Rybí polévka
Rybí polévka patří v naší kuchyni k tradičnímu štědrovečernímu jídlu. Rybí polévka je zvláštní jídlo, které si člověk buď oblíbí, anebo ho nesnáší. Znám spoustu lidí, kteří nad rybí polévku nemusí a spoustu lidí s kterými mohu vést dlouhé debaty o tom, jak polévku připravují právě oni. A co domácnost, to jiný recept. Někdo dělá polévku s jíškou, někdo se smetanou, někdo s nudličkami.... A dnes vám přínáším recept, jak polévku vařím já.
Na rybí polévku potřebujeme:
rybí kousky (hlavu, jikry a já přidávám i kousek masa od ocasu)
kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer)
cibuli
2 stroužky česneku
celý pepř, sůl, nové koření
krupičku
muskátový oříšek
Rybí kousky zalijeme vodou, přidáme cibuli a česnek pokrájené na čtvrtky, celá pepř a nové koření. Dále přidáme oblíbenou kořenovou zeleninu. Vše necháme povařit asi tak 30 minut.
Po té vše přecedíme.
Rybí kousky obereme a na jemno pokrájíme. Zeleninu pokrájíme na kostičky a spolu s masem vrátíme zpět do vývaru. Vývar přivedem k varu, přidáme 2 lžíce krupičky, aby se nám polévka trochu zahustila. Dochutíme solí a nakonec přidáme lžičku nastrouhaného muškátového oříšku.
Ozdobíme petrželkou a můžeme přidat i osmažené chlebové hvězdičky!
A co VY a rybí polévka?
rybí polévku vařím stejně, jenom do ní přidávám nakonec ještě rozkvedlané vejce
OdpovědětVymazatDo polévky dávám hrubou krupici do růžova osmahnutou nasucho na pánvi.dávám ji pouze v případě kdy kapr nemá jikry.
OdpovědětVymazatVařím stejně, jen krupici nedávám, seženu si jikry a mlíčí-ty to zahustí dostatečně. Jíška spíš tmavší.
OdpovědětVymazatAhoj, rybí polévku vařím naprosto stejně. Jen s tím rozdílem, že těsně před podáváním přidávám vajíčka. Děti mají potom takovou nostalgickou náladu, jelikož stejně ji vařil náš dědeček. Byl to vášnivý rybář, vnuk je celý po něm. Pro rybářské vybavení již nechodí do klasických kamenných obchodů, ale z ušetřeného kapesného nakupuje na sportcarpu
OdpovědětVymazat