Kváskový chleba z domácí pekárny
Tak dneska jsem tu receptem na pečení v domácí pekárně. Zkuste si doma upéct vlastní kváskový chleba. Recept, který vám dnes přináším, jsem si kdysi našla na internetu a vytiskla si ho s tím, že ho musím vyzkoušet. A konečně přišel jeho čas. Pokoupila jsem všechny potřebné suroviny a mohla se tak s chutí pustit do pečení.
Kváskový chléb z domácí pekárny podle Alis |
Musím hned na začátku říct, že kváskový chleba je opravdu moc dobrý a díky kvásku má velmi dobrou "chlebovou chuť".
Na přípravu potřebujeme hlavně sušený chlebový kvásek. Já jsem ho koupila ve "zdravěnce" (ale určitě se dá použít i doma vyrobený žitný kvásek, ale ten jsem nikdy nezkoušela).
Podle receptu je nutné nejprve sušený chlebový kvásek "oživit". To znamená, že 1 lžíci sušeného kvásku smícháme s 250 ml vlažné vody a do této směsi přidáme 150 g žitné chlebové mouky. Dobře v misce promícháme. Misku zabalíme do utěrky a přikrajeme sáčkem a necháme do druhého dne (cca 12 hodin) kvásek pracovat (oproti kvasnicovému klásku, je tenhle žitný o mnoho línější).
Druhý den už postupujeme stejně jako když pečeme v domácí pekárně "kvasnicový"chleba. Takže do pekárny v pořadí tak, jak je v receptu napsáno, vložíme všechny potřebné suroviny:
oživený žitný kvásek
120 ml vlažné vody
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky chlebového koření
500 g pšeničné hladké mouky (lze nakombinovat i jiné druhy mouky)
a 1/2 lžičky sušeného droždí
Podle typu pekárny nastavíme pekárnu na pečení chleba. A teď už všechnu práci přenecháme našemu pomocníkovi.
A po zaznění zvukového signálu- máme hotovo!!!
A k domácímu kváskovému chlebu můžeme připravit i oblíbenou pomazánku nebo oblíbený salát!
Zdroj receptu: domacipekarny.dama.cz - 0306.JKpipule chléb z oživeného sušeného kvásku
Vyzkoušejte při domácím pečení také ošatkový kváskový chléb. recept najdete ZDE na blogu.
A takhle vypadá domácí ošatkový chléb po upečení!
ošatkový kváskový chléb |
Dobrý den,
OdpovědětVymazatchleba vypadá opravdu chutně, můžu se zeptat kolik kvásku v gramech použijete na 500 g mouky?
Díky Olina
Bohužel kvásek nemám zvážený v gramech,ale "na oživení kvásku" dávám 1 polévkovou lžíci na 150 g žitné mouky a v konečné fázi přípravy těsta přidávám 500 g hladké mouky.
Vymazat