Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření

Stránky

středa 2. ledna 2013

Obložené chlebíčky


Obložené chlebíčky


Posledním receptem letošního roku jsou obložené chlebíčky!
Obložené chlebíčky, stejně jako jednohubky a kanapky se o různých svátcích a oslavách objevují takřka ve všech domácnostech. Tahle dobrota je typicky českou specialitou. Nikde jinde ve světě v lahůdkářstvích tyhle malé obložené dobrůtky nenajdete. Ani sandwich ani hot dog, prostě český obložený chlebíček. Nápad s obloženými chlebíčky vznikl na počátku dvacátého století v lahůdkářské dílně slavného lahůdkářského mistra pana Paukerta. A odtud se výroba chlebíčků pomalu rozšířila do našich domácností.


domácí obložené chlebíčky


Každý má určitě ten svůj osvědčený recept na přípravu chlebíčků. Chlebíčky můžeme ozdobit prakticky vším, co nám chutná. Veku můžeme namazat různými pomazánkami, saláty, sýry, ale i klasické máslo není vůbec špatné. No a na obložení můžeme zvolit různé salámy, zeleninu, kyselé okury, tvrdé sýry.. no prostě, co kdo rád.
A co takhle vyzkoušet si chlebíčkový salát vyrobit doma, z domácích surovin? Takový domácí salát na chlebíčky má určitě něco do sebe:)
Zkuste si na obložené chlebíčky připravit vlastní domácí vlašský salát ! Recept najedete ZDE!
A pokud se vám zrovna vlašák nehodí, tak vyzkoušejte domácí pochoutkový salát! recept najdete ZDE!



A vyzkoušejte i další recepty domácí studené kuchyně! Domácí salámový aspik je tím pravým. recept na aspik najdete ZDE na blogu!


A co VY? Také připravujete na svátky obložené chlebíčky? Jakou nejraději používáte pomazánku a čím chlebíčky zdobíte?

Šunkový aspik


Šunkový aspik

Malou změnou ve všech těch vánočních sladkostech je šunkový aspik. A pokud přemýšlíte o tom, co připravit na Silvestra, potom vyzkoušejte šunkový aspik.

domácí aspil
šunkový aspik


Stejně jako na panna cottu, tak i na šunkový aspik potřebujeme želatinu. Ale nebojte se želatiny, ono to sice zpočátku vypadá, že ne a nezatuhne ... ale ve finále ... zatuhneUsmívající se a obavy jsou ty tam!

Na šunkový aspik potřebujeme:
1 l tekutiny - já jsem použila přecezený nálev z kyselých okurek a do 1 l litru dolila vodou, a protože nálev je dost kyselý, dosladila jsem celé ještě 1 lžičkou cukru. Pokud nemáme nálev z okurek, potom v 1 litru vody můžeme povařit 3/4 kostky masoxu. Tekutinu přivedem k varu.
Mezi tím si dáme do 1/2 skleničky nabobtnat 35 g mleté želatiny.
Nabobtnalou želatinu dáme rozpustit do vařícího nálevu a za stálého míchání necháme rozpustit (želatinu nevaříme). Odendáme z plotýnky.
Připravený rosol necháme vychladit a připravíme si suroviny, které budeme do aspikem zalévat.
Ale ještě je potřeba si do lednice dát vychladit nádobky, do kterých budeme aspik zalévat.


Já jsem tentokrát do apsiku použila vařená vajíčka, kyselou okurku, tvrdý sýr a šunkové rolky naplněné vlašským salátem.
A nyní začneme se zaléváním. Upozorňuji, že proces zalévání a prokládání je trochu časově náročnější, protože jednotlivé vrstvy zaléváme postupně.
Nejprve do vychlazené formy nalijeme asi půl centimetru vysokou vrstvu rosolu dáme zatuhnout do lednice. Takto připravenou zatuhlou vrstvu poklademe vajíčkem, okurkou a zalijeme rosolem. Opět dáme zatuhnout. A takhle pokračujeme až do konce - ozdobit - zalít -zatuhnout . Musíme mít na paměti, že až se forma vyklopí, tak to , co je navrchu bude vespod a naopakMrkající.

A na závěr dáme vše do lednice, aby celý aspik krásně zatuhl a šel dobře krájet!
Čekání se v tomto případě určitě vyplatí!!!



A z připravených surovin můžete připravit také malé aspikové bábovičky...

aspikové bábovičky


Vyzkoušejte i další "želetinové recepty". Vyzkoušejte také vaječnou tlačenku. Recept na její přípravu najdete ZDE na blogu!

vaječná tlačenka

Skládání ubrusku


Skládání ubrousku

Dnes nepřicházím se svým typem na víkendový oběd. Je mi jasné, že o štedrovečerní večeři nebude většina z nás experimentovat, ale budeme se držet naší osvědčené letité klasiky. Ani u nás nebude zítra na svátečním stole chybět obalovaný kapřík s bramborovým salátem a spousta dalších dobrůtek.
Na svátečně vyzdobeném stole však nesmí chybět hezky složený ubrousek. A proto dneska přicházím s typem, jak si vylepšit sváteční stolničení a také, jak zabavit naše malé nedočkavé jedlíky.




Při skládání ubrousku jsem se nechala inspirovat jedním "vánočním magazínem" a pustila se do tvoření. Celý postup jsem se pokusila nafotit. Zvládnout focení a skládání a skládání a focení - no byla to fuška. Chvílemi jsem si přála mít ještě jedny ruceUsmívající se.
A zde je slíbený postup:
potřebujeme 1 ubrousek (doporučuji ubrousek z pěvnějšího materiálu) a trpělivost při skládání!


1. Ubrousek otočíme jedním rohem k sobě a přeložíme
2. Levý roh přiložíme ke špičce
3. Pravý roh přiložíme ke špičce
4. Spodní roh přiložíme ke špičce
5. Vrchní horní polovinu ubrousku obrátíme dolů
6. Celý ubrousek otočíme spodem nahoru
7. Levý roh ohneme ke středu
8. Pravý roh zastrčíme do vznilého žlábku z levého rohu
9. Ubrousek otočíme k sobě a listy z horní půlky přehneme

.... a máme hotovo.... Při skládání druhého, třetího.. ubrousku už to půjde samo!!

Další typy na skládání ubrousků najdete ZDE

Tatrankové kuličky


Tatrankové kuličky

Nepečené cukroví v podobě tatrankových kuliček je rychlým cukrovím na poslední chvíli! S výrobou nám rádi pomohou naši malí jedlíci a zkrátí si tak předvánoční čekání.



Na rychlé nepečené tatrankové kuličky potřebujeme:
130 g másla
100 g moučkového cukru
70 g strouhaných ořechů
2 Tatranky (já mám nejraději čokoládové)
1 lžíce rumu
2 lžíce kakaa

Tatranky nastrouháme, smícháme se změklým máslem a přidáme ostatní suroviny. Těsto necháme ztuhnout. Ze ztuhlého těsta tvoříme kuličky, které obalujeme v kokose nebo pomletých ořechách.
Kuličky jsou spolehlivým cukrovým připraveným na poslední chvíli! Prostě nikd ynezklamou- rychlé a dobré cukroví , takmáme za chvíli připravenéMrkající.

Vyzkoušejte také další nepečené cukroví - vosí úlky


Recept na nepečenou roládu najdete ZDE

Domácí vlašský salát


Domácí vlašský salát

Pomalu se nám to blíží. Nevím, jak vy, ale já dělávám na vánoční svátky také obložené chlebíčky. Na obložené chlebíčky dávám ze všech chlebíčkových salátů nejraději vlašský salát. Na jeho přípravu jsem vyzkoušela spoustu zaručených receptů - tu s vejci, tu s hořčicí, tu s hráškem.. Ale nejlepší ze všech je právě ten, na který vám dnes přináším recept.


Na přípravu domácího vlašáku potřebujeme:
250 g vařených brambor pokrájených na malé kostičky
250 g šunkového salámu - pokrájeného na jemné proužky
200 g kyselých okurek nastrouhaných na struhadle
80 g cibule najemno nastrouhané
sůl, pepř dle chuti
1 lžíce octa smíchaná s 1 lžičkou worchesterové omáčky
400 g tatarky


Brambory, okurky a cibuli smícháme dohromady. Dle chuti osolíme, opeříme a celé zalijeme octovou zálivkou. Nakonec vmícháme tatarku. Necháme v chladu odležet!
Pokud se rozhodnote vlašák podle mého receptu připravit, potom doporučuji zachovat přesné množství jednotlivých surovin. Podle sebe vím, že se mi zpočátku zdálo 250 g brambor málo, tak jsem radši ještě jednu přihodila, okurek se mi zdálo zase hodně, tak jsem pro jistotu ubrala :) Opravdu zkuste vydržet a zachovejte stejný poměr!!



A ve finále budete mile překvapeni úžasnou chutí!!!!
A nyní už jen natřít na večku ozdobit a s chutí do toho!


A na chlebíčky se také hodí pochoutkový salát! Recept najdete ZDE!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...