Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

středa 2. ledna 2013


Červená čočka s uzeným masem

Na novoročním stoel nesmí chybět čočka. Čočka je pokrm, kterým doma své jedlíky nijak nenadchnu. Ačkoli se je snažím přesvědčit o prospěšnosti luštěnin pro lidský organismus, obvykle na čočku zůstávám sama. A tak se čočka, v naší kuchyni opravdu nedoceněná, objevuje na našem jídelníčku opravdu zřídka.


Ze všech druhů čoček jsem si nejvíce oblíbila čočku červenou. Hlavně proto, že je rychle vařená.
A tady je recept na moji "fofr" čočku

1 hrneček červené čočky
2 hrnečky vody
1/2 kostky masoxu
2 bobkové listy
ocet a sůl na dochucení

Čočku nejprve dobře propereme pod tekoucí vodou. Zalijeme vodou, přidáme masox, bobkové listy necháme povařit. Čočka se vaří opravdu rychle, celé to netrvá ani 10 minut. Potom dle chuti dosolíme a ochutíme octem. Do téhle čočky nedávám ani osmaženou cibulku, a a ni ji nezadělávám jíškou. Prostě jenom jednoduše povařím a dochutím

A co VY a luštěniny ve Vaší kuchyni?

Marokánky


Marokánky

Marokánky jsou dalším druhem cukroví, které nesmí o vánocích chybět. Marokánkám se u nás říká "placičky". Ony to v podstatě placičky jsou, tak nač jím říkat marokánkyMrkající. Doporučuji je připravovat s předstihem, aby se do svátků dobře rozležely!




Na marokánky potřebujeme:
200 ml šlehačky
250 g krupicového cukru
250 g kandovaného ovoce
250 g oříškové směsi (vlašáky, lískové ořech, mandle) - namlet
30 g hladké mouky


Šlehačku necháme přejít varem a odstavíme z plotny. Smícháme směs ořechů, kandované ovoce, cukr a mouku a přilijeme svařenou šlehačku. Dobře promícháme. Pokud se nám hmota zdá být příliš řídká, potom přidáme mouku.
Z hmoty lžičkou klademe na pečící papír malé hromádky. Hromádky dáváme dále od sebe, protože se nám během pečení pěkně rozlezou.
Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě.
Správně by se marokánky měly ještě polít čokoládou. Ale u nás se nepolévají!

Rychlé domácí rohlíky


Máslové rohlíky


Máslové rohlíky jsou malým zpestřením vánočního pečení. Namazané máslem, s hrnkem horkého kakaa.. a nebo jen tak na zakousnutí...



Na přípravu potřebujeme:

250 ml vlažného mléka
50 g změklého másla
1 vejce
450 g hladké mouky
1,5 lžičky soli
3/4 kostky droždí
Těsto za mě tradičně připravila domácí pekárna. Všechny suroviny tak, jak jsou v receptu napsány, vložíme do domácí pekárny. A zapneme na program těsto.
Hotové těsto rozdělíme na 2 části. Z každé části vyválíme válečkem kruh, který rozdělíme na 4 části. Z trojúhelníkových výsečí rolujeme rohlíky.
Rohlíky necháme ne plechu ještě asi tak 20 minut nakynout. Před vkládáním do trouby potřeme rohlíky rozšlehaným vajíčkem a posypeme oblíbenou posypkou.
Pečeme na 180 st. asi tak 15-20 minut

Vínové cukroví


Vínové cukroví

Pečení vánočního cukroví ještě nekončí! Dneska přináším recept na cukroví, které určitě většina lidí zná.je to recept na rychlé, levné a hlavně dobré domácí vánoční cukroví! Je to cukroví připravené z vína.

ert


Na vínové cukroví potřebujeme:
250 g tuku ( já jsem použila Stelu)
250 g hladké mouky
1 žloutek
5 lžic bílého vína
Vypracujeme těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v lednici odpočívat. Z těsta vyválíme vyšší placku z které vykrajujeme různé tvary. Pečeme v předehřáté troubě. Po upečení obalujeme v cukru smíchaným s vanilkovým cukrem.


tzu

Nápad s vykrajovanými prostředky jsem okoukala u Hanky!

Vyzkoušejte i další recepty na cukroví z mého blogu!
Pokud hledáte rychlý recept na rychlé vánoční cukroví... tak vínové cukroví je tím pravým receptem na vaše vánoční pečení!

Slepované linecké cukroví


Slepované linecké cukroví

Slepované vykrajované linecké cukroví nechybí určitě na žádném vánočním stole. Je to prostě vánoční klasika. Někdo cukroví slepuje rybízovou zavařeninou, někdo malinovou, někdo meruňkovou. Každý má určitě ten "svůj" nej.. recept, podle kterého tuhle klasiku peče. A já dneska přináším recept, podle kterého slepované cukroví pečeme u nás doma.

sl


Na těsto potřebujeme:
100 g cukru
200 g tuku (nebo másla)
300 g hladké mouky
1 žloutek
Z těsta vypracujeme těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v lednici odpočívat ( já nechávám i déle). Z těsta vyválíme placku, z které vykrajujeme různé tvary. Pečeme ve vyhřáté troubě.
Upečené tvary slepujeme zavařeninou - podle toho jakou kdo má rád - rybízovou, meruňkovou...

A ještě přidám pár malých vychytávek, které mi poradila moje švagrová, která tyhle vychytávky okoukala u svého strýce - pana Kozla (vyhlášeného cukráře):
do těsta přidáváme pouze žloutek - cukroví se nám nebude lámat
pokud do těsta přidáme malou lžičku zavařeniny (já dávám rybízovou) bude cukroví pěkně vláčné!!



Do těsta můžete přidat i kakao ... a máme kakové linecké.... a použít ho můžete třeba takto:


A malá ochutnávka jena jen pro VásUsmívající se

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...