Hned na úvod se musím přiznat, že nejsem velkým příznivcem průmyslově vyráběných paštik. A o to více jsem chtěla vyzkoušet výrobu paštiky v domácích podmínkách.
Ve starém sešitě s recepty jsem objevila "lety zapomenutý" recept na domácí paštiku a tak jsem se pustila do výroby!
Pokud se, stejně jako já, rozhodnete tuhle paštiku vyzkoušet .. vřele doporučuji. Je jednoduchá nejen na množství surovin, ale i na výrobu!!
500 g drůbežích jater
250 ml smetany
4 celá vejce
1 lžičku soli
pepř
lžičku sádla
Drůbeží játra pokrájíme na menší kousky a tyčovým mixerem rozmixujeme. Do vzniklé hmoty zašleháme vejce, přidáme sůl a dle chuti pepř. A úplně jsem zapomněla napsat, že přilijeme smetanu a vše dobře promícháme. (Děvčata, díky za připomenutí )
Tak, základní paštiku máme hotovou. Podle chuti můžeme přidat oloupané mandličky, sušené brusinky, bylinky.. prostě, co kdo rád.
Vzniklou játrovou hmotu nalijeme do libovolné formy, kterou si nejprve vymažeme sádle a můžeme i vyložit plátky anglické slaniny. Část hmoty můžeme nalít do zavařovacích skleniček.
Tak, základní paštiku máme hotovou. Podle chuti můžeme přidat oloupané mandličky, sušené brusinky, bylinky.. prostě, co kdo rád.
Vzniklou játrovou hmotu nalijeme do libovolné formy, kterou si nejprve vymažeme sádle a můžeme i vyložit plátky anglické slaniny. Část hmoty můžeme nalít do zavařovacích skleniček.
Naplněnou formu vložíme do vyššího pekáče, který naplníme vodou. Vložíme do trouby a pečeme na 160 st. asi tak 60-70 minut.
Upečenou paštiku necháme vychladnout a máme hotovo!!!!
Paštika je jemná, jde krásně roztírat.. no prostě tahle paštika stojí za vyzkoušení!
Recept už mám opsaný a určitě ho vyzkouším. Přidám mandličky, už se mi sbíhají sliny.
OdpovědětVymazatAhoj Ivuš, budu moc ráda, když dáš vědět, jak tvoření šlo :)
VymazatPečlivě jsem si přečetla Tvůj recept, nenašla jsem v popisu použití smetany, kterou máš uvedenou v surovinách...Paštiku taky dělám, ale trošku jinak . Očištěná játra udělám na sádle, poškrábu, smíchám se sádlem a hotovo. Už nějakou chvíli hledám nějaké ochucení, vyzkouším ty brusinky. Zajímavost- tuto pochoutku dělá MŮJ MUŽ.
OdpovědětVymazatAhoj Miládko,moc Tě zdravím a děkuji za připomenutí :) Hned jsem to do receptu doplnila. Ta smetana je tam dost důležitá :) Tvůj recept zase vyzkouším já...moc se mi zamlouvá a zdá se na přípravu jednoduchý. Brusinky vyzkoušej, je to příjemná chuť :)
VymazatAlis taky jsem nenašla kdy tam dát tu smetanu,ale asi po rozmixování???Počkám,snad nám to sdělíš,takové paštiky máme rádi,ale ty kupované mističkové- spíše ve folii-neeee.Ty brusinky mohou k tomu být dobré?
OdpovědětVymazatAhoj Miluško, moc Tě zdravím! Smetanu jsem už dopsala a bud moc ráda, když vyzkoušíš :)
VymazatAlis, musím také jen konstatovat již napsané, vypadá to moc dobře a už si ukládám recept a opravdu brzy vyzkouším, protože paštiku tu manžel rád. Jen nemám žádnou vhodnou nádobu, budu muset něco vymyslet. A do paštiky já zase nic nemusím, na rozdíl od jiných. No, sto lidí, sto chutí, že?
OdpovědětVymazatAhoj Ježurko, já paštiku dělám v chlebíčkové formě a jde to i nalít do nižších zavařovaček. Potom je potřeba jen snížit čas pečení.
VymazatAhoj Ali, mám stejný recept na paštiku, pouze na okořenění používám Paštikové koření. Tato paštika je opravdu výborná.
OdpovědětVymazatAhoj Ivuš, moc díky! S tím paštikovým kořením to je moc dobrý nápad!!!!!
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatAlis, tak tento receptík ukládám ... vypadá fantasticky.
OdpovědětVymazatHezký večer ... Věra
Ahoj Věrko,moc díky!
VymazatAhoj Alis!
OdpovědětVymazatRecept si znamenám a snad vyzkouším.
Jen mám dotaz...pokud budu péct v té chlebíčkové formě,jaká je asi trvanlivost a jaká ve skleničkách?
Ahoj Blani, po pravdě řečeno u nás paštika zmizí do druhého dne. Z této dávky je to akorát na jednu chlebíčkovou formu, takže je to opravdu brzy snězené
VymazatAhoj Alis!
OdpovědětVymazatDomácí paštiky mám ráda! :-) Ale co mi u nich vadí, když se nechají kousky. Taková ta hrubá paštika - tu nemusím. :-)
Ale tu paštiku, co máš hned na první fotce - tak tu já ráda. Nejraději u nás paštiky mamča, takže recept i s fotkami vytisknu a uložím do naší receptové knihy! Už tam mám recepty od Peťky, Verunky, Blanky a také od tebe. :-) A všechny nám moc moc chutnají. :-)
Alis, přeji krásný zasněžený den. :-)
Ahoj Šári,moc díky!
VymazatOpět výborný recept! Trefila ses mi dnes totálně do chuti. Půjdu koupit játra :-D. Já dělám paštiku chlazenou (z orestovaných jater) a všichni ji milujou. Od té doby paštiky či játrovky nekupuju, když máme chuť koupíme játra a je to za chvilku. Krásný chutný víkend Alis!
OdpovědětVymazatAhoj MArcelko,moc díky!
VymazatDobrý večer...Dnes jsem také dělala paštiku..Byla moje uplně první a zítra se dozvíme jak chutnala :-) ta vaše vypadá velice lákavě :-)
OdpovědětVymazatIvetko, děkuji za návštěvu! Jsem moc ráda, že jste recept vyzkoušela a věřím, že bude chutnat!!!!
VymazatZajímavé recepty na tebe, jsem rád recept na pomerančovou marmeládou a ovocný čaj, velmi zajímavé, neznal. Můj blog je tradiční vaření Valencia.Te pozvat k návštěvě své recepty ze Španělska v roce
OdpovědětVymazathttp://valenciagastronomic.blogspot.com.es.
Pozdrav ze země pomerančů ve Španělsku (Valencia)
Alis tak na tu se těším :o)Martina
OdpovědětVymazatAhoj Marti, uvidíš, že budeš mile překvapená!
VymazatAhoj Alis, tak jsem se včera dostala k výrobě paštiky a povedla se. Dala jsem tam česnek, tymián a brusinky. Příště dám všeho ale trochu víc, mám ráda výraznější chutě. Děkuji za recept. Máculka
OdpovědětVymazatDěkuji za váš recept,paštiku jsem dělala poprvé a byla vinikající.je jednoduchá,rychlá a moc dobrá,
OdpovědětVymazat