Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

středa 2. ledna 2013

Krupicovo-mrkvová polévka


Krupicovo-mrkvová polévka


A je tu čtvrtek a určitě netrpělivě očekáváte víkendový typ na oběd. Dnes nepřináším recept na hlavní chod, ale recept na rychlou víkendovou polévku.
Nevím jak Vy, ale já mám polévky moc ráda. Ať už je to masový či zeleninový vývar, zeleninový krém, česnečka nebo bramboračka. A protože jsem vám během roku receptů na polévky moc nepřinesla, pokusím se to dnes alespoň trochu napravit. A dneska se s vámi podělím o jednu z mých nejoblíbenějších polévek.


Téhle polévce jsme doma říkávali "polévka chudých dětí". Ale při dnešní ceně vajíček a másla, už jí ten název moc nepasuje Mrkající.
Na polévku budeme potřebovat:
1 mrkev - natrouhanou na hrubém struhadle
1 lžíci másla (doporučuji nenehrazovat jiným tukem)
1 vejce
2 lžíce krupice
1 masox
vodu
petrželku na ozdobení


Nejprve si v hrnci rozpustíme máslo. Na rozpuštěné máslo vložíme mrkev, nastrouhanou na hrubém struhadle a necháme chvilku podusit. Na mrkve nalijeme vajíčko, smíchané s 2 lžícemi krupice a za stále míchání necháme vajíčko srazit. Pozor- je potřeba opravdu důkladně míchat, aby se nám "míchanice" nepřichytila!
A nyní už stačí zalít vodou, přidat masox a nechat asi tak 25 minut dobře provařit. Na konec dle chuti dosolímea ozdobíme petrželkou.
A máme hotovo!



Mátový sirup


Mátový sirup

Po delší době jsem se opět rozhodla doplnit zásoby domácích sirupů. Tentokrát to vyhrál mátovýMrkající.
U Evky na blogu jsem nedávno objevila recept na mátový sirup. Ale protože nevlastním velkou mátovou plantáž, ale malý keříček máty, recept jsem musela trochu upravit a samozřejmě doplnit o můj oblíbený citronUsmívající se


rychlý mátový sirup

A o recept se tu s vámi dnes podělím. Hned na začátku musím říct, že ne všem tenhle sirup může chutnat. Máta má své specifické aroma, které ne všem může být příjemné.

Na přípravu domácího mátového sirupu potřebujeme:
2 hrsti mátových lístků
1/2 citronu pokrájeného na kolečka
750 ml převařené, vychlazené vody
asi 650 g krystalového cukru
2 lžičky kyseliny citronové
šťáva z 1/2 citronu


1. den
mátové lístečky opereme a vložíme do hrnce. Přidáme na kolečka pokrájenou 1/2 citronu a vše zalijeme 750 ml převařené, vychlazené vody. Necháme 24 hodin vyluhovat.

2. den
Námočené lístky a citron přecedíme. Do přecezené vody přidáme cukr, kyselinu citronou a šťávu z 1/2 citronu. Vaříme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a potom ještě asi tak 4 minutky necháme převařit.
Plníme do čistých skleniček.

A máme hotovo. A můžeme si připravit úžasný osvěžující nápoj!!!! Sirup stačí zalít vychlezenou perlivou vodou, přidat kousky limetky, led a pár lístečků čerstvé máty

Vyzkoušejte i jiné sirupy!


Inspirováno: Evkou - murkaeva.blog.cz

Salát caprese


Salát caprese

Vyzkoušejte něco nového a pusťte se do přípravy úžasného rajčatového salátu s mozarellouMrkající.
Rajčatovo-okurkový caprese salát patří k mým oblíbeným salátům. Je jednoduchý na přípravu a s mozzarellou je opravdu úžasnou lehkou letní svačinou.



Na přírpavu caprese salátu potřebujeme:
1 balení mozzarelly
4 menší rajčata
1 menší okurku
bylinky (bazalka a já dávám i oregáno)
olivový olej, balsamikový ocet, sůl


S přípravou vám mohou pomoci i malí jedlíci! Rajčata, okurky a mozzarellu nakrájíme na plátky.
Mezi jednotlivé plátky zeleniny vkládáme plátek mozarelly.
Jemně osolíme, zakapeme olivovým olejem a můžeme zalít trochou balsamikového octa. Já ocet vynechávám a i tak je salát moc dobrý.


A co VY a letní saláty?

Domácí langoše


Langoše

Kdo by v dnešní době neznal langoše? Musím se přiznat, že jsem langoše poprvé v životě jedla v minulém století na dovolené na Senci. Tenkrát je v dřevěném stánku u jezera prodávali za celou 1,- Kčs. A mohli jsme si pro tu, pro nás neznámou dobrotu, nohy uběhat. A u stánku pokaždé stála dlouhatánská fronta. A k tomu ještě točenou malinovku do bílého plastového kelímku.... no člověk si prostě některé věci pamatuje celý životUsmívající se.



Roláda z kuřete


Kuřecí roláda

Tak a je to tu zase!!! Víkend se blíží! A já opět přináším typ na víkendový oběd v podobě kuřecí rolády. Kuřecí roláda je malou změnou. Příprava je sice trochu pracnější,ale výsledek stojí za tu námahu.

Na přípravu potřebujeme:
1 kuře
plátkový sýr
2 míchaná vajíčka
hořčici, sůl, grilovací koření

Nejprve nás čeká nejsložitější fáze celé přípravy. Musíme totiž kuře vykostit tak, aby z vykostěného plátu šla udělat roláda. Opatrně kuře vykostíme. Skelet můžeme použít na přípravu kuřecí polévky a křidýlka můžeme přidat do pekáčku s roládou.
Pokud se nám podařilo kuře zdárně vykostit, můžeme začít s přpravou rolády.


Vykostěný plát osolíme a potřeme hořčicí. Poklademe plátkovým sýrem a do spodní části naneseme smaženici ze dvou vajíček ( do smaženice můžeme přidat hrášek, houby.. prostě fantazii se meze nekladou).
Nyní přichází další záludná část.. a to smotat plát do rolády.
Odspoda opatrně rolujeme, aby nám náplň příliš nevylezla venMrkající. Pokud se nám podařilo zdárně plát srolovat, můžeme celé ještě převázat silnější nití, popřípadě problematická místa spojit jehlou nebo párátkem.
A takto připravenou roládu přeneseme na pekáček, přidáme plátek másla, podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby.Pečeme asi 1 hodinu. Během pečení roládu podléváme a v polovině pečení celou roládu opatrně otočíme.
Upečenou roládu vyndáme z pekáčku a vzniklou vypečenou šťávu můžeme ještě zahustit lžící mouky. Dobře provaříme.
A máme hotovo! Pokus Vám do šťávy vyteče trocha náplně, nezopufejte!!
Podáváme s brmaborama, bramborovou kaší, rýží.. co , kdo rád.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...