Cuketa!? Před pár lety tohoto dýňo-okurko křížence nikdo neznal. A dnes je cuketa běžnou rostlinou pěstovanou na našich zahrádkách.
I letos se nám urodilo plno cuket. Pořád přemýšlím, co z nich udělat. Bramborák, řízek, zapečené cukety, to už je klasika.
Kolegyně přinesla do práce recept na cuketovou marmeládu.
Z počátku jsem byla dost nedůvěřivá. Marmeláda z cukety, kdo to jakživ viděl?! Jak to může chutnat?
A protože cuket mám dostatek, želírovací cukr taky doma najdu a Tang, ten jsem dokoupila, nedalo mi to nevyzkoušet.
Musím říct, že výsledek předčil mé očekávání.
Použila jsem broskvový Tang a opravdu super marmeláda. Na příště mi zbyl ještě citronový, tak jsem zvědavá, jak bude chutnat.
CUKETOVÁ MARMELÁDA
1 kg nastrouhané cukety
500 g želírovacího cukru 1:2
1 Tang (dle chuti, já použila broskvový)
Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubým struhadle. Trochu podlijeme vodou a cuketu pěkně rozvaříme. Pro hladkou konzistenci ještě ponorným mixerem rozmixujeme. Přidáme balíček Tangu a želírovací cukr. Povaříme. Teplé plníme do skleniček.
Pokud se rozhodnete tento recept vyzkoušet, prosím písněte mi do komentářů, jak to chutnalo vám!!
Vyzkoušejte také cuketovou špagetku a cuketový kompot.
Musím se také pochlubit, letos jsem navařila hodně cuketové marmelády, úroda byla veliká, takže jsem podarovala i děti. Nejdříve jsem dělala citronovou (přidala jsem k cuketě 3 citrony na malé kostičky nakrájené a dusila, Gelfix+cukr), včera jsem vařila ze 3kg pomerančovou. Je velice dobrá. Zdraví Jana
OdpovědětVymazatJani, děkuji za návštěvu a za cuketové typy :)
VymazatMusím se pochlubit.zavařuji vše co roste na zahrádce.Letos se mi urodilo spousta cuket,tak jsem chtěla uvařit marmeládu,ale u nás nikde neni k sehnání Tang doufám,že mohu nahradit třeba Vitacitem a nic nezkazím.Zdraví Vendul
VymazatDíky za návštěvu, myslím, že s Vitacitem to také půjde :)
Vymazatzdravím
OdpovědětVymazatmusí se marmeláda ještě sterilovat?
Dobrý den,
OdpovědětVymazatjá pro jistotu marmeládu ještě steriluji - 20 minut při 80 st.