající se. Recept najdete ZDE



A co takhle oslavit Valentýna pravými valentýnskými pralinkami. Recept najdete ZDE



Pokud se chcete na něco o výrobě pralinek zeptat... nebojte se napsat do komentáře! Ráda Vaše dotazy zodpovímUsmívající se



A na závěr přidávám pár fotek pořízených v obchůdku s pralinkami:





Pečené brambory


Pečené brambory

Brambory jsou neodmyslitelnou součástí našich jídelníčků. V obchodech se s nimi můžeme setkat po celý rok. Ale úplně nejlepší brambory jsou ty, které si vypěstujeme sami, doma, na zahrádce. Brambory vypěstované doma, se klidně mohou pyšnit přívlastkem "bio brambory" - bez chemie,pěstované s láskou a péčí. A právě tyhle krasavice z naší zahrádky jsem se rozhodla dneska použít pro rychlou večeři.
Možná dnešní recept bude někomu připadat úplně obyčejný, ale i obyčejné věci mohou výborně chutnat.





Na přípravu pečených brambor potřebujeme - brambory, sůl, olej a koření dle naší chuti.
Brambory i se slupkou nejprve pořádně vypereme a zbavíme nečistot. Brambory nakrájíme na osminky a dáme na pečící plech. Osolíme, pokapeme olejem, přidáme koření dle naší chuti (výborné je grilovací koření, kmín..no prostě, co kdo rád) a promícháme. Plech s bramborama vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi tak 25 minut na 200 st. na programu s ventilací.


A rychlou večeři máme hotovu. Ještě sklenici mléka a můžeme se s chutí pustit do jídla!
Malá poznámka nakonec- pečené brmabory můžeme použít místo smažených hranolek i jako přílohu k nejrůznějším pokrmům!

A co VY? Také si doma připravujete pečené brambory? Napište do komentářů

Štika na paprice


Štika na paprice

Štiku zná snad každý z nás. Náš nejznámější sladkovodní dravec se také ocitl u nás v kuchyni. A musím přiznat, že byl vítaným hostem! Část štiky jsem naporcovala na podkovy, které zužitkuji později. A zadní část štiky, která se na podkovy opravdu nehodí, jsem "nafiletovala" a připravila na paprice.



A zde je recept.
Štiku nafiletujeme, pokapeme citronem a necháme chvilku odpočívat. Potom jednotlivé kousky nasolíme, jemně posypeme grilovacím kořením a obalíme v mouce, do které zamícháme 3 lžíce papriky. Obalené kousky smažíme na oleji.
Podáváme s brambory, zeleninovým salátem nebo jen tak s pečivem.

A co VY? Jak připravujete nejčastěji ryby VY? Napište do komentáře

Chlebové bochánky


Chlebové bochánky

Chlebové bochánky, chlebové houstičky, chlebové bagetky, to všechno si můžeme připravit z následujícího těsta. Já jsem se rozhodla dnes upéct chlebové bochánky. Jejich tvarování není nijak složité a těsto za mě připravila domácí pekárnička.


Na přípravu potřebujeme:
300 ml vlažné vody
2 lžičky soli
1/2 lžičky cukru
1 lžičku chlebového koření
500 g tmavé chlebové mouky
3/4 kostičky droždí
Na posypání : 4 lžíce semínek (slunečnicové, sezamové, dýňové) a hrubá sůl

Surorviny v pořadí tak, jak jsou napsány v receptu, vložíme do domácí pekárny a zapneme na program těsto. Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 dílků a vytvoříme bochánky, které necháme na plechu vyloženým pečícím papírem, asi tak 30 minut, nakynout.

Před vložením do trouby bochánky potřeme bílkem a posypeme oblíbeným sypáním!
Pečeme v předehřáté troubě na 200 st. asi 15 minut.


A co VY? Také si připravujete domácí pečivo? Napište do komentáře

Bramboráky


Bramboráky

Letošní podzimní úroda brambor je jako stvořená pro přípravu nejrůznějších bramborových pokrmůUsmívající se. Jedním z nejtradičnějších bramborových pokrmů jsou určitě bramboráky. Je zajímavé, že v každém kraji se bramborákům říká jinak. Můžeme se tak setkat se cmundou,halapáčem nebo vošouchem. Bramboráky můžeme jíst samotné nebo je můžeme použít jako přílohu k různým masovým směsím, naplnit je .. no prostě fantazii se meze nekladou.

domácí bramboráky

Na přípravu bramboráků potřebujeme:
5 větších brambor
1 celé vejce
150 ml horkého mléka
5 lžic polohrubé mouky
sůl, pepř, majoránku
česneku podle chuti



Brambory nastrouháme na jemném struhadle, zalijeme horkým mlékem. Přidáme vejce a vše dobře promícháme. Postupně přidáváme mouku, aby nám vzniklo hustší těstíčko. Ochutíme solí, pepřem, majoránkou a rozmačkaným česnekem. Dobře promícháme. Smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji. Hotové pokládáme na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného oleje.
A máme hotovo!! Levná, rychlá bezmasá večeře je připravena!! Teď už jen zbývá s chutí se pustit do jídla!

A co VY? Také děláte doma bramboráky? Jak se bramborákům Vašem kraji říká? Napište do komentáře
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...